Collectief

Forges et Fonderies de la Campine August Van Aerschot

ID
10444
URI
https://id.erfgoed.net/personen/10444

Beschrijving

August / Augustinus Van Aerschot (°Herentals, 22 mei 1825 – Herentals, 16 juni 1904) begon als 20-jarige een kleine smederij met een hondenmolen als energiebron. In 1853 kocht Augustinus een stoommachine in Brussel. Drie jaar later verkreeg hij de vergunning om een ijzergieterij op te richten. Het bedrijf groeide gestaag met de uitbreiding van het machinepark van 4 PK in 1853 tot 31 PK in 1868 en het aantal werknemers steeg naar 148 in 1888. Augustinus trok zich voorzichtig terug uit het bedrijf vanaf 1884. Vermoedelijk nam zijn oudste zoon Leonard de dagelijkse leiding waar maar in 1889 neemt Augustinus de teugels terug op. Mogelijk heeft de oprichting van een eigen ijzergieterij door Joseph daarmee te maken. In 1896 draagt Augustinus het bedrijf ten slotte officieel over aan zijn jongste zoon Leonard.

De gloriedagen van het bedrijf worden gesitueerd tussen 1885 en 1900 toen voornamelijk Augustinus Van Aerschot het bedrijf leidde. Op verschillende internationale tentoonstellingen won het bedrijf medailles. Het is dan ook geen wonder dat beide zonen zich profileerden als erfgenaam van hun vader en diens producten bleven produceren.

De productie van de ijzergieterij van August Van Aerschot startte met kachels en fornuizen maar breidde gestaag uit naar hekwerken, poorten, lantaarns, machines en machineonderdelen, bruggen, onderdelen van (tuin)meubilair,... Het bedrijf werd zeer bekend omwille van de productie van machineonderdelen voor water- en windmolens. Naast zuiver technische producten wist de ijzergieterij tevens naam te maken met esthetisch fraaie objecten. Kort voor 1860 begon de productie van gietijzeren muziekkiosken. De catalogus werd uitgebreid met kruisbeelden, calvaries, omheiningen voor kerkhoven en begraafplaatsen, grafkruisen, straatmeubilair als sierlantaarns, lantarenpalen en wegwijzers, poorten en hekken.

  • COOLS J. 2001: Uit het metaalverleden van Herentals. IJzergieterij en smederij Van Aerschot, Herentals.

Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Abdij van Vlierbeek

Abdij Vlierbeek 2-13, 14 (Leuven)
Kloostergebouwen door de benedictijnen van Affligem opgericht vanaf 1158. De abdij werd deels verwoest in 1572, geleidelijke wederopbouw gedurende de 17de en 18de eeuw. De site omvat het oude abtskwartier met 16de-eeuwse kern en 18de-eeuwse poort, de 16de-eeuwse westerpoort en portierswoning en 17de-eeuwse hoevegebouwen in traditionele bak- en zandsteenstijl, de 17de-eeuwse noordelijke toegangspoort, de kloostergang heropgebouwd in de 17de eeuw, het hoofdgebouw van 1642 volgens classicistisch getint barokschema, een 17de-eeuws prieel in de moestuin, het wagenhuis van 1761, traditioneel opgevatte aanhorigheden uit tweede helft van de 18de eeuw, de abdijkerk en het abtskwartier in classicistische stijl naar ontwerp van architect L.B. Dewez (1776-1783). Binnen de site bevindt zich ook het 19de-eeuws kerkhof van de parochie Vlierbeek met uitzonderlijke graftekens.


Gemeentepomp

Polenlaan (Stekene)
Gietijzeren neogotische pomp uit 1873 op de kruising met de Kerkstraat.


Gietijzeren wegwijzer

Brabantsebaan (Sint-Pieters-Leeuw)
Gietijzeren wegwijzer op polygonale basis met bekronend pijnappelmotief, opklimmend tot eind 19de of begin 20ste eeuw.


Gietijzeren wegwijzer

Molenborrestraat (Sint-Pieters-Leeuw)
Gietijzeren wegwijzer gelegen bij het begin van de weg op de hoek met de Brabantsebaan, opklimmend tot eind 19de of begin 20ste eeuw.


Kruidtuin

Leopoldstraat 24 (Antwerpen)
Botanische tuin aangelegd op de moes- en fruithof van het Sint-Elisabethgasthuis, met inkompoort uit 1826 toegeschreven aan Pierre Bruno Bourla, een hovenierswoning uit 1870-1871 en balustrade met kandelabers uit 1876-1877 door Pieter Dens, en een oranjerie uit 1884 door Gustave Royers.


