Aloïs De Beule (1861, Zele – 1935, Gent) richtte na zijn eerste kunstenaarservaringen in de ateliers van Mathias Zens en Petrus Pauwels en na een opleiding aan de Academie van Gent (bij Louis Van Biesbroeck) een atelier in voor religieuze kunst.
Hij stelde een groep beeldhouwers te werk en werkte samen met architecten zoals gebruikelijk in ateliers met neogotische traditie. Belangrijke medewerkers waren de beeldhouwers Oscar Sinea, Geo Verbanck, Louis Du Bar, Leo Sarteel, Modest Van Hecke, Achille Moortgat en Jules Vits. De voornaamste architecten waarmee hij samenwerkte, waren J.B. Bethune, Valentin Vaerwijck, Jules Coomans en Jean de Smet. Dit leidde tot een grote productie neogotisch beeldhouwwerk.
Met architect Coomans bouwde hij voor de Eerste Wereldoorlog het Zuidportaal van de Sint-Maartenskerk in Ieper. Hij ontwierp o.m. het Ros Beiaardmonument te Gent in 1913. Na de Eerste Wereldoorlog realiseerde hij tal van beeldhouwwerken in de binnenstad van Ieper, die onder leiding van bouwmeester Jules Coomans werd heropgebouwd. Daarnaast ontwierp De Beule meer dan 20 oorlogsgedenktekens, o.m. voor Doornik, Binche, Sint-Amandsberg, Ieper en Ruiselede.
Bron: Beschermingsdossier DW002450, Hannelore Decoodt.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Kapelleplein (Berlare)
Het bedevaartoord bij de Donkkapel ligt op de Kapelleberg die als cultusplaats van Onze-Lieve-Vrouw minstens opklimt tot de 14de eeuw. Sinds de toewijding van de bedevaartkapel in 1652 aan Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën ontstond hier een ommegang met zeven houten kapelletjes. Nieuw bedevaartoord met een monumentale calvarieberg en er omheen een ommegang met zeven kapelletjes gewijd aan de Zeven Weeën van Onze-Lieve-Vrouw, ontworpen door de beeldhouwer Aloïs De Beule in 1934 en geplaatst door deze kunstenaar in 1935. Geboortegrot met beelden afkomstig uit het atelier van Aloïs De Beule, die werd ingewijd op 20 mei 1937.
Boomgaardstraat 19B, Burchtstraat 1A, Rijselstraat 38 (Ieper)
Stichting ten behoeve van de armenzorg; ontstaan tijdens de crisisperiode van 1270-1274 in de Ieperse lakennijverheid ten gevolge van het verbod tot uitvoer van Engelse wol naar Vlaanderen. Hoofdgebouw: grosso modo identieke reconstructie van het vooroorlogse uitzicht uit de tweede helft van de 17de eeuw, mogelijk naar plannen van architect Jules Coomans. Kapel: vrij getrouwe reconstructie van het vooroorlogse gebouw in laatgotische stijl met renaissance-ornamentiek, daterend van 1616.
Baron Tibbautstraat (Berlare)
Het Boerenkrijgmonument te Overmere werd in 1898 opgericht naar ontwerp van kunstenaar Aloïs De Beule ter herdenking van 100 jaar Boerenkrijg.
Graaf de Broquevillestraat (Mol)
Bronzen beeldengroep op arduinen voetstuk, van de hand van de Gentse beeldhouwer Aloïs De Beule, opgericht in 1898.
Molenstraat (Waasmunster)
Derde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heikewipommegang; vervangt op aanvraag van de pastoor sinds 1938 de derde statie van de ommegang die ingelijst aan de voorgevel van de Heidekapel hing. Zelfde type veldkapel als de overige van de ommegang.
