Collectief

Berchemsche Bouwhandel

ID
10384
URI
https://id.erfgoed.net/personen/10384

Beschrijving

De Naamlooze Maatschappij (Vennootschap) “Berchemsche Bouwhandel", een hypotheek-, krediet- en spaarkas is gesticht in 1909 en had als hoofdactiviteit de oprichting van gebouwen. Het bedrijf liet tussen 1910-30 honderden huizen optrekken, vooral in Berchem, Zurenborg en Borgerhout.

Vaste samenwerking met architect Charles Wuyts.

Bestuurders zijn Louis Peeters en C. Van Lieshout.


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Ensemble van twee eclectische burgerhuizen

Velodroomstraat 6-8 (Antwerpen)
Dit ensemble van twee burgerhuizen werd rond 1913 gebouwd door de Naamlooze Maatschappij Berchemse Bouwhandel. Hun vaste architect Charles Wuyts tekende het ontwerp.


Maison B. Schmitz

Plantin en Moretuslei 59, Wipstraat 45 (Antwerpen)
Woon- en handelscomplex bestaande uit een hoofdgebouw in eclectische stijl met achterliggend bijgebouw in art nouveaustijl, naar een ontwerp door de architect Charles Wuyts uit 1912. Opdrachtgever was de van oorsprong Duitse koopman Bernard Schmitz, de "Berchemsche Bouwhandel" stond in voor de bouw voltooid in 1913.


Meergezinswoning in eclectische stijl

Harmoniestraat 112-114 (Antwerpen)
Meergezinswoning in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Isidore Jacob Boutems, naar een ontwerp door de architect Charles Wuyts uit 1912. De Naamlooze Maatschappij "Berchemsche Bouwhandel", een bouwbedrijf, hypotheek- krediet- en spaarkas, stond in voor de bouw.

Opdrachtgever van

Berchemsche Bouwhandel

Frederik de Merodeplein 5-6 (Antwerpen)
Woon- en handelspand in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Charles Wuyts uit 1909, opgetrokken in 1910.


Berchemsche Bouwhandel

Ferdinand Coosemansstraat 71, 77-79 (Antwerpen)
Bouwhandel met magazijnen, werkplaatsen en koer binnenin bouwblok; immobiliënmaatschappij gesticht in 1909 met als huisarchitect Charles Wuyts.


Ensemble in art-decostijl van de Berchems Bouwhandel

Pretoriastraat 78-80 (Antwerpen)
Dit ensemble van twee meergezinswoningen in art-decostijl werd in 1927 ontworpen in opdracht van de N.V. Berchemse Bouwhandel door architect Charles Wuyts, die de huisarchitect was van dit bedrijf.


Ensemble in cottagestijl van de Berchemse Bouwhandel

Pretoriastraat 50-56, Velodroomstraat 1 (Antwerpen)
De N.V. Berchemse Bouwhandel realiseerde rond 1925 een ensemble van vijf woningen in cottagestijl. Het ontwerp werd getekend door de vaste huisarchitect Charles Wuyts.


Ensemble van de Berchemse Bouwhandel

Dolfijnstraat 67-71 (Antwerpen)
Deze eclectische rij van drie burgerhuizen met natuurstenen parementen werd in 1910 getekend door architect Charles Wuyts voor de Berchemse Bouwhandel, gevestigd in de Frederik De Merodeplaats 6 in Berchem.


Ensemble van drie woningen in beaux-artsstijl

Generaal Capiaumontstraat 28-32 (Antwerpen)
Dit ensemble werd rond 1911 gebouwd door de Naamlooze Maatschappij Berchemse Bouwhandel. Architect Charles Wuyts tekende het ontwerp.


Ensemble van twee eclectische burgerhuizen

Velodroomstraat 6-8 (Antwerpen)
Dit ensemble van twee burgerhuizen werd rond 1913 gebouwd door de Naamlooze Maatschappij Berchemse Bouwhandel. Hun vaste architect Charles Wuyts tekende het ontwerp.


Gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl

Kardinaal Mercierlei 60-62 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in klassiek geïnspireerde eclectische stijl, naar een ontwerp door de architect Charles Wuyts uit 1910.


Neoclassicistisch ensemble van de Berchemse Bouwhandel

Pretoriastraat 94-98 (Antwerpen)
Deze drie eenvoudige neoclassicistische burgerhuizen werden opgetrokken rond 1925. De reeks is een realisatie van de N.V. Berchemse Bouwhandel, die het dossier liet opmaken door hun vaste huisarchitect Charles Wuyts.


Reeksbouw Berchemse Bouwhandel

Pretoriastraat 82-92 (Antwerpen)
Deze eclectische reeks van zes burgerhuizen werd rond 1924-1925 gerealiseerd door de N.V. Berchemse Bouwhandel naar een ontwerp van architect Charles Wuyts, die de huisarchitect was van dit bedrijf.


Samenstel in neoclassicistische stijl

Koninklijkelaan 70-72 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen of meergezinswoningen in neoclassicistisch stijl, gebouwd door de Naamlooze Maatschappij “Berchemse Bouwhandel”, een bouwbedrijf, hypotheek- krediet- en spaarkas, naar ontwerp van architect Charles Wuyts uit 1924.


Samenstel in neoclassicistische stijl

Koninklijkelaan 21-23 (Antwerpen)
Samenstel van twee gekoppelde meergezinswoningen of “renteniershuizen” in neoclassicistische stijl, in 1925 ontworpen door de architect Charles Wuyts, in opdracht van de Naamloze Vennootschap “Berchemsche Bouwhandel”.


Twee woningen van de Berchemse Bouwhandel

Velodroomstraat 37-39 (Antwerpen)
Deze twee woningen werden in 1911 ontworpen in opdracht van de Berchemse Bouwhandel, als deel van een ensemble van drie huizen. De derde woning op nummer 41 kreeg ondertussen een nieuwe gevel.


Thema's

Opdrachtgever van

Helenalei

Marialei