Collectief

Gebroeders Blomme

ID
10460
URI
https://id.erfgoed.net/personen/10460

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Brouwerij Brys

De Burburestraat 2, 2A, Vlaamsekaai 42-43 (Antwerpen)
Op de hoek van de Vlaamsekaai en de De Burburestraat is het complex van de vroegere brouwerij Brys gesitueerd, bestaande uit magazijnen, stallingen, een herberg en een woongedeelte, goed voor een gevelbreedte van in totaal 52 meter.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Sint-Andriesstraat 32 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer P.L. Vermiert, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit uit 1889, uitgevoerd in 1890.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Otto Veniusstraat 17 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de weduwe Jos Van Leckwijck, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1890. Gesloopt voor een nieuwbouwflat omstreeks 1976.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Keizerstraat 54 (Antwerpen)
Rijwoning in neoclassicistische stijl opgetrokken in opdracht van de heren Gevers, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1887. Ontworpen als winkelhuis, liet baron Charles de Bieberstein het pand al in 1890 aanpassen tot burgerwoning.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Wetstraat 105 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer J. Cools, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1893.


Burgerhuis in neorococostijl

Lange Gasthuisstraat 5 (Antwerpen)
Burgerhuis in neorococostijl, gebouwd in opdracht van de weduwe H. Vanden Wyngaert, naar een ontwerp door Léonard en Henri Blomme uit 1898. Het verfijnde bel-etagehotel behoort tot het latere gemeenschappelijke oeuvre van de broers-architecten, die tussen 1876 en 1906 voor tal van bouwprojecten samenwerkten.


Café in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Mechelseplein 21 (Antwerpen)
Café in neo-Vlaamserenaissancestijl naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1895. Bouwheer Charles De Koninck stond van 1883 tot zijn overlijden in 1909 aan het hoofd van brouwerij “De Hand”, vanaf 1912 Brasserie Charles De Koninck.


De Drij Koningen

Koningstraat 17 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis dat reeds wordt vermeld op het einde van de 16de eeuw. De gevel onderging in 1881 een grondige restauratie onder leiding van de architecten Léonard en Henri Blomme, in opdracht van de juffrouwen De Meyer.


De Gouden Leeuw

Lange Klarenstraat 22 (Antwerpen)
Herenhuis met traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw, en in neoclassicistische stijl werd aangepast in de 19de eeuw. Advocaat Gustave Stoop liet in 1899 door de architecten Léonard en Henri Blomme de gevel verhogen en de inkomdeur verplaatsen. Het pand werd eind februari 1945 zwaar beschadigd door een vliegende bom.


De Pijnappel, Ceulen, De Guldenberch, Den Volaert

Grote Markt 28-36 (Antwerpen)
Geheel van neotraditionele diephuizen op de hoek van Grote Markt en Maalderijstraat, heropgebouwd door de Stad Antwerpen, naar ontwerpen door stadsarchitect André Fivez uit 1951, voltooid in 1953.


Directeurswoning haringrokerij

Scheldestraat 63 (Antwerpen)
Deze opvallende burgerwoning in neo-Vlaamserenaissance-stijl is de directeurswoning van de achterliggende haringrokerij, waarvan de gebouwen vanuit de Kronenburgstraat bereikbaar zijn. De woning werd ontworpen door de gebroeders Blomme voor Henri Vanden Bemden-De Bom, één van de beide gebroeders die in 1893 de haringrokerij oprichtten.


Eclectisch ensemble van drie burgerhuizen

Cogels-Osylei 14-18 (Antwerpen)
De gebroeders Henri en Léonard Blomme tekenden in 1895 het ontwerp voor deze vrijstaande groep van drie eclectische burgerhuizen.


Eclectisch ensemble van twee burgerhuizen

Transvaalstraat 41-43 (Antwerpen)
Het ensemble van twee burgerhuizen dat de gebroeders L. en H. Blomme in 1892 ontwierpen is een representatief en gaaf bewaard voorbeeld van de bebouwing die vooral de noordelijke helft van de Transvaalstraat kenmerkt.


