Persoon

De Beule, Aloïs

ID: 1026   URI: https://id.erfgoed.net/personen/1026

Beschrijving

Aloïs De Beule (1861, Zele – 1935, Gent) richtte na zijn eerste kunstenaarservaringen in de ateliers van Mathias Zens en Petrus Pauwels en na een opleiding aan de Academie van Gent (bij Louis Van Biesbroeck) een atelier in voor religieuze kunst.

Hij stelde een groep beeldhouwers te werk en werkte samen met architecten zoals gebruikelijk in ateliers met neogotische traditie. Belangrijke medewerkers waren de beeldhouwers Oscar Sinea, Geo Verbanck, Louis Du Bar, Leo Sarteel, Modest Van Hecke, Achille Moortgat en Jules Vits. De voornaamste architecten waarmee hij samenwerkte, waren J.B. Bethune, Valentin Vaerwijck, Jules Coomans en Jean de Smet. Dit leidde tot een grote productie neogotisch beeldhouwwerk.

Met architect Coomans bouwde hij voor de Eerste Wereldoorlog het Zuidportaal van de Sint-Maartenskerk in Ieper. Hij ontwierp o.m. het Ros Beiaardmonument te Gent in 1913. Na de Eerste Wereldoorlog realiseerde hij tal van beeldhouwwerken in de binnenstad van Ieper, die onder leiding van bouwmeester Jules Coomans werd heropgebouwd. Daarnaast ontwierp De Beule meer dan 20 oorlogsgedenktekens, o.m. voor Doornik, Binche, Sint-Amandsberg, Ieper en Ruiselede.

Bron: Beschermingsdossier DW002450, Hannelore Decoodt.

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Parochiekerk Sint-Eligius

Van Helmontstraat 23 (Antwerpen)
Neogotische, driebeukige kruisbasiliek met toren op de hoek van Van Helmontstraat, Familiestraat en Onderwijsstraat, opgetrokken in 1903-1905, naar een ontwerp door de architect Jules Coomans.


Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Oudeberg

Oudeberg zonder nummer (Geraardsbergen)
Neobarokke kapel, gelegen op het hoogste punt van de Oudeberg.


Parochiekerk Sint-Job

Kemzekestraat 2 (Sint-Niklaas)
De eerste kapel werd in 1414 gebouwd als boetedoening door de moordenaar van een zekere Jacob van der Moere. In 1577 tijdens de beeldenstorm verwoest en later ietwat hersteld door de kapelaan, bouwde priester Jan Pauwels in 1623 een nieuwe kapel.


Standbeeld van Jan-Frans Van de Velde

Kloosterstraat zonder nummer (Beveren)
Circa 3 meter hoge vierkante arduinen sokkel waarop meer dan levensgroot bronzen beeld, gesigneerd Aloïs De Beule en vervaardigd bij de "Fonderie Verbeyst, Bruxelles" (achterzijde).


Oorlogsmonument

Dorp-Oost zonder nummer (Lochristi)
Oorlogsmonument Eerste en Tweede Wereldoorlog voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Lochristi.


Gildelokaal van de kruisboogschutters Sint-Jorishof

Botermarkt 2 (Gent)
Dit complex, gebouwd tussen 1469 en 1477, was tot de Franse revolutie het Gildelokaal van de Kruisboogschutters. De Gilde opgericht in de 11de eeuw kocht het perceel waar de eerste, houten lakenhal stond en bouwde er haar Gildehuis en een groot schuttershof met oefenterrein, op rechthoekig grondplan, dat reikte tot aan het Belfort.


Postgebouw

Graslei 15, Korenmarkt 16, 16A, Pakhuisstraat 1, 2 (Gent)
Het Postgebouw werd in 1899-1910 in eclectische stijl gebouwd naar ontwerp van ingenieur-architect Louis Cloquet met medewerking van provinciaal architect Stephane Mortier.


Huis Biebuyck

Diksmuidestraat 48 (Ieper)
Burgerhuis met, vermoedelijk onder leiding van architect Jules Coomans (Ieper), getrouw aan het vooroorlogse uitzicht herstelde trapgevel, een mooi voorbeeld van laat-gotische baksteenarchitectuur door middel van muurankers gedateerd 1544; volgens een foto van juli 1919 was voornamelijk de geveltop zwaar beschadigd geworden.


Monument Ieperse gesneuvelden

Coomansstraat zonder nummer (Ieper)
Het gedenkteken is ontworpen door stadsarchitect Jules Coomans in 1924 en uitgevoerd door beeldhouwer Aloïs De Beule uit Gent tussen 1924 en 1926.