Meesterwoning in eclectische stijl

Mozartstraat 25 (Antwerpen)
Meesterwoning met koetshuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de luitenant Oscar Mathias Houa-Mariani, naar ontwerp van Ferdinand Hompus uit 1886. Verbouwd voor Louis Schaeffer-Demblon, naar ontwerp van Louis Corneel Buisseret-Fierens uit 1896.


Muziekkiosk Koning Albertpark

Koning Albertparkweg (Antwerpen)
Muziekkiosk in eclectische stijl naar een ontwerp door stadsbouwmeester Pieter Dens uit 1877. Gietijzeren constructie vervaardigd door de ijzergieterij Forges et Fonderies de la Campine August Van Aerschot uit Herentals.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Dorpsstraat 8 (Herk-de-Stad)
Het classicistisch zaalkerkje is gedateerd 1752 op een gevelsteen boven het portaal. Omheen de kerk ligt het omheinde kerkhof.


Parochiekerk Sint-Jan in de Olie met kerkhof

Dorpsplaats (Boechout)
Op langgerekt pleintje gelegen neogotische driebeukige kruiskerk, omringd door kerkhof afgesloten met gietijzeren hek. Opgetrokken in 1857-1859 naar ontwerp van E. Gife.


Parochiekerk Sint-Lambertus met kerkhof

Kasteelstraat 30 (Lanaken)
Neoromaanse basilica, gebouwd in 1875-1876 naar ontwerp van H.Jaminé, ter vervanging van een oudere kerk op dezelfde plaats, omgeven door een kerkhof.


Pastorie van Onze-Lieve-Vrouweparochie

Kerkstraat 2 (Meerhout)
Pastorie in neotraditionele bouwstijl met neogotische elementen, naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1886.


Rederijgebouwen Red Star Line

Montevideostraat 3, Rijnkaai 12, 15A (Antwerpen)
De Red Star Line-gebouwen maken deel uit van het magazijnencomplex opgericht door de legendarische scheepvaartmaatschappij Red Star Line. Deze maatschappij vervoerde tussen het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw bijna drie miljoen passagiers naar de Verenigde Staten en Canada. De gebouwen aan de Rijnkaai fungeerden als één van de belangrijkste vertrekpunten van deze grote emigratiebeweging. Het Red Star Line 1-gebouw werd opgericht in 1893 ter vervanging van een ouder gebouw uit 1873. Het Red Star Line 2-gebouw werd opgericht in 1902, het Red Star Line 3-gebouw in 1921-1922. Na een restauratie opende in 2013 het nieuwe Red Star Line Museum in het complex.


Stadsbegraafplaats Leuven

Nieuwe Kerkhofdreef (Leuven)
De stadsbegraafplaats van Leuven, ruim 11 ha groot, is één van de grotere historische begraafplaatsen in België. Sinds 1785 wordt op deze locatie begraven, en tot 1921 volgden meerdere uitbreidingen elkaar op. De site omvat het ‘oud kerkhof’ en de ‘annexe’ aangelegd volgens een rasterstructuur, en het meer landschappelijke ‘nieuw kerkhof’.


Stuivenberggasthuis

Boerhaavestraat 18-20, Lange Beeldekensstraat 267, Pothoekstraat 109 (Antwerpen)
Algemeen ziekenhuis in eclectische stijl op het bouwblok gevormd door de Lange Beeldekensstraat, Pothoekstraat, Boerhaavestraat en Pesthofstraat, opgericht door het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen van Antwerpen. Het ontwerp door de architect François Baeckelmans uit 1872-1873, werd gewijzigd door de architecten Jules Bilmeyer en Joseph Van Riel in 1876, en onder hun leiding uitgevoerd in 1877-1884. Tot de belangrijkste uitbreidingen behoren het Bewaarhuis voor Geesteszieken door de architect Edouard Van Opstal uit 1904-1907, en de woning van de Hoofdapotheker door de architect John Van Beurden uit 1912.


Wegwijzer

Kalfortdorp (Puurs-Sint-Amands)
De wegwijzer bestaat uit een achtzijdige basis waarop een schacht met bovenaan twee richtingborden, dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw.


Thema's

Uitvoerder van

Pastorijstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Forges et Fonderies de la Campine August Van Aerschot [online], https://id.erfgoed.net/personen/10444 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.