Persoon

Balliu, Eric

ID
10355
URI
https://id.erfgoed.net/personen/10355

Beschrijving

Eric Hendrik Balliu werd geboren in 1936 in Eeklo, maar bracht zijn jeugd door in Gent. Hij studeerde architectuur aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent en studeerde er af in 1959. Nadien liep hij bij verschillende architecten stage en bouwde aan een eigen oeuvre. Zijn eerste realisatie was de Woning Goeffers-Impens in Sint-Denijs-Westrem, die dateert uit 1961. In 1964 ontwierp en realiseerde hij zijn eigen woning met architectenbureau in Sint-Amandsberg bij Gent (Isidoor De Vosstraat 98). Ook zijn latere architectenbureaus BARO en AAROS zouden er gevestigd zijn. In de periode tot 1966 bouwde hij al een behoorlijke reputatie op, met het ontwerp van een dertigtal woningen, restauratieprojecten en ook ontwerpen voor congres- en kantoorruimtes. Een opmerkelijk en representatief ontwerp was daarnaast de school aan de Sint-Machariusstraat in Gent, zogenaamd het Trappenhuis. Hoewel Balliu’s eerste ontwerp dateerde van 1966, ging de uitvoering pas van start vanaf 1981.

In 1966 kwam Balliu tijdens een reis in Sardinië in contact met Romano Antico, een ingenieur-architect uit Cagliairi, met wie hij een lange vriendschap opbouwde en herhaaldelijk zou samenwerken. Hij verwierf in Sardinië ook verschillende opdrachten, bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van een groot gebied Monte-Nai in de gemeente Muravera waarvoor hij op één jaar 36 vakantiewoningen ontwierp.

In 1967 vormde hij samen met de jonge architect Johan Baele het Bureel voor architectuur en ruimtelijke ordening, dat zou hernoemd worden tot BARO, Bureau voor Architectuur en Ruimtelijke Ordening. Dit bureau ontwierp al in de eerste jaren een grootschalig oeuvre met bijna honderd private woningen, een groot deel van de Vrije Universiteit van Brussel en een groot schoolcomplex in Gent. Het bureau had een uitgesproken multidisciplinair karakter en er werd frequent samengewerkt met interieurarchitecten en beeldend kunstenaars. De moderne realisaties van BARO worden vaak benoemd als brutalistisch en worden gekenmerkt door een dynamische vormgeving en een ‘eerlijk’, contrastrijk materiaalgebruik, vaak een combinatie van zichtbare baksteen en beton(steen). Hij bleef er werkzaam tot in 1978.

Nadien legde hij zich volledig toe op zijn academische carrière. Al vanaf 1969 gaf hij les als assistent aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent, die vervolgens onder de naam Hoger Architectuurinstituut verderging. Pas in 1988 ging hij terug als uitvoerend architect aan de slag, met de oprichting van zijn bureau AAROS. Deze Associatie voor architectuur, ruimtelijke ordening en stedenbouw was een samenwerking met Romano Antico, Susanna Antico en Marc Poriau. Ook in de realisaties van dit bureau wordt gespeeld met het contrast tussen ruwe en gladde materialen, net zoals bij BARO het geval was. Hij doceerde in die latere periode ook nog aan de Universiteit van Gent en aan de afdeling binnenhuisarchitectuur van het vroegere Hoger Architectuurinstituut.

Balliu verwierf tijdens zijn loopbaan meerdere persoonlijke erkenningen als architect. In zijn afstudeerjaar ontving hij de Prijs Deleu en de Prijs d’Outrelon de Try. In 1960, 1963, 1966 en 1969 was hij finalist in de Nationale Grote Prijs van Rome. Samen met Romano Antico, Johan Baele, M. Cademantori en C. Sciarini ontving hij in 1968 de Eerste Belgische Vermelding in de internationale wedstrijd van AIEA en UNIDO. In 1970 kreeg hij een ere-vermelding van de stad Gent omwille van zijn professionele verdiensten. Met BARO werd hij bekroond in de Internationale Prijs voor Architectuur Eternit, namelijk in 1972 met de tweede prijs voor een eengezinswoning te Lovendegem en in 1974 met de speciale prijs Project using Eternit products voor de omvorming van de Dokter Verdurmenschool in Sint-Niklaas tot Woning Wymeersch.