Ensemble rond hoekpand Den Wolf

Bosduifstraat 1-7, Door Verstraeteplaats 4, Wolfstraat 2-8 (Antwerpen)
Het opvallende hoekpand op het smalle perceel tussen de Wolf- en de Bosduifstraat werd samen met de aansluitende, symmetrisch opgebouwde huizenrijen in beide straten ontworpen in 1893 door architecten L. en H. Blomme.


Geheel van café, winkel en burgerhuizen in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Boomgaardstraat 340-350 (Antwerpen)
Complex gevormd door het Café des Arts, een winkelpand en vier burgerhuizen, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1896. Opdrachtgever van dit beeldbepalende hoekcomplex, gelegen tegenover het Station Berchem, was de brouwer Charles De Koninck.


Geheel van drie eclectische burgerhuizen

Albertstraat 19-23 (Antwerpen)
Geheel van drie burgerhuizen in eclectische stijl, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1901. Opdrachtgevers waren de ondernemer Maurice Emile Jean Henri Gevers (°1855) en zijn echtgenote Gabrielle Louise Désirée Grisar (1860-1926).


Geheel van drie winkelhuizen in eclectische stijl

Bredestraat 9-13 (Antwerpen)
Geheel van drie gekoppelde winkelhuizen in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van de heer Verhoustraeten, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1902.


Gemeentehuis Borgerhout

Moorkensplein 1 (Antwerpen)
Imposant rechthoekig gebouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl van 1886-1889 naar ontwerp van Leonard en Henri Blomme, gefaseerde restauratie van 1967 tot 1986 naar ontwerp van Joseph Louis Stynen en R. Dockx.


Herenhuis in Louis-Philippestijl

Sint-Thomasstraat 34 (Antwerpen)
Herenhuis in in Louis-Philippestijl, oorspronkelijk de linker helft van geheel van twee gekoppelde woningen, volgens de bouwaanvraag uit 1849 opgetrokken in opdracht van Jean-Baptiste Moerincx (1805-1873). Het pand werd in 1882 vermoedelijk in opdracht van zoon Moerincx door de architecten Léonard en Henri Blomme met een verdieping verhoogd.


Herenhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Lange Nieuwstraat 38-40 (Antwerpen)
Imposant herenhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1880. Opdrachtgever was de graanhandelaar Joseph Van Put. Het tot bankgebouw getransformeerde hotel werd in 1920 in opdracht van de Société Hypothécaire Belge uitgebreid door de architecten Nestor Gerard, Charles en Henri Janssens.


Herenhuis in neoclassicistische stijl

Blindestraat 14 (Antwerpen)
Herenhuis met een traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw. en een laatclassicistische poortomlijsting uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Makelaar in granen en zaden Gustave Van Cuyck-Coetermans, liet het pand in 1886 tot zijn huidige vorm verbouwen, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme.


Herenhuis in neoclassicistische stijl

Sint-Thomasstraat 32 (Antwerpen)
Herenhuis in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1884. Het project betrof de grondige verbouwing en uitbreiding van een bestaande woning in Louis-Philippestijl uit 1849, in opdracht van de weduwe Moerincx.


Jongensweeshuis

Durletstraat 8-10 (Antwerpen)
Voormalig Jongensweeshuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1876, gebouwd in opdracht van het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen in 1879-1883.


Kantoorgebouw in neoclassicistische stijl

Jan van Lierstraat 4 (Antwerpen)
Kantoorgebouw in neoclassicistische stijl, opgetrokken in opdracht van de weduwe Van Kerckhoven uit Merksem, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1887. Voor de nieuwbouwconstructie werd een rij van zes huizen gesloopt. Het Madonnabeeld dat tegen de gevel van één van deze panden bevestigd was, verhuisde in 1891 naar het aanpalende pand.


Kunstenaarswoning Arnold Arens

Nerviërsstraat 9 (Antwerpen)
Kunstenaarswoning in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van de kunstdrijver Arnold Arens, naar een ontwerp door de architect Henry Redig uit 1878. Samen met de woning werd in de achterliggende tuin, die zich over de drie aanpalende percelen uitstrekt, een kunstdrijfatelier opgericht.