Aartshertoginnestraat 16A, Christinastraat 95 (Oostende)
Neogotisch gebouwencomplex, gebouwd omstreeks 1882-1885, gelegen tussen ten oosten de Christinastraat en ten westen de Aartshertoginnestraat. Westelijk georiënteerd neogotisch bedehuis met achteruitspringende gevel, van de straat gescheiden door smeedijzeren hek. Plattegrond en opbouw ontworpen door architect Auguste Van Assche naar het plan van de voormalige gotische dominicanenkerk te Gent. Ten noorden van de kerk, neogotisch getint kloostercomplex naar ontwerp van E.P. Biolley, met medewerking van aannemer Van Dycke en schrijnwerker L. Delvoye.
Molenstraat (Waasmunster)
Eerste statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën. Behoort tot de serie van zes dezelfde veldkapelletjes op het traject van de ommegang tussen de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw in het dorp en de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heidekapel.
Colaertplein 1-11, Fochlaan 2 (Ieper)
Huizenrij van twee bouwlagen, in zogenaamd "Vieux-Neuf"-stijl naar ontwerp van architect Jules Coomans van 1903, deels verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog en vanaf 1922 naar het vooroorlogse uitzicht heropgebouwd.
Ieperstraat (Tielt)
Gedenkteken in art-decostijl uit 1938 naar ontwerp van de Tieltse kunstenaar Maurice Vander Meeren, bestaande uit een natuurstenen sokkelvormige constructie met getrapte belijning, een bovenbouw tussen gestileerde biddende engelfiguren en een bekronend bronzen Heilig Hartbeeld. In de onderbouw is een bronzen hoogreliëfplaat (1898) ingewerkt, naar ontwerp van de Oost-Vlaamse beeldhouwer Aloïs De Beule, ter herdenking van de Boerenkrijg.
Bollemeersstraat 2 (Ieper)
Heropgebouwd naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper). Dubbelhuis van twee bouwlagen en van vijf traveeën onder kort overstekend en licht gebogen zadeldak, voorzien van kleine houten dakkapellen en centrale dakruiter bekroond door peerspits. Bronzen gedenkplaat van Aloïs De Beule en gegoten door Vindevogel, ter herinnering aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.
Botermarkt 2 (Gent)
Dit complex, gebouwd tussen 1469 en 1477, was tot de Franse revolutie het Gildelokaal van de Kruisboogschutters. Het gebouw van Ledesteen werd gerestaureerd in 1911-1912 onder leiding van H. Geirnaert. Bij de restauratie werden de gevels hersteld in hun oorspronkelijke staat, gebeurden er toevoegingen, en werden achtergevels en aanbouwen uitziend op de binnenplaats in traditionele stijl wederopgebouwd. Op de hoek is een nis uitgespaard waarin zich een Mariabeeld van Aloïs De Beule bevindt. Op de geveltop prijkt het beeld van Sint-Joris met de draak van de hand van Geo Verbanck.
Grote Plaats (Lebbeke)
In boogvorm ingeplante zeven neogotische bakstenen kapellen, aangelegd op het oostelijk deel van de pastorietuin in 1905. Op 3 mei 1908 werd in de Hof een levensgroot Onze-Lieve-Vrouwenbeeld naar ontwerp van beeldhouwer Aloïs De Beule onthuld. Het werd vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en in 1933 vervangen door het huidige bronzen beeld.
Diksmuidestraat 48 (Ieper)
Burgerhuis met, vermoedelijk onder leiding van architect Jules Coomans (Ieper), getrouw aan het vooroorlogse uitzicht herstelde trapgevel, een mooi voorbeeld van laat-gotische baksteenarchitectuur door middel van muurankers gedateerd 1544; volgens een foto van juli 1919 was voornamelijk de geveltop zwaar beschadigd geworden.
Oud Stuivekens (Diksmuide)
Herdenkingskapel in bruingele baksteen naar ontwerp van architect Camille Van Elslande, onthuld in 1925 en gelegen binnen de oorlogssite het Onze-Lieve-Vrouwhoekje.
