Persoon

De Beule, Aloïs

ID: 1026   URI: https://id.erfgoed.net/personen/1026

Beschrijving

Aloïs De Beule (1861, Zele – 1935, Gent) richtte na zijn eerste kunstenaarservaringen in de ateliers van Mathias Zens en Petrus Pauwels en na een opleiding aan de Academie van Gent (bij Louis Van Biesbroeck) een atelier in voor religieuze kunst.

Hij stelde een groep beeldhouwers te werk en werkte samen met architecten zoals gebruikelijk in ateliers met neogotische traditie. Belangrijke medewerkers waren de beeldhouwers Oscar Sinea, Geo Verbanck, Louis Du Bar, Leo Sarteel, Modest Van Hecke, Achille Moortgat en Jules Vits. De voornaamste architecten waarmee hij samenwerkte, waren J.B. Bethune, Valentin Vaerwijck, Jules Coomans en Jean de Smet. Dit leidde tot een grote productie neogotisch beeldhouwwerk.

Met architect Coomans bouwde hij voor de Eerste Wereldoorlog het Zuidportaal van de Sint-Maartenskerk in Ieper. Hij ontwierp o.m. het Ros Beiaardmonument te Gent in 1913. Na de Eerste Wereldoorlog realiseerde hij tal van beeldhouwwerken in de binnenstad van Ieper, die onder leiding van bouwmeester Jules Coomans werd heropgebouwd. Daarnaast ontwierp De Beule meer dan 20 oorlogsgedenktekens, o.m. voor Doornik, Binche, Sint-Amandsberg, Ieper en Ruiselede.

Bron: Beschermingsdossier DW002450, Hannelore Decoodt.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Kapelleplein zonder nummer (Berlare)
Het bedevaartoord bij de Donkkapel ligt op de Kapelleberg die als cultusplaats van Onze-Lieve-Vrouw minstens opklimt tot de 14de eeuw. Sinds de toewijding van de bedevaartkapel in 1652 aan Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën ontstond hier een ommegang met zeven houten kapelletjes. Nieuw bedevaartoord met een monumentale calvarieberg en er omheen een ommegang met zeven kapelletjes gewijd aan de Zeven Weeën van Onze-Lieve-Vrouw, ontworpen door de beeldhouwer Aloïs De Beule in 1934 en geplaatst door deze kunstenaar in 1935. Geboortegrot met beelden afkomstig uit het atelier van Aloïs De Beule, die werd ingewijd op 20 mei 1937.


Bellegodshuis

Boomgaardstraat 19B, Burchtstraat 1A, Rijselstraat 38 (Ieper)
Het voormalige Bellegodshuis, thans administratieve zetel van het O.C.M.W. en museum. Stichting ten behoeve van de armenzorg; ontstaan tijdens de crisisperiode van 1270-1274 in de Ieperse lakennijverheid ten gevolge van het verbod tot uitvoer van Engelse wol naar Vlaanderen.


Boerenkrijgmonument

Baron Tibbautstraat zonder nummer (Berlare)
Het Boerenkrijgmonument te Overmere werd in 1898 opgericht naar ontwerp van kunstenaar Aloïs De Beule ter herdenking van 100 jaar Boerenkrijg.


Boerenkrijgmonument

Graaf de Broquevillestraat zonder nummer (Mol)
Bronzen beeldengroep op arduinen voetstuk, van de hand van de Gentse beeldhouwer Aloïs De Beule, opgericht in 1898.


Derde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Molenstraat zonder nummer (Waasmunster)
Derde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heikewipommegang; vervangt op aanvraag van de pastoor sinds 1938 de derde statie van de ommegang die ingelijst aan de voorgevel van de Heidekapel hing. Zelfde type veldkapel als de overige van de ommegang.


Eerste statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Molenstraat zonder nummer (Waasmunster)
Eerste statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën. Behoort tot de serie van zes dezelfde veldkapelletjes op het traject van de ommegang tussen de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw in het dorp en de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heidekapel.


