Persoon

Baele, Johan

ID
10356
URI
https://id.erfgoed.net/personen/10356

Beschrijving

Johan Baele werd geboren in 1943. Hij studeerde in 1966 af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent als architect en stedenbouwkundige.

Al vroeg in zijn carrière, namelijk vanaf 1967, ging hij een samenwerking aan met architect Eric Balliu, die in de voorgaande jaren een interessant oeuvre en reputatie had opgebouwd. Dit zou leiden tot de oprichting van BARO, Bureau voor Architectuur en Ruimtelijke Ordening. Hun bureau ontwierp al in de eerste jaren een grootschalig oeuvre met bijna honderd private woningen, een groot deel van de Vrije Universiteit van Brussel en een groot schoolcomplex in Gent. Invloedrijk was ook hun contact en vriendschap met de Italiaanse ingenieur-architect Romano Antico. Het bureau had een uitgesproken multidisciplinair karakter en er werd frequent samengewerkt met interieurarchitecten en beeldend kunstenaars. De moderne realisaties van BARO worden vaak benoemd als brutalistisch en kenmerken zich door een dynamische vormgeving en een ‘eerlijk’, contrastrijk materiaalgebruik, vaak een combinatie van zichtbare baksteen en beton(steen). Baele bleef werkzaam bij het bureau tot in 1976. Vervolgens werd hij partner en hoofdarchitect in het bureau Mens en Ruimte International, dat werkzaam was in Saudi-Arabië en Irak.

Naast zijn ontwerppraktijk was Baele ook actief in het onderwijs. Vanaf 1970 gaf hij les aan de Gentse Academie. In 1983 werd hij erkend als Hoogleraar in het Architectuuronderwijs. In dat jaar werd hij ook aangesproken door Richard Vermuyten om het vak ‘Ontwerpen, architectonische samenstelling’ te geven aan het derde, vierde en vijfde jaar burgerlijk ingenieur-architect aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). In het vijfde jaar was hij ook samen met Vermuyten verantwoordelijk voor het vak ‘Ontwerpmethodiek en eindontwerp’. Hij ontpopte zich tot een geliefd lesgever en zou aan deze instelling werkzaam blijven tot 2008. In de jaren 1990 doceerde hij daarnaast aan de architectuuropleiding van de UGent. Hij was eveneens gastdocent aan de hogescholen en universiteiten van Tilburg, Delft, Minneapolis, Praag, Hasselt en Antwerpen.

Het werk van Johan Baele werd meermaals erkend gedurende zijn carrière. Zo won hij in 1968 de Prix de Rome en in 1969 was hij laureaat van de Godecharle-wedstrijd. Samen met Romano Antico, Eric Balliu, M. Cademantori en C. Sciarini ontving hij in 1968 de Eerste Belgische Vermelding in de internationale wedstrijd van AIEA en UNIDO. Met BARO werd hij bekroond in de Internationale Prijs voor Architectuur Eternit, namelijk in 1972 met de tweede prijs voor een eengezinswoning te Lovendegem en in 1974 met de speciale prijs Project using Eternit products voor de omvorming van de Dokter Verdurmenschool in Sint-Niklaas tot Woning Wymeersch.

  • BERTELS I., BOSMAN K. en VAN DE VOORDE S. (red.) 2013: 7x5. 35 jaar opleiding ingenieur-architect aan de Vrije Universiteit Brussel (1979-2014), Brussel.
  • BOSSCHEM J. en VIAENE P. (red.) 2001: 1751-2001, 250 jaar architecten van de Academie Gent, Gent.
  • GROOSMAN J. 1996: Erik H. Balliu, architect : een interview/portret, Gent.