Bilkske 3A (Brugge)
Op de rooilijn gebouwd ter vervanging van vijf huisjes van het Godshuis Ondermarck of godshuis van de heilige Catharina van Siëna die hier sinds 1710 stonden. De erg bouwvallige huisjes werden gesloopt en overgebracht naar de Van Voldenstraat.
Ruiseleedsesteenweg 42 (Tielt)
Klooster- en schoolcomplex van de zusters van het Geloof, bij aanvang in 1844 Vincentius a Paulo genoemd. Ontstaan in 1833 vanuit het initiatief van de zusters Francisca en Theresia Bals en onderpastoor Louis Goeminne tot oprichting van een klein schooltje met woning. Ommuurd gebouwencomplex voornamelijk opgericht in de loop van de 19de eeuw, verder uitgebreid in de 20ste eeuw. Aan de straatzijde, hoofdvolume van elf traveeën en vier bouwlagen, geflankeerd aan oostzijde door een woonhuis in traditionele stijl van drie traveeën en twee bouwlagen met trapgevel uit 1860; haakse oostvleugel met centraal neogotische kapel van 1892 naar ontwerp van Gustaaf Hoste; aan de noordzijde, parallelle vleugel met haakse uitbouw; aan westzijde, langsheen de Groenestraat, recentere haakse vleugel die de parallelle vleugels verbindt. In uiterste noorden kloostertuin, voorzien van hoge ommuring en met witgecementeerde grot met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.
Voskenslaan 58 (Gent)
In 1927 bouwden de paters redemptoristen een eigen klooster met kerk als vaste uitvalsbasis voor hun predikingen in het Gentse. Architect Carlos Malfait, die in de parochie woonde, ontwierp de gebouwen in neoromaanse stijl. Het klooster is inmiddels gesloopt.
Achilles Musschestraat, Congreslaan, Diksmuidestraat, Fleurusstraat, Jemappesstraat, Kortrijksesteenweg, Krijgslaan, Onafhankelijkheidslaan, Paul de Smet de Naeyerplein, Sint-Pietersaalststraat, Vaderlandstraat, Vrijheidslaan, Woeringenstraat (Gent)
Het Miljoenenkwartier is een residentiële wijk die tijdens het interbellum werd ontwikkeld op de gronden van de Wereldtentoonstelling van 1913. Vooral de gegoede burgerij bouwde hier en de wijk werd een staalkaart van de toen gangbare bouwstijlen.
Pastorijstraat (Evergem)
Oorlogsgedenkteken van de hand van Aloïs De Beule, in 1925 onthuld als nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers 1914–1918.
Markt (Ruiselede)
Oorlogsgedenkteken op een grafkelder uit 1923 naar ontwerp van Aloïs De Beule uit Gent. Het gedenkteken bestaat uit een beeldengroep met hardstenen heldenhuldekruis, een gewonde soldaat op het puin en een engel.
Oosteeklo-Dorp (Assenede)
In de schaduw van de vrijheidsboom staat het standbeeld ter herdenking van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Het door Aloïs De Beule ontworpen monument werd feestelijk ingehuldigd in mei 1921. De staande soldaat houdt een geweer in rusthouding.
Dorp-Oost (Lochristi)
Oorlogsmonument Eerste en Tweede Wereldoorlog voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Lochristi. De beeldhouwer van dit gedenkteken is Aloïs De Beule.
Hundelgemsesteenweg (Merelbeke)
Het beeld toont een jonge overmoedige soldaat sprekend van durf met naast hem een wakende leeuw. De beeldhouwer van dit gedenkteken is Aloïs De Beule. Dit oorlogsmonument werd na de Tweede Wereldoorlog uitgebreid met de namen van de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers.
Molenstraat (Gavere)
Deze gedenkplaat voor de gesneuvelden en de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog werd in 1923 door de parochie en de gemeente Gavere opgericht. Een afzonderlijke plaat werd later toegevoegd met de namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De beeldhouwer van dit gedenkteken is Aloïs De Beule.