Ensemble met architectenwoning Jules Coomans

Colaertplein 1, 3, 5, 7, 9, 11, Fochlaan 2 (Ieper)
Huizenrij van twee bouwlagen, in zogenaamd "Vieux-Neuf"-stijl naar ontwerp van architect Jules Coomans van 1903, deels verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog en vanaf 1922 naar het vooroorlogse uitzicht heropgebouwd.


Bellegodshuis

Boomgaardstraat 19B, Burchtstraat 1A, Rijselstraat 38 (Ieper)
Het voormalige Bellegodshuis, thans administratieve zetel van het O.C.M.W. en museum. Stichting ten behoeve van de armenzorg; ontstaan tijdens de crisisperiode van 1270-1274 in de Ieperse lakennijverheid ten gevolge van het verbod tot uitvoer van Engelse wol naar Vlaanderen.


Parochiekerk Sint-Maarten en bijhorend klooster

Janseniusstraat 59 (Ieper)
Volgens overleveringen, eerste Onze-Lieve-Vrouwe- of Sint-Andrieskapel op deze plaats, vanaf 1012 toegewijd aan Sint-Maarten, de patroonheilige van oude fiscus-bedehuizen; vervangende kerk vanaf 1088 door toedoen van Robrecht II met eraan gekoppelde huisvesting voor bedienende priesters.


Hofje van Zeven Weeën

Grote Plaats zonder nummer (Lebbeke)
Hofje van Zeven Weeën, aangelegd op het oostelijk deel van de pastorietuin in 1905. Op 3 mei 1908 werd in de Hof een levensgroot Onze-Lieve-Vrouwenbeeld naar ontwerp van beeldhouwer Aloïs De Beule onthuld.


Parochiekerk Sint-Vincentius

Kerkplein zonder nummer (Eeklo)
Neogotische kerk op de plaats van de vroegere, in 1878 gesloopte parochiekerk, en gebouwd naar de plannen van 1875 van de Gentse architect Modeste De Noyette, uitgevoerd door aannemer Désiré Heysse tussen 1878 en 1883.


Boerenkrijgmonument

Graaf de Broquevillestraat zonder nummer (Mol)
Bronzen beeldengroep op arduinen voetstuk, van de hand van de Gentse beeldhouwer Aloïs De Beule, opgericht in 1898.


Oorlogsmonument met vrijheidsbomen

Dorp zonder nummer (Assenede)
Het oorlogsmonument van de hand van beeldhouwer Aloïs De Beule dateert van 1920 en staat op een imitatierots gelegen op een plantsoen en wordt geflankeerd door twee vrijheidsbomen.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Landsdijk zonder nummer (Assenede)
Het kerkgebouw, van de straat gescheiden door een beplante voortuin en ijzeren hekken op een lage bakstenen voet, is met de voorgevel naar het noorden gericht. Onmiddellijk ten oosten werd, aanvankelijk op hetzelfde terrein, de pastorie gebouw met een uitgestrekte omhaagde tuin die achter het kerkgebouw doorloopt.


Parochiekerk Heilig Kruis en Onze-Lieve-Vrouw

Koning Albertstraat zonder nummer (Assenede)
Het huidige kerkgebouw dateert van 1781 en werd gebouwd in opdracht van de Gentse Sint-Pietersabdij, het kapittel van Doornik en de cisterciënzerabdij van Flines, tiendeheffers van de parochie sinds 1261.


Oorlogsmonument

Oosteeklo-Dorp zonder nummer (Assenede)
In de schaduw van de vrijheidsboom staat het standbeeld ter herdenking van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Het door Aloïs De Beule ontworpen monument werd feestelijk ingehuldigd in mei 1921. De staande soldaat houdt een geweer in rusthouding.


Boerenkrijgmonument

Baron Tibbautstraat zonder nummer (Berlare)
Het Boerenkrijgmonument te Overmere werd in 1898 opgericht naar ontwerp van kunstenaar Aloïs De Beule ter herdenking van 100 jaar Boerenkrijg.


Oorlogsmonument ontworpen door Aloïs De Beule

Koningin Astridplein zonder nummer (Zele)
Monument voor de oorlogsslachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog ingeplant op een ovaal perk. Vervaardigd door de in Zele geboren beeldhouwer Aloïs De Beule en feestelijk onthuld op 15 juli 1923.


Bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Kapelleplein zonder nummer (Berlare)
Het bedevaartoord bij de Donkkapel ligt op de Kapelleberg die als cultusplaats van Onze-Lieve-Vrouw minstens opklimt tot de 14de eeuw. Sinds de toewijding van de bedevaartkapel in 1652 aan Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën ontstond hier een ommegang met zeven houten kapelletjes.


Bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Kapelleplein zonder nummer (Berlare)
Het bedevaartoord bij de Donkkapel ligt op de Kapelleberg die als cultusplaats van Onze-Lieve-Vrouw minstens opklimt tot de 14de eeuw. Sinds de toewijding van de bedevaartkapel in 1652 aan Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën ontstond hier een ommegang met zeven houten kapelletjes.


Zesde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Hoogstraat zonder nummer (Waasmunster)
Zesde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heikewipommegang.


Eerste statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Molenstraat zonder nummer (Waasmunster)
Eerste statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën. Behoort tot de serie van zes dezelfde veldkapelletjes op het traject van de ommegang tussen de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw in het dorp en de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heidekapel. Zevende statie tegen de parochiekerk waar de omgang vanouds eindigt.


Tweede statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Molenstraat zonder nummer (Waasmunster)
Tweede statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heikewipommegang. Bakstenen veldkapelletje, vernieuwd in 1938; ingeplant in straatbocht op onregelmatig driezijdig perk met lage heesters en 3 jonge bomen.


Derde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Molenstraat zonder nummer (Waasmunster)
Derde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heikewipommegang. Vervangt op aanvraag van de pastoor sinds 1938 de derde statie van de ommegang die ingelijst aan de voorgevel van de Heidekapel hing. Zelfde type veldkapel als de overige van de ommegang.


Vierde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Ommegangsdreef zonder nummer (Waasmunster)
Bakstenen veldkapelletje, vernieuwd in 1938; ingeplant op driehoekig perceeltje in straatbocht.


Vijfde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Stationsstraat zonder nummer (Waasmunster)
Vijfde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heikewipommegang. Bakstenen veldkapelletje, vernieuwd in 1938; ingeplant op driehoekig graspleintje aan de straathoek.


Sint-Victorsinstituut

Brusselsesteenweg 20, Pastoor Bolsstraat 15 (Beersel)
Beeldbepalend schoolcomplex in het centrum van Alsemberg dat zich uitstrekt tussen de Pastoor Bolsstraat, de Brusselsesteenweg en de Witteweg. Het straatbeeld aan de Pastoor Bolsstraat wordt gedomineerd door het neogotische broederklooster en aan de Brusselsesteenweg door twee schoolvleugels.


Oorlogsmonument met grafkelder

Markt zonder nummer (Ruiselede)
In een plantsoen. Aangelegd en opgericht in september 1923. Uitgevoerd door Aloïs De Beule uit Gent geplaatst op een heuveltje met rotsblokken en begroeiing. Arduinen heldenhuldekruis op vierkante sokkel.


Oorlogsmonument parochie Mijlbeek

Onze Lieve Vrouwplein zonder nummer (Aalst)
Het oorlogsmonument werd in 1920 opgericht vóór de parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw-Bijstand in de parochie Mijlbeek.


Oorlogsmonument Eerste Wereldoorlog

Pastorijstraat zonder nummer (Evergem)
Onthulling van het monument in 1925 als nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers 1914–1918.


Oorlogsmonument

Hundelgemsesteenweg zonder nummer (Merelbeke)
Oorlogsmonument Eerste en Tweede Wereldoorlog voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Merelbeke.


Oorlogsmonument Gavere

Molenstraat zonder nummer (Gavere)
Deze gedenkplaat voor de gesneuvelden en de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog werd in 1923 door de parochie en de gemeente Gavere opgericht. Een afzonderlijke plaat werd later toegevoegd met de namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.


Kloosterkerk van de paters redemptoristen

Voskenslaan 56 (Gent)
In 1927 bouwden de paters redemptoristen een eigen klooster met kerk als vaste uitvalsbasis voor hun predikingen in het Gentse. Architect Carlos Malfait, die op de parochie woonde, ontwierp de gebouwen in neoromaanse stijl.


Parochiekerk Sint-Catharina

Dorp 47 (Wachtebeke)
Naar het oosten georiënteerde kerk achter lage bakstenen omheiningsmuur onderbroken door vierkante natuurstenen pijlertjes met afgeknotte versierde toppen, van 1908 naar ontwerp van architect Henri Valcke.


Parochiekerk Sint-Jan de Doper

St.Jans-Plein zonder nummer (Lierde)
Eénbeukig landelijk kruiskerkje met een harmonisch geproportioneerd silhouet, niettegenstaande meerdere vergrotingen in verschillende bouwfasen (zie gedifferentieerd bouwmateriaal); kerk thans voornamelijk neogotisch van karakter met uitzondering van de vierkante westtoren.