Collectief

Voorspoed

ID: 10383   URI: https://id.erfgoed.net/personen/10383

Beschrijving

Naamlooze Bouw- Crediet- en Spaarmaatschappij Voorspoed

Aankoop, verkoop en verhuring van eigendommen. Voorschotten en kredieten. Spaarkas. Verzekering tegen brand en op het leven.

Actief in verkavelingen zoals Sint-Mariaburg (Ekeren-Brasschaat) en Zurenborg.

Vaste architect was John Voet. Zijn samenwerking met Voorspoed begon in januari 1910, toen de onderneming werd opgestart en stopte abrupt bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Voorspoed hernam haar bouwactiviteiten in Antwerpen in 1921, met architect Frans Dens en een enkele maal met Leopold De Coninck en Maurice Potié en Eduard Van Not.


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Burgerhuis in beaux-artsstijl

Acacialaan 46 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd door Naamlooze Bouw- Crediet- en Spaarmaatschappij "Voorspoed", naar een ontwerp door haar architect John Voet uit 1913. Opdrachtgever was de heer G. Van Stayen.


Cottagevilla met art-nouveau-inslag

Acacialaan 29 (Antwerpen)
Cottagevilla met art-nouveau-inslag gebouwd door Naamlooze Bouw- Crediet- en Spaarmaatschappij "Voorspoed", naar een ontwerp van haar architect John Voet uit 1912. Opdrachtgever of eerste eigenaar was de in Hasselt geboren Leo Jaak Lambert Isidoor Maris (°1863), ingenieur-expert van beroep.


Eclectisch burgerhuis

Generaal Capiaumontstraat 42 (Antwerpen)
Deze eenvoudige eclectische burgerwoning werd in 1911 ontworpen voor de Naamlooze Bouw- Crediet- en Spaarmaatschappij Voorspoed door huisarchitect John Voet.


Ensemble van drie eclectische burgerhuizen

Generaal Capiaumontstraat 31-35 (Antwerpen)
Ensemble van drie eclectische burgerhuizen, in 1910 ontworpen in opdracht van de Naamlooze Bouw- Crediet- en Spaarmaatschappij Voorspoed door huisarchitect John Voet.


Gekoppelde burgerhuizen in beaux-artsstijl

Nachtegaalstraat 45-47 (Antwerpen)
Geheel van twee volgens repeterend schema gekoppelde burgerhuizen, opgetrokken door de Naamlooze Bouw- Crediet- en Spaarmaatschappij "Voorspoed", naar een ontwerp van architect John Voet uit 1911.


Gekoppelde meergezinswoningen met art-nouveau-inslag

De Marbaixstraat 42-46 (Antwerpen)
Geheel van drie gekoppelde meergezinswoningen met art-nouveau-inslag, in 1911 gebouwd door de Naamlooze Bouw- Crediet- en Spaarmaatschappij Voorspoed, in opdracht van Jos Boeckx. Architect John Voet tekende vermoedelijk het ontwerp.


Meergezinswoning in art-nouveaustijl

Robert Molsstraat 41 (Antwerpen)
Meergezinswoning in ingehouden art-nouveaustijl gebouwd door de Naamlooze Bouw- Crediet- en Spaarmaatschappij "Voorspoed", naar een ontwerp door haar architect John Voet uit 1912. Opdrachtgever was Lodewijk Ceulemans, aannemer Frans Verdonck uit Borgerhout. “Voorspoed” realiseerde nog twee andere bouwprojecten in de Robert Molsstraat, de gesloopte woning Fromont op nummer 5, en de woning Vaessen, beide uit 1911.


Meergezinswoning in beaux-artsstijl

Robert Molsstraat 19 (Antwerpen)
Meergezinswoning in beaux-artsstijl gebouwd door de Naamlooze Bouw- Crediet- en Spaarmaatschappij "Voorspoed", naar een ontwerp door haar architect John Voet uit 1911. Opdrachtgever was Jan Baptist Vaessen, aannemer Frans Verdonck uit Borgerhout. “Voorspoed” realiseerde nog twee andere bouwprojecten in de Robert Molsstraat, de gesloopte woning Fromont eveneens uit 1911 op nummer 5, en de woning Ceulemans uit 1912.

Opdrachtgever van

Eclectisch burgerhuis

Bosduifstraat 26 (Antwerpen)
Deze eenvoudige eclectische burgerwoning werd in 1910 ontworpen voor de Naamlooze Bouw- Crediet- en Spaarmaatschappij Voorspoed door huisarchitect John Voet.


Eclectische burgerwoning

Velodroomstraat 43 (Antwerpen)
Deze bescheiden burgerwoning werd in 1911 ontworpen door John Voet, de huisarchitect van de Naamlooze Bouw- Crediet- en Spaarmaatschappij Voorspoed.


Eclectische meergezinswoning

Uitbreidingstraat 552 (Antwerpen)
Deze eenvoudige eclectische burgerwoning werd in 1911 ontworpen voor de Naamlooze Bouw- Crediet- en Spaarmaatschappij Voorspoed door huisarchitect John Voet.


Ensemble van drie eclectische burgerhuizen

Generaal Capiaumontstraat 31-35 (Antwerpen)
Ensemble van drie eclectische burgerhuizen, in 1910 ontworpen in opdracht van de Naamlooze Bouw- Crediet- en Spaarmaatschappij Voorspoed door huisarchitect John Voet.


Groepsbebouwing van negen villa's in cottagestijl

Acacialaan 31-47 (Antwerpen)
Groepsbebouwing van negen villa’s in cottagestijl, gebouwd door Naamlooze Bouw- Crediet- en Spaarmaatschappij "Voorspoed", naar een ontwerp van de architecten Leopold De Coninck en Maurice Potié uit 1921.


Reeks arbeiderswoningen in cottagestijl

Ridder van Ranstlei 17-67, 73-95 (Mortsel)
Reeks arbeiderswoningen van 1921-22 en het tweede kwart van de 20ste eeuw, omheinde voortuinen.


Rubens Paleis

Carnotstraat 13-17 (Antwerpen)
Complex in beaux-artsstijl met bioscoop, winkels en flats, gebouwd in opdracht van de Naamlooze Bouw- Crediet- en Spaarmaatschappij "Voorspoed", naar ontwerp door de architect François Dens uit 1921.