Persoon

Somers, Jules

ID
10342
URI
https://id.erfgoed.net/personen/10342

Beschrijving

Somers Jules geboren te Kontich op 21.03.1884 en overleden te Antwerpen op 15.01.1951, afgev. Beheerder van Algemene Bouwwerken Jules Somers & Co, voorzitter van de Syndicale Kamer van Bouwnijverheid in Antwerpen, oud schepen van openbare werken van Antwerpen (1933 tot oprichting Groot Antwerpen in de tweede wereldoorlog). Begraven op het ereperk van Schoonselhof. Zijn grafmonument is een ontwerp van Joris Minne.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Villa in beaux-artsstijl

Sorbenlaan 24 (Antwerpen)
Villa in sobere beaux-artsstijl, volgens de bouwaanvraag van 1926 opgetrokken door de aannemer Algemeene Bouwwerken Jules Somers & C°, in opdracht van de heer Creten.


Winkelhuis in beaux-artsstijl

Sint-Jacobsmarkt 42 (Antwerpen)
Winkelhuis in beaux-artsstijl, de verbouwing van een pand uit de eerste helft van de 19de eeuw, naar een ontwerp door de aannemers Arthur Bernaerts en Jules Somers uit 1921. Opdrachtgever was de confiseur A. Dirckx-Van der Veken.

Uitvoerder van

Appartementsgebouw in art-decostijl

Karel Oomsstraat 8 (Antwerpen)
Appartementsgebouw met bedrijfsruimte in art-decostijl, gebouwd in opdracht van Theo Van Linden-Verstraete, naar een ontwerp door de architecten Jan Vanhoenacker, John Van Beurden en Jos Smolderen uit 1928. De firma Van Linden was actief als glaswerkbedrijf, zowel een handel in spiegel- en vensterglas, als een atelier voor kunstglasramen.


De Coker Huyse

Komedieplaats 7, 11 (Antwerpen)
Samenstel van drie traditionele diephuizen waarvan de gevelwand de gebroken rooilijn volgt, daterend van omstreeks 1556 en eertijds genaamd "De Coker Huyse". De gevels werden in 1925 in opdracht van de Willy Vandevelde gedecapeerd en hersteld door het bouwbedrijf Algemeene Ondernemingen van Bouwwerken Jules Somers & Co.


Samenstel in beaux-artsstijl

Elisabethlaan 58-60, Koninklijkelaan 25-27 (Antwerpen)
Samenstel van vier identieke, twee aan twee gespiegelde burgerhuizen in beaux-artsstijl met Lodewijk XIII-inslag, in 1923-1924 opgetrokken op een kepervormige cluster van bouwpercelen tussen de Elisabethlaan en de Koninklijkelaan, nabij de kruising van beide lanen. Opdrachtgevers waren de broers René en Gustaaf Peeters, eigenaars-uitbaters van een steenhouwerij en marmerbedrijf, die voor het ontwerp beroep deden op de architect Ernest Nagels.


Stedelijke Kleuterschool

Jan De Voslei 10 (Antwerpen)
Stedelijke kleuterschool naar ontwerp van André Fivez uit 1950. Fivez was hoofdarchitect van de stad Antwerpen vanaf 1946, na het overlijden van zijn voorganger Emiel Van Averbeke. In dezelfde periode werd volgens een nagenoeg identiek ontwerp een kleuterschool opgericht in de wijk Luchtbal, tussen de Quebecstraat en de Dublinstraat, onder supervisie van hoofdarchitect-directeur Frans C. Peeters.


Vroeg-modernistische villa

Kastanjelaan 2 (Antwerpen)
Vroeg-modernistische villa op de hoek van Kastanjelaan en Della Faillelaan, gebouwd in opdracht van de kunstschilder en latere politicus Arseen Kennes, naar een ontwerp door de architecten Jos Ritzen en Stan Leurs uit 1925.


Thema's

Ontwerper van

Burchtstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Somers [online] https://id.erfgoed.net/personen/10342 (Geraadpleegd op )