Collectief

P. Lecluyse & Zonen

ID
10399
URI
https://id.erfgoed.net/personen/10399

Beschrijving

Aannemers van openbare werken. Metserij, Mekanieke Schrijnwerkerij, Gewapend beton.

Petrus Joannes Lecluyse, in 1883 te Berchem gehuwd met Carolina Theresia Janssens (°Berchem, 1857), had vier dochters en vier zonen geboren tussen 1884 en 1900. De oudste zoon Jan Lodewijk Lecluyse (°Berchem, 1886) was schrijnwerker, de tweede Charles (Karel Jozef Pieter) Lecluyse (°Berchem, 1891) was architect, en de jongste Frans (Bernard Leonard Frans) Lecluyse (°Berchem, 1896) was aannemer. Van de derde zoon Jozef Prosper (Prosper Jozef Sebastiaan) Lecluyse is het beroep niet gekend.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Eclectisch burgerhuis

Velodroomstraat 23 (Antwerpen)
Rond 1923 realiseerden de aannemers P. Lecluyse en Zonen deze eclectische burgerwoning voor V. Claessens.

Uitvoerder van

Appartementsgebouw in art-decostijl

Jan Van Rijswijcklaan 1-3, Karel Oomsstraat 2, 2A (Antwerpen)
Appartementsgebouw in art deco, in opdracht van August Broeckx en C° ontworpen door architect François Dens in 1928. Het imposante gebouw van acht bouwlagen onder een pseudo-mansardedak, vormt de hoek met de Karel Oomsstraat.


Eclectisch burgerhuis

Velodroomstraat 23 (Antwerpen)
Rond 1923 realiseerden de aannemers P. Lecluyse en Zonen deze eclectische burgerwoning voor V. Claessens.


Geheel van twee meergezinswoningen in art deco

Jan Van Rijswijcklaan 230-232 (Antwerpen)
Geheel van twee meergezinswoningen in sobere art deco, gebouwd in opdracht van August Broeckx en C°, naar een ontwerp van architect François Dens uit 1927. Het complex in bak- en natuursteen omvat vier bouwlagen, waarvan de twee bovenste aan de straatzijde zijn opgevat als een pseudo-mansarde.


Modernistische villa

Della Faillelaan 58 (Antwerpen)
Villa in modernistische stijl naar een ontwerp door de architecten François Dens en Gustaaf Van Meel uit 1936, voltooid in 1937. Opdrachtgever van het landhuis, dat tot de weinige modernistische gebouwen uit het interbellum behoort in de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt", was Frans Lecluyse-Langmans.


Verreries J.B. Gaasch

Oudesteenweg 33 (Antwerpen)
Pakhuis in art-decostijl opgetrokken in opdracht van de Verreries J.B. Gaasch, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1923. De werken werden in de loop van 1924 uitgevoerd door het Berchemse aannemersbedrijf P. Lecluyse & Zonen.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: P. Lecluyse & Zonen [online] https://id.erfgoed.net/personen/10399 (Geraadpleegd op )