Persoon

Goovaerts, Raymond

ID
10394
URI
https://id.erfgoed.net/personen/10394

Beschrijving

Raymond Goovaerts volgde zijn opleiding tot architect aan de Nationale School voor Architectuur en Stedenbouw in Antwerpen waar hij onder meer les kreeg van Léon Stynen. Tijdens zijn studies leerde hij Elli Kruithof kennen, die de opleiding binnenhuiskunst volgde. Als koppel werkten ze tijdens de jaren 1950 samen onder de naam Kruithof-Goovaerts, zowel op het vlak van architectuur en interieurontwerp, als kunst en grafisch ontwerp. Hun stijl sloot aan bij het Bauhaus en het modernisme van dat moment. Zo getuigen hun ontwerpen van een aandacht voor licht en ruimte, en kiezen ze voor metalen buismeubelen en sculpturale lampen. Wat ook opvalt is het weloverwogen kleurgebruik, waarover ze ook theorieën ontwikkelden. Ze hadden een groot netwerk, onder andere met andere vooruitstrevende ontwerpers als Stynen en Braem, en waren samen met hen belangrijk op het vlak van vernieuwing. In 1953 ontwierpen ze een modelappartement binnen het complex op het Kiel van Braem, voor de expo rond het Nieuwe Wonen. Deze tentoonstelling had een belangrijke impact op objecten en wonen voor het dagelijkse leven. Een ander, invloedrijk ontwerp uit de vroege jaren 1950 was de inrichting van een loungebar in het drijvend restaurant La Pérouse in Antwerpen. In het tijdschrift Ruimte wordt dit ontwerp geprezen en wordt benadrukt dat kleur een heel belangrijk onderdeel is van het ontwerp. In een andere uitgave van dit tijdschrift wordt ingegaan op het ontwerp van Kruithof en Goovaerts van een winkelinterieur van een nieuw reisbureau van de forma De Keyser-Thornton in de Nieuwe Gaanderijen aan de Huidevettersstraat in Antwerpen.

Hun samenwerking en huwelijk hield slechts een korte periode stand en ze hielden ook amper archief bij van hun ontwerpen. Elli maakte na de breuk met Goovaerts een radicale breuk op professioneel vlak. Goovaerts daarentegen bleef werkzaam als architect. Goovaerts gekende ontwerpen uit de jaren 1960 en 1970 omvatten vooral enkele hoogbouwcomplexen in Antwerpen. Hij ontwierp enkele projecten in opdracht van Habitim nv. Zo werd in 1963 de Tavernier Building gebouwd aan de Tavernierkaai 2, naar ontwerp van Goovaerts in opdracht van nv Habitim en nv Vooruitzicht. Behalve dit kantoorgebouw ontwierp Goovaerts voor Habitim enkele woontorens op Linkeroever. De Panorama Tower, Esmoreitlaan 1, uitgevoerd door aannemer Van Laere Burcht, werd opgericht in samenwerking met Euramico volgens bouwplannen van 1965, en was woonklaar voor het eind van 1969. Volgens plannen van 1969 werd ten westen ervan de vergelijkbare Habitim Tower, Esmoreitlaan 5, 5A-F, opgericht. Naar verluidt zou ook de laagbouwwijk ten zuiden van de torens een ontwerp zijn van Goovaerts.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#43339 en 18#44817 (Tavernier Building), 18#48614 (Panorama Tower), 18#53102 (Habitim Tower)
  • ELNO K.N. 1956: Reisbureau te Antwerpen, Architecten: Raymond J. Goovaerts en C. Elli Goovaerts-Kruithof, Ruimte4, 16-17.
  • HABITIM 1970: Panorama Tower: een uniek projekt in een unieke ligging, Antwerpen.
  • ROMBAUTS A. 2021: #3 Elli Kruithof: een jonge Antwerpse die in de jaren ’50 het Belgische interieurlandschap voorgoed deed veranderen, podcast Baanbrekers, Knack Weekend.
  • S.N. 1954: Inrichting van een lounge-barop het drijvend restaurant La Pérouse. Antwerpen, ponton Steen. Architect: Raymond Goovaerts, Ruimte 1.2, 34-35.
  • Informatie verkregen van J. Jaspers (30 januari 2023).

Auteurs: Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)



Thema's

Ontwerper van

Sorbenlaan

Tavernierkaai


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Goovaerts [online], https://id.erfgoed.net/personen/10394 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.