Dorp (Assenede)
Het oorlogsmonument van de hand van beeldhouwer Aloïs De Beule dateert van 1920 en staat op een imitatierots gelegen op een plantsoen en wordt geflankeerd door een vredesboom.
Koningin Astridplein (Zele)
Monument voor de oorlogsslachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog ingeplant op een ovaal perk, vervaardigd door de in Zele geboren beeldhouwer Aloïs De Beule en feestelijk onthuld op 15 juli 1923. In 1948 monument vergroot met twee lagere granieten sokkels met twee panelen met de namen van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
Onze Lieve Vrouwplein (Aalst)
Het oorlogsmonument werd in 1920 opgericht vóór de parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand in de parochie Mijlbeek. Bronzen beeldengroep van een Christus die een knielende moeder met kind en een soldaat zegent. In smekende houding vragen zij de bescherming van het Heilig Hart. De representatieve figuratieve voorstelling en de symboliek passen binnen het oeuvre van beeldhouwer Aloïs De Beule.
Koning Albertstraat (Assenede)
Het huidige kerkgebouw dateert van 1781 en werd gebouwd in opdracht van de Gentse Sint-Pietersabdij, het kapittel van Doornik en de cisterciënzerabdij van Flines, tiendheffers van de parochie sinds 1261. Voor de bouw van de kerk werden de plattegronden en doorsneden van de in 1776 gebouwde kerk van Lembeke, gebruikt. Het gebouw werd opgetrokken in een sobere classicistische baksteenarchitectuur, oorspronkelijk verlevendigd door kenmerkende bepleisterde platte banden.
Kerkstraat 87 (De Haan)
De kerk is gewijd aan het Heilig Kruis, de kruisdevotie en bedevaart ontstaan in de 16de eeuw. In oorsprong een gotische kerk, mogelijk opklimmend tot midden 13de eeuw, gevolgd door een grote bouwcampagne midden 17de eeuw en later, typisch voor de Vlaamse kustkerken, uitgebreid met een neogotisch schip naar ontwerp van Alphonse De Pauw van 1906. De plattegrond ontvouwt een georiënteerde, driebeukige hallenkerk op nagenoeg rechthoekig grondplan met achtzijdige vieringtoren; een schip van vier traveeën, een pseudotransept van één travee en een koor van vier ongelijke traveeën met vlakke apsis. Sacristie, stook- en bergplaatsen bevinden zich in de zuidoostelijke aanbouw.
Gentbruggeplein (Gent)
Neogotische basilicale kerk, aan de noord- en oostzijde omgeven door een kerkhof dat zich uitstrekt over een groot gedeelte van Gentbruggekouter, tot de rechter Scheldeoever en de Kerkstraat. Opgetrokken in 1868-1872 naar ontwerp van architect Ferdinand De Noyette. In de kerk bevindt zich een orgel dat waarschijnlijk ontworpen werd door M. Van Peteghem in het midden van de 19de eeuw.
Landsdijk (Assenede)
Na de oprichting in 1904 van een nieuwe parochie kreeg architect Henri Valcke uit Ledeberg in 1905 de opdracht een kerkgebouw te ontwerpen. Het neogotische kerkgebouw, van de straat gescheiden door een beplante voortuin en ijzeren hekken op een lage bakstenen voet, is met de voorgevel naar het noorden gericht.
Pamelekerkplein (Oudenaarde)
Bouw van de kerk aangevat in 1234 aan de oostzijde met koor, kooromgang en kruisingspijlers onder leiding van de oudst bij naam vermelde bouwmeester in Vlaanderen, Arnold van Binche. Kort erna oprichting van toren en transept en vermoedelijk eind 13de eeuw bouw van schip. Overwelven van schip en transept in de periode 1502-16. De plattegrond ontvouwt een basilicale kerk met een driebeukig schip en twee zijkapellen, rond traptorentje en koor met vijfzijdige apsis en kooromgang, sacristieën tegen zuidtranseptarm. Opheffing van het omringend kerkhof in 1784 en inrichting als parkje.