Kunstenaarswoning Isidore Meyers

Provinciestraat 75 (Antwerpen)
Kunstenaarswoning in neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd in opdracht van de kunstschilder Isidore Meyers, naar ontwerp van de architecten Léonard en Henri Blomme Blomme uit 1880, uitgevoerd in 1881.


Neoclassicistisch herenhuis

Italiëlei 88 (Antwerpen)
Deze opmerkelijke neoclassicistische herenwoning werd in 1883 ontworpen door de gebroeders Blomme in opdracht van Antoine Spruyt. Op de binnenkoer werd een paardenstal en koetshuis gebouwd.


Neotraditioneel burgerhuis

Predikerinnenstraat 15 (Antwerpen)
Burgerhuis in neotraditionele stijl gebouwd in opdracht van Jean François Proost, naar een ontwerp door Léonard en Henri Blomme uit 1882. De geveltop vertoont een nauwe verwantschap met het laat-16de-eeuwse diephuis “De Drij Koningen” in de Koningstraat, waarvan de architecten in 1881 de trapgevel gerestaureerd hadden.


Neotraditioneel pakhuis

Lange Winkelstraat 44-46 (Antwerpen)
Pakhuis in neotraditionele stijl gebouwd naar een ontwerp van de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1879. Het gebouw werd als eenheid geconcipieerd met een rechts aanpalend winkelhuis, dat in 1974 is gesloopt voor een kantoorgebouw.


Pastorie van de Sint-Willibrordusparochie

Pastorijstraat 37 (Antwerpen)
Pastorie in neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd in opdracht van de Kerkfabriek van de Sint-Willibrordusparochie, naar ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1887, voltooid in 1888.


Ruïne van het Oude Laarhof

Laar (Antwerpen)
Ruïne van het oude Laarhof uit de 17de eeuw. Twee smalle vleugels van één travee en twee bouwlagen.


Sint-Jacob minor en Sint-Jacob major

Sint-Jacobsmarkt 16-18 (Antwerpen)
Geheel van twee identieke, traditionele diephuizen uit de 16de eeuw, genaamd "Sint-Jacob minor" (nummer 16) en "Sint-Jacob major" (nummer 18). De panden die van oudsher in het bezit waren van de Sint-Jacobsparochie, palen aan uit 1780 daterende noordportaal van de Sint-Jacobskerk.


Standbeeld van Quinten Matsijs

Baron Dhanislaan (Antwerpen)
Tegen de Amerikalei aan: standbeeld van Quinten Matsijs, in 1881 onthuld aan de ingang van het stadspark, in 1934 verplaatst naar de Dhanislei. Werk van J. De Braeckeleer.


Twee burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Stoofstraat 18-20 (Antwerpen)
Twee burgerhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de kinderen Lauwers, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1886.


Villa Tallaarthof

Beekstraat 90-92 (Lier)
Villa in cottagestijl van circa 1925 gelegen in beboomd park met U-vormige dienstgebouwen in neoclassicistische stijl van 1842.


Winkelhuis in neoclassicistisch stijl

Schoenmarkt 4 (Antwerpen)
Winkelhuis in neoclassicistische stijl tot zijn huidige vorm verbouwd in opdracht van de heer Nieberding, naar ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1884.


Woon- en handelscomplex in eclectische stijl

Cellebroedersstraat 16-20, Meir 111-115 (Antwerpen)
Gebouwencomplex oorspronkelijk gevormd door een meergezinswoning met winkels, drie burgerhuizen en een rijhuis met café, gelegen op de hoek van Meir en Cellebroedersstraat. Het ensemble in eclectische stijl werd in 1905 ontworpen door de architecten Léonard en Henri Blomme, en in 1906 opgetrokken in opdracht van de diamantair Louis Coetermans.


Thema's

Ontwerper van

Mercatorstraat

Nerviërsstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gebroeders Blomme [online], https://id.erfgoed.net/personen/10460 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.