Ensemble met architectenwoning Jules Coomans

Colaertplein 1-11, Fochlaan 2 (Ieper)
Huizenrij van twee bouwlagen, in zogenaamd "Vieux-Neuf"-stijl naar ontwerp van architect Jules Coomans van 1903, deels verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog en vanaf 1922 naar het vooroorlogse uitzicht heropgebouwd.


Gildelokaal van de kruisboogschutters Sint-Jorishof

Botermarkt 2 (Gent)
Dit complex, gebouwd tussen 1469 en 1477, was tot de Franse revolutie het Gildelokaal van de Kruisboogschutters. De Gilde opgericht in de 11de eeuw kocht het perceel waar de eerste, houten lakenhal stond en bouwde er haar Gildehuis en een groot schuttershof met oefenterrein, op rechthoekig grondplan, dat reikte tot aan het Belfort.


Hofje van Zeven Weeën

Grote Plaats zonder nummer (Lebbeke)
In boogvorm ingeplante zeven neogotische bakstenen kapellen, aangelegd op het oostelijk deel van de pastorietuin in 1905. Op 3 mei 1908 werd in de Hof een levensgroot Onze-Lieve-Vrouwenbeeld naar ontwerp van beeldhouwer Aloïs De Beule onthuld. Het werd vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en in 1933 vervangen door het huidige bronzen beeld.


Huis Biebuyck

Diksmuidestraat 48 (Ieper)
Burgerhuis met, vermoedelijk onder leiding van architect Jules Coomans (Ieper), getrouw aan het vooroorlogse uitzicht herstelde trapgevel, een mooi voorbeeld van laat-gotische baksteenarchitectuur door middel van muurankers gedateerd 1544; volgens een foto van juli 1919 was voornamelijk de geveltop zwaar beschadigd geworden.


Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Oudeberg

Oudeberg zonder nummer (Geraardsbergen)
Neobarokke kapel, gelegen op het hoogste punt van de Oudeberg.


Kloosterkerk van de paters redemptoristen

Voskenslaan 56 (Gent)
In 1927 bouwden de paters redemptoristen een eigen klooster met kerk als vaste uitvalsbasis voor hun predikingen in het Gentse. Architect Carlos Malfait, die op de parochie woonde, ontwierp de gebouwen in neoromaanse stijl.


Monument Ieperse gesneuvelden

Coomansstraat zonder nummer (Ieper)
Het gedenkteken is ontworpen door stadsarchitect Jules Coomans in 1924 en uitgevoerd door beeldhouwer Aloïs De Beule uit Gent tussen 1924 en 1926.


Oorlogsmonument

Dorp-Oost zonder nummer (Lochristi)
Oorlogsmonument Eerste en Tweede Wereldoorlog voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Lochristi. De beeldhouwer van dit gedenkteken is Aloïs De Beule.


Oorlogsmonument

Oosteeklo-Dorp zonder nummer (Assenede)
In de schaduw van de vrijheidsboom staat het standbeeld ter herdenking van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Het door Aloïs De Beule ontworpen monument werd feestelijk ingehuldigd in mei 1921. De staande soldaat houdt een geweer in rusthouding.


Oorlogsmonument

Hundelgemsesteenweg zonder nummer (Merelbeke)
Oorlogsmonument Eerste en Tweede Wereldoorlog voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Merelbeke.


Oorlogsmonument Eerste Wereldoorlog

Pastorijstraat zonder nummer (Evergem)
Onthulling van het monument in 1925 als nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers 1914–1918.


Oorlogsmonument Gavere

Molenstraat zonder nummer (Gavere)
Deze gedenkplaat voor de gesneuvelden en de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog werd in 1923 door de parochie en de gemeente Gavere opgericht. Een afzonderlijke plaat werd later toegevoegd met de namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.


