Persoon

Van Aerde, Benedictus

ID
10338
URI
https://id.erfgoed.net/personen/10338

Beschrijving

B. Van Aerde diende in de jaren 1870 en 1880 talrijke bouwaanvragen in bij de stad Antwerpen, voor de bouw van één of meerdere woningen. De dossiers werden ingediend in opdracht van privépersonen, die hun eigen woning lieten bouwen of kleinschalige reeksbouw lieten uitvoeren. De meeste bouwdossiers handelen over projecten in Antwerpen-Noord of in de as Carnotstraat-Gemeentestraat. Doorgaans gaat het om woningen met een heel gestandaardiseerde bepleisterde lijstgevel met een heel sobere neoclassicistische aankleding.

Daarmee is Van Aerde een typische aannemer of bouwkundige die zich richtte op de standaardwoningbouw in de toen volop in ontwikkeling zijnde wijken rond het Centraal Station en in Antwerpen Noord.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers.
  • www.felixarchief.be
  • Informatie Marcel Windey, januari 2017.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Panamarenkohuis

Biekorfstraat 2 (Antwerpen)
Kunstenaar Panamarenko (Antwerpen, 5 februari 1940 - Brakel, 14 december 2019), woonde en werkte meer dan dertig jaar in deze woning op de stompe hoek van de Biekorf- en de Trapstraat. De woning werd net als de andere bebouwing in dit deel van de Biekorfstraat gebouwd in de jaren 1880. De woning verwierf bekendheid omdat kunstenaar Panamarenko er woonde en werkte. Als eigenaar van het pand voerde hij een aantal beeldbepalende verbouwingen uit in de jaren 1980, naar ontwerp van Luc Deleu.