Persoon

Schuiten, Luc

ID
10464
URI
https://id.erfgoed.net/personen/10464

Beschrijving

Luc Schuiten behaalde zijn diploma als architect aan de Koninklijke Academie van Brussel in 1967. Hij is de zoon van architect Robert Schuiten en broer van de striptekenaar François Schuiten en is werkzaam in Brussel. Samen met zijn broer maakte hij ook enkele strips. Bij het begin van zijn carrière als architect realiseerde hij woningen voor particulieren, zoals zijn eigen experimentele woning het "Orejona House" in Overijse.

Hij werkt voornamelijk aan ideeën voor de "stad van de toekomt". En hoe deze stad eruit ziet als we duurzame keuzes maken. Hiervoor vertrekt hij vanuit de natuur en vanuit een ecologisch bewustzijn dat onze grondstoffen uitgeput geraken. Dit doet hij door zeer visueel te werken door het maken van tekeningen, tentoonstellingen, affiches, …. Zijn werken doen futuristisch aan en hij ontwerpt ook nieuwe denkbeeldige vervoersmiddelen. Hij wordt dan ook beschouwd als een "visionaire architect" of kunstenaar.

Vandaag werkt hij aan het project: "Archiborescence". Deze term is de versmelting van de woorden "architecture" en "arborescence", dat volgens de literatuur zou verwijzen naar "boom", maar dat vermoedelijk verwijst naar de letterlijke betekenis van "boomstructuur". Zijn architectuur en stedenbouw vertrekt dus vanuit de natuur, zoals een boom. In zijn tekeningen doen de stammen van bomen dienst als pilaren en de taken als balken van het huis. Schuiten heeft onder andere een project met "plantaardige steden" lopen in Italië.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Orejona House naar ontwerp van Luc Schuiten

Kaalheide 21 (Overijse)
Experimentele zelfvoorzienende woning van 1976, tegen de woning vergroting uit de jaren 1980, ingepland op een beboste heuvel met respect voor de omgeving.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Schuiten [online] https://id.erfgoed.net/personen/10464 (Geraadpleegd op )