Oorlogsmonument met grafkelder

Markt zonder nummer (Ruiselede)
In een plantsoen. Aangelegd en opgericht in september 1923. Uitgevoerd door Aloïs De Beule uit Gent geplaatst op een heuveltje met rotsblokken en begroeiing. Arduinen heldenhuldekruis op vierkante sokkel.


Oorlogsmonument met vrijheidsbomen

Dorp zonder nummer (Assenede)
Het oorlogsmonument van de hand van beeldhouwer Aloïs De Beule dateert van 1920 en staat op een imitatierots gelegen op een plantsoen en wordt geflankeerd door twee vrijheidsbomen.


Oorlogsmonument ontworpen door Aloïs De Beule

Koningin Astridplein zonder nummer (Zele)
Monument voor de oorlogsslachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog ingeplant op een ovaal perk, vervaardigd door de in Zele geboren beeldhouwer Aloïs De Beule en feestelijk onthuld op 15 juli 1923. In 1948 monument vergroot met twee lagere granieten sokkels met twee panelen met de namen van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.


Oorlogsmonument parochie Mijlbeek

Onze Lieve Vrouwplein zonder nummer (Aalst)
Het oorlogsmonument werd in 1920 opgericht vóór de parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand in de parochie Mijlbeek. Bronzen beeldengroep van een Christus die een knielende moeder met kind en een soldaat zegent. In smekende houding vragen zij de bescherming van het Heilig Hart. De representatieve figuratieve voorstelling en de symboliek passen binnen het oeuvre van beeldhouwer Aloïs De Beule.


Parochiekerk Heilig Kruis en Onze-Lieve-Vrouw

Koning Albertstraat zonder nummer (Assenede)
Het huidige kerkgebouw dateert van 1781 en werd gebouwd in opdracht van de Gentse Sint-Pietersabdij, het kapittel van Doornik en de cisterciënzerabdij van Flines, tiendheffers van de parochie sinds 1261. Voor de bouw van de kerk werden de plattegronden en doorsneden van de in 1776 gebouwde kerk van Lembeke, gebruikt. Het gebouw werd opgetrokken in een sobere classicistische baksteenarchitectuur, oorspronkelijk verlevendigd door kenmerkende bepleisterde platte banden.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Landsdijk zonder nummer (Assenede)
Na de oprichting in 1904 van een nieuwe parochie kreeg architect Henri Valcke uit Ledeberg in 1905 de opdracht een kerkgebouw te ontwerpen. Het neogotische kerkgebouw, van de straat gescheiden door een beplante voortuin en ijzeren hekken op een lage bakstenen voet, is met de voorgevel naar het noorden gericht.


Parochiekerk Sint-Catharina

Dorp 47 (Wachtebeke)
Georiënteerde gotische driebeukige hallenkerk, voornamelijk daterend uit de 15de en 16de eeuw, achter lage bakstenen omheiningsmuur onderbroken door vierkante natuurstenen pijlertjes met afgeknotte versierde toppen, van 1908 naar ontwerp van architect Henri Valcke. Halverwege is de afsluiting onderbroken voor een herdenkingsmonument aan de oorlogsslachtoffers van 1914-18.


Parochiekerk Sint-Eligius

Van Helmontstraat 23 (Antwerpen)
Neogotische, driebeukige kruisbasiliek met toren op de hoek van Van Helmontstraat, Familiestraat en Onderwijsstraat, opgetrokken in 1903-1905, naar een ontwerp door de architect Jules Coomans.


Parochiekerk Sint-Jan de Doper

St.Jans-Plein zonder nummer (Lierde)
Eénbeukig landelijk kruiskerkje met een harmonisch geproportioneerd silhouet, niettegenstaande meerdere vergrotingen in verschillende bouwfasen; kerk nu voornamelijk neogotisch van karakter met uitzondering van de vierkante westtoren.