Balgerhoeke (Eeklo)
Oprichting van een zelfstandige parochie Balgerhoeke in 1902 en bouw van een voorlopige kapel en een huis voor de priester. In 1903 schonk Désiré Standaert bouwgrond voor de nieuwe parochiekerk. De plannen van architect Modeste De Noyette werden goedgekeurd in 1903. De bouw onder leiding van aannemer L. Verstraete startte in 1905 en was voltooid in 1906.
Kerkplein (Kruisem)
Georiënteerde dorpskerk, schuin ingeplant op het huidige rechthoekige dorpsplein, aan noordzijde met parkje. Oudste sporen in huidig gebouw, namelijk westgevel van middenbeuk en basis van de vierkante toren in Doornikse steen, laten een romaans kruiskerkje vermoeden opklimmend tot de 11de of 12de eeuw.
St.-Brixiusplein (Wielsbeke)
Overwegend neogotische parochiekerk die een veelheid aan opeenvolgende bouwfasen en -stijlen in zich draagt, met onder meer vroeggotische toren en westgevel, eind 17de-eeuwse noordbeuk en neogotische 19de-eeuwse zuidbeuk en aanpassingen.
Dorp 47 (Wachtebeke)
Georiënteerde gotische driebeukige hallenkerk, voornamelijk daterend uit de 15de en 16de eeuw, achter lage bakstenen omheiningsmuur onderbroken door vierkante natuurstenen pijlertjes met afgeknotte versierde toppen, van 1908 naar ontwerp van architect Henri Valcke. Halverwege is de afsluiting onderbroken voor een herdenkingsmonument aan de oorlogsslachtoffers van 1914-18.
Van Helmontstraat 23 (Antwerpen)
Neogotische, driebeukige kruisbasiliek met toren op de hoek van Van Helmontstraat, Familiestraat en Onderwijsstraat, opgetrokken in 1903-1905, naar een ontwerp door de architect Jules Coomans.
Markt 1000 (Wetteren)
Nieuwe kerk van 1967 naar ontwerp van Louis Minard. Driebeukige basilicale kerk in eclectische stijl met een lengte van acht traveeën, uitlopend op een ronde apsis. De westtoren met vierkant grondplan is de module voor de kerk. De bakstenen kerk wordt geaccentueerd met een plint, raamomlijstingen en monelen in hardsteen en zandstenen hoek- en raamblokken.
St.Jans-Plein (Lierde)
Eénbeukig landelijk kruiskerkje met een harmonisch geproportioneerd silhouet, niettegenstaande meerdere vergrotingen in verschillende bouwfasen; kerk nu voornamelijk neogotisch van karakter met uitzondering van de vierkante westtoren.
Kemzekestraat 2 (Sint-Niklaas)
Driebeukige neogotische kruiskerk uit 1904-1905 naar ontwerp van architect Hendrik Geirnaert, met vierkante westelijke toren en polygonaal koor; rechthoekige zijkoortjes in de oksels; ten noorden sacristie.
Vandenpeereboomplein 59 (Ieper)
Volgens overleveringen teruggaand op de eerste Onze-Lieve-Vrouwe- of Sint-Andrieskapel op deze plaats, vanaf 1012 toegewijd aan Sint-Maarten. In de loop van de 13de en 14de eeuw verkreeg zij een gotisch uitzicht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog raakte de kerk volledig vernield. Reeds in 1922 startte de Ieperse stadsarchitect Jules Coomans met de wederopbouw van de kerk. Het interieur van de kerk heeft een heel correcte reconstructie gekend. Enkel de dekenkapel werd niet opnieuw opgebouwd. De kerk werd uiteindelijk op 15 juli 1930 ingewijd, met een torenspits van 100 meter. In de kerk refereren heel wat elementen en gedenktekens naar de Eerste Wereldoorlog.
