Persoon

Casier, Joseph

ID: 10422   URI: https://id.erfgoed.net/personen/10422

Beschrijving

Joseph Casier, als oudste zoon van Désiré Casier en Léonie-Henriette Le Grand geboren op 31 maart 1852, genoot in het conservatief-katholiek milieu van een onbezorgde jeugd. Na het doorlopen van de klassieke humaniora aan het Gentse Sint-Barbaracollege, behaalde hij de diploma's van kandidaat in de Wijsbegeerte en Letteren (Collège Notre-Dame de la Paix, Namen 1870) en doctor in de Rechten (Katholieke Universiteit Leuven, 1873). Na zijn studies ging hij aan de slag in het familiebedrijf (vlasspinnerij) "Casier Frères".

Joseph Casier huwde op 24 april 1878 met Henriette Leirens (1856-1886), dochter van de invloedrijke textielbaron en senator Léon Leirens-Eliaert uit Aalst. Zijn oudste zoon Léon, geboren in 1879, overleed reeds in 1882. Vier jaar later stierven zijn jonge vrouw en hun enkele maanden oude zoontje Pierre. De twee overblijvende kinderen Fernand en Marie-Josèphe werden vooral door familie opgevoed. Joseph Casier verloor in 1882 zijn baan bij de vlasspinnerij "Casier Frères" na een familieruzie. Op uitdrukkelijk verzoek van zijn schoonouders engageerde Joseph Casier zich vanaf juni 1883 als partner en beheerder van de Usines Eliaert-Cools, een in Aalst gevestigde spinnerij.

Glasatelier Bethune werd opgericht in 1854-55 en vanaf 1876 voortgezet door baron Arthur Verhaegen. In april 1895 nam Casier het gerenommeerde glazeniersatelier Bethune-Verhaegen over. Hij gaf het atelier, dat zijn bloeiperiode nochtans achter de rug had, een nieuwe dynamiek, al bleef hij trouw aan Bethunes stijl. Casier realiseerde circa 275 projecten voor vooral religieuze instellingen. Na de dood van Casier nam Coppejans het atelier over.

  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier 4.001/41002/106.1, Aalst: Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk (MERTENS J., 2014).


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Godshuis Tafel van de Heilige Geest

't Maegelijnplein 23, Kattestraat 30, 32 (Aalst)
Het godshuis, Tafel van de Heilige Geest, later Armentafel (1531) bestond uit een complex gevormd door de Heilige Geestkapel, het Heilige Geesthuis en het Meisjesweeshuis.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Onze Lieve Vrouwplein zonder nummer (Aalst)
De Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk is een neogotische basilicale kerk met voorplein, opgetrokken in 1902 naar ontwerp van architect Jules Goethals.


Kasteel Altena met kapel

Antwerpsesteenweg 73, 75, 77 (Kontich)
Vierkant landhuis uit derde kwart 19de eeuw, gelegen binnen brede omgrachting. Aan oostzijde uitgebreid met neogotische kapel uit eind 19de eeuw en aan noordzijde met recente klaslokalen.


Klooster van Poortakker

Oude Houtlei 56 (Gent)
De laat 19de-eeuwse Poortakkerkapel en het bijhorend kloostercomplex vormen een voorbeeld van neogotische bouwkunst, een constructie van vooraanstaande kunstenaars voor de neogotiek, namelijk Arthur Verhaegen in samenwerking met Jean-Baptiste Bethune en Florimond Van de Poele. Het goed bewaard geheel dankt zijn architecturale kwaliteiten onder meer aan het totaalconcept en de consequente eenheidsstijl.


Uitvoerder van

Klooster, kapel en school van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo

Kloosterstraat 15 (Buggenhout)
Op een gedeelte van de huidige uitgestrekte kloostersite, bevond zich in het begin van de 19de eeuw een grote woning, die in 1824 werd verworven door dokter Ferdinand Van Bavegem. Hij verkocht ze in 1849 aan de Zusters van Sint-Vincentius à Paulo te Eeklo.