Parochiekerk Sint-Job

Kemzekestraat 2 (Sint-Niklaas)
Driebeukige neogotische kruiskerk uit 1904-1905 naar ontwerp van architect Hendrik Geirnaert, met vierkante westelijke toren en polygonaal koor; rechthoekige zijkoortjes in de oksels; ten noorden sacristie.


Parochiekerk Sint-Maarten en bijhorend klooster

Janseniusstraat 59 (Ieper)
Volgens overleveringen, eerste Onze-Lieve-Vrouwe- of Sint-Andrieskapel op deze plaats, vanaf 1012 toegewijd aan Sint-Maarten, de patroonheilige van oude fiscus-bedehuizen; vervangende kerk vanaf 1088 door toedoen van Robrecht II met eraan gekoppelde huisvesting voor bedienende priesters.


Parochiekerk Sint-Martinus

Kerkplein zonder nummer (Ronse)
De neogotische Sint-Martinuskerk, ontworpen door architect Modeste De Noyette in 1891-1892, is centraal ingeplant op het ovaal plein aangelegd in het nieuwe stationskwartier tussen de oude binnenstad en de spoorweg. De aanleg rond de kerk en de pastorie met beplanting en de voetpaden zijn volgens plan van architect H. Vigneron van 1903 gerealiseerd.


Parochiekerk Sint-Vincentius

Kerkplein zonder nummer (Eeklo)
Neogotische kerk op de plaats van de vroegere, in 1878 gesloopte parochiekerk, en gebouwd naar de plannen van 1875 van de Gentse architect Modeste De Noyette, uitgevoerd door aannemer Désiré Heysse tussen 1878 en 1883.


Postgebouw

Graslei 15, Korenmarkt 16, 16A, Pakhuisstraat 1-2 (Gent)
Het Postgebouw werd in 1899-1910 in eclectische stijl gebouwd naar ontwerp van ingenieur-architect Louis Cloquet met medewerking van provinciaal architect Stephane Mortier.


Sint-Victorsinstituut

Brusselsesteenweg 20, Pastoor Bolsstraat 15 (Beersel)
Beeldbepalend schoolcomplex in het centrum van Alsemberg dat zich uitstrekt tussen de Pastoor Bolsstraat, de Brusselsesteenweg en de Witteweg. Het straatbeeld aan de Pastoor Bolsstraat wordt gedomineerd door het neogotische broederklooster en aan de Brusselsesteenweg door twee schoolvleugels.


Standbeeld van Jan-Frans Van de Velde

Kloosterstraat zonder nummer (Beveren)
Circa 3 meter hoge vierkante arduinen sokkel waarop meer dan levensgroot bronzen beeld, gesigneerd Aloïs De Beule en vervaardigd bij de Fonderie Verbeyst, Bruxelles.


Tweede statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Molenstraat zonder nummer (Waasmunster)
Tweede statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heikewipommegang. Bakstenen veldkapelletje, vernieuwd in 1938; ingeplant in straatbocht op onregelmatig driezijdig perk met lage heesters en 3 jonge bomen.


Vierde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Ommegangsdreef zonder nummer (Waasmunster)
Bakstenen veldkapelletje, vernieuwd in 1938 en ingeplant op driehoekig perceeltje in straatbocht. Nis met polychroom plaasteren reliëftafereel achter ingelijst glas, door beeldhouwer Aloïs De Beule.


Vijfde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Stationsstraat zonder nummer (Waasmunster)
Vijfde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heikewipommegang. Bakstenen veldkapelletje, vernieuwd in 1938; ingeplant op driehoekig graspleintje aan de straathoek.


Zesde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Hoogstraat zonder nummer (Waasmunster)
Zesde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heikewipommegang. Bakstenen veldkapelletje, vernieuwd in 1938; ingeplant op straathoek.


Thema's

Ontwerper van

Paul de Smet de Naeyerplein