Kerkplein 1b (Sint-Laureins)
De actuele parochiekerk, toegewijd aan de Heilige Margareta, werd gebouwd in 1881 naar de plannen van de Gentse architect Edmond de Perre-Montigny van 1877. Dit is het vijfde kerkgebouw van dit polderdorpje op de grens met Zeeuws Vlaanderen, dat reeds in de eerste helft van de 13de eeuw vermeld werd.
Kerkplein (Ronse)
De neogotische Sint-Martinuskerk, ontworpen door architect Modeste De Noyette in 1891-1892, is centraal ingeplant op het ovaal plein aangelegd in het nieuwe stationskwartier tussen de oude binnenstad en de spoorweg. De aanleg rond de kerk en de pastorie met beplanting en de voetpaden zijn volgens plan van architect H. Vigneron van 1903 gerealiseerd.
Kerkplein (Eeklo)
Neogotische kerk op de plaats van de vroegere, in 1878 gesloopte parochiekerk, en gebouwd naar de plannen van 1875 van de Gentse architect Modeste De Noyette, uitgevoerd door aannemer Désiré Heysse tussen 1878 en 1883.
Graslei 15-16, Korenmarkt 16, 16A, Pakhuisstraat 2 (Gent)
Het Postgebouw werd in 1899-1910 in eclectische stijl gebouwd naar ontwerp van ingenieur-architect Louis Cloquet met medewerking van provinciaal architect Stephane Mortier. Als bouwstijl werd gekozen voor de laatgotische stijl of Brabantse gotiek terwijl er ook renaissancekenmerken aanwezig zijn. Deze vormentaal werd gecombineerd met meerdere moderne bouwprocedés en eigentijdse materialen.
Brusselsesteenweg 20, Pastoor Bolsstraat 15 (Beersel)
Beeldbepalend schoolcomplex in het centrum van Alsemberg dat zich uitstrekt tussen de Pastoor Bolsstraat, de Brusselsesteenweg en de Witteweg. Het straatbeeld aan de Pastoor Bolsstraat wordt gedomineerd door het neogotische broederklooster en aan de Brusselsesteenweg door twee schoolvleugels.
Kloosterstraat (Beveren)
Circa 3 meter hoge vierkante arduinen sokkel waarop meer dan levensgroot bronzen beeld, gesigneerd Aloïs De Beule en vervaardigd bij de Fonderie Verbeyst, Bruxelles.
Coomansstraat (Ieper)
Stedelijk oorlogsgedenkteken, ontworpen door stadsarchitect Jules Coomans in 1924 en uitgevoerd door beeldhouwer Aloïs De Beule uit Gent tussen 1924 en 1926.
Molenstraat (Waasmunster)
Tweede statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heikewipommegang. Bakstenen veldkapelletje, vernieuwd in 1938; ingeplant in straatbocht op onregelmatig driezijdig perk met lage heesters en 3 jonge bomen.
Ommegangsdreef (Waasmunster)
Bakstenen veldkapelletje, vernieuwd in 1938 en ingeplant op driehoekig perceeltje in straatbocht. Nis met polychroom plaasteren reliëftafereel achter ingelijst glas, door beeldhouwer Aloïs De Beule.
Stationsstraat (Waasmunster)
Vijfde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heikewipommegang. Bakstenen veldkapelletje, vernieuwd in 1938; ingeplant op driehoekig graspleintje aan de straathoek.
Hoogstraat (Waasmunster)
Zesde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heikewipommegang. Bakstenen veldkapelletje, vernieuwd in 1938; ingeplant op straathoek.
Bavikhovedorp (Harelbeke)
Parochiekerk van Bavikhove, toegewijd aan Sint-Amandus. In oorsprong romaanse bidplaats die na verschillende verbouwingen, waarvan de meest ingrijpende op het einde van de 19de eeuw onder leiding van architect Jules Carette, resulteert in een neogotische georiënteerde hallenkerk.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Beule [online], https://id.erfgoed.net/personen/1026 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.