Behalve als architect was hij ook actief als beeldhouwer.

  • BOSSCHEM J. en VIAENE P. (red.) 2001: 1751-2001, 250 jaar architecten van de Academie Gent, Gent, 144-147.
  • GROOSMAN J. 1996: Erik H. Balliu, architect: een interview/portret, Gent.

Auteurs: Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw Schelfaut

Isidoor De Vosstraat 83-93 (Gent)
Appartementsgebouw met achterliggend garageblok, gerealiseerd in opdracht van dokter Schelfaut, volgens plannen van 1966 opgemaakt door architect Eric Balliu. Volume van drie bouwlagen onder een plat dak, uitgevoerd in een combinatie van baksteen en beton, en gekenmerkt door een grote dynamiek van de straatgevel.


Architectenwoning Eric Balliu

Isidoor De Vosstraat 98 (Gent)
Eigen woning met architectenbureau van architect Eric Balliu, gebouwd volgens de bouwaanvraag van 1964. De rijwoning van drie bouwlagen onder een plat dak heeft een eenvoudige voorgevel van donkerbruine baksteen in halfsteens verband. De lijstgevel wordt beëindigd met een brede en sterk uitkragende kroonlijst van glad beton.


Villa Goeffers

Henry Stanleylaan 1 (Gent)
Villa gebouwd in opdracht van Adrienne Goeffers, volgens een bouwaanvraag van 1962 naar ontwerp van Eric Balliu. De vrijstaande villa omvat twee bouwlagen onder een hoog oplopend, asymmetrisch zadeldak.


Woning Bruyneel

Boesbeeklaan 22 (Gent)
Bel-etagewoning naar ontwerp van het vooruitstrevende architectenbureau BARO, hier vertegenwoordigd door Eric Balliu, uit april 1971. De modernistische rijwoning met brutalistische inslag heeft een bakstenen straatgevel, voorzien van een beperkt aandeel zichtbeton en wordt gemarkeerd door een gevelhoge smalle insprong aan de rechterzijde.


Woning Goeffers-Impens

Hubert Malfaitlaan 1 (Gent)
De modernistische villa werd volgens een bouwaanvraag van 1961 ontworpen door de Gentse architect Eric Balliu als een eengezinswoning voor de familie Goeffers-Impens. Witgeschilderde bakstenen villa van twee bouwlagen opgevat als een relatief gesloten volume onder een flauw hellend zadeldak, met ten noorden een eenlaagse aanbouw met garage onder plat dak.


Woning Mariën

Koekoeklaan 54 (Gent)
Woning, gebouwd in opdracht van de heer en mevrouw Mariën naar een ontwerp van BARO. De plannen dateren van juli 1973, werden getekend door Louis Hagen, maar nagezien en ondertekend door Eric Balliu. Het ontwerp sluit aan bij de brutalistische baksteenarchitectuur van BARO en valt voornamelijk op door de dynamische vormgeving en dito planindeling.


Woning Steyaert

Atletiekplein 8 (Gent)
Halfopen bebouwing, gerealiseerd in opdracht van Dirk Steyaert naar een ontwerp van het Gentse architectenbureau BARO uit 1976. De woning is representatief voor de brutalistische baksteenarchitectuur van dit bureau. Het volume onder een half schilddak omhult een structuur met zeven verspringende niveaus en een open planindeling.


Woning Veys

Albrecht Dürerlaan 20 (Gent)
Modernistische woning gebouwd in opdracht van Jacques Veys, naar een ontwerp van Eric Balliu uit 1964. De villa werd omstreeks 1972 uitgebreid met een aansluitende garage, volgens plannen van het bureau BARO dat Balliu samen met Johan Baele had opgericht.

Opdrachtgever van

Architectenwoning Eric Balliu

Isidoor De Vosstraat 98 (Gent)
Eigen woning met architectenbureau van architect Eric Balliu, gebouwd volgens de bouwaanvraag van 1964. De rijwoning van drie bouwlagen onder een plat dak heeft een eenvoudige voorgevel van donkerbruine baksteen in halfsteens verband. De lijstgevel wordt beëindigd met een brede en sterk uitkragende kroonlijst van glad beton.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Balliu [online], https://id.erfgoed.net/personen/10355 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.