Collectief

Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen - Oostkwartier

ID
10466
URI
https://id.erfgoed.net/personen/10466

Beschrijving

De wijk Zurenborg werd eind 19de eeuw geürbaniseerd vanuit een landelijk gebied aan de rand van de stad. Hiertoe werden twee vennootschappen opgericht. In 1881 riep men de Société Anonyme pour la construction du quartier Est d’Anvers of kortweg de Maatschappij van het Oosten in het leven. In 1886 werd de Société Anonyme pour la construction de maisons bourgeoises gesticht, specifiek gericht op de bouw van burgerhuizen.

De ingebruikname van het goederenstation op de grens van Borgerhout, Berchem en Antwerpen in 1879, maakte de omliggende gronden zeer interessant. Om de exploitatie van de gronden daarrond te optimaliseren, associeerden de grondeigenaars zich in 1881 in de Maatschappij van het Oosten. De families Osy en Cogels bezaten samen bijna het volledige gebied van de huidige wijk Zurenborg en hadden het merendeel van de aandelen in de vennootschap. Bestuurders Eduard Herman en Alponse Van de Put waren de stuwende krachten achter de maatschappij. De bedoeling was expliciet de uitbouw van de terreinen tot industriezone. In 1880 was de aanzet daartoe al gezet, toen de landbouwgronden ten zuiden van het station door de Imperial Continental Gas Association aangekocht werden voor de bouw van een grote gasfabriek.

Vanaf 1882 kwam er echter een kentering in het opzet van de vennootschap: de nadruk verschoof volledig van industrie naar urbanisatie en huizenbouw. De industrie werd zelfs uit de wijk geweerd. Daarom werd in 1886 een tweede vennootschap opgericht, de Société Anonyme pour la construction de maisons bourgeoises. Het doel was om woningen te bouwen in eigen beheer of in opdracht van privé-personen. De projecten die ze in eigen beheer realiseerden, werden ofwel onmiddellijk doorverkocht, ofwel bestemd voor de verhuur.

In 1894 fuseerden de twee vennootschappen onder de tweede naam, die in het Nederlands luidde als Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen, een naam waaraan meestal nog "Oostkwartier" werd toegevoegd, de naam van de wijk in die tijd. De vennootschap leefde verder tot eind 20ste eeuw onder de naam ENGETRIM.

  • POSSEMIERS J. 1991: De voorstad groeit. Antwerpen, Zurenborg, 1900. Een bouwmaatschappij creëert haar wereld. Verhandelingen van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België, Klasse der Letteren, Brussel, jg. 53, nr. 138.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Burgerhuis in art-nouveaustijl

Haringrodestraat 105 (Antwerpen)
Burgerhuis in gematigde art-nouveaustijl, volgens de bouwaanvraag uit 1906 gebouwd door de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier. Opdrachtgever was de bankier Frédéric Jacobs, die zelf resideerde in een door de architect Joseph Hertogs ontworpen hotel in de Lamorinièrestraat.


Meergezinswoning in sobere beaux-artsstijl

Van Notenstraat 76 (Antwerpen)
Meergezinswoning in sobere beaux-artsstijl met accenten in geometrische art deco, gebouwd naar ontwerp van Benoit Dupont uit 1928, namens de Maatschappij (nlze) 'Zurenberg Uitbreiding'.


Neoclassicistisch ensemble

Nottebohmstraat 27-31, 35-41 (Antwerpen)
Neoclassicistisch ensemble van acht woningen, ontworpen in 1884 door architect Emile Wauters in opdracht van baron Nottebohm. De Naamlooze Bouwmaatschappij van het Oosten van Antwerpen, de motor achter de ontwikkeling van Zurenborg, voerde het project uit.


Neoclassicistisch hoekpand

Dageraadplaats 13 (Antwerpen)
Het neoclassicistische pand op de hoek met de Nottebohmstraat werd in 1884 ontworpen door architect Albert Arnou voor rekening van Louis Beeckmans, wonende in de Venusstraat 27 in Antwerpen.

Opdrachtgever van

Art-nouveau-burgerhuizen Lotus en Papyrus

Transvaalstraat 52-54 (Antwerpen)
Ensemble van twee woningen naar een ontwerp van architect Jos Bascourt uit 1901, in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Burgerhuis Apolloon

Cogels-Osylei 19-23 (Antwerpen)
Het monumentale ensemble Apolloon werd in 1894 ontworpen door Ernest Stordiau in opdracht van de de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Burgerhuis Brabo

Cogels-Osylei 1 (Antwerpen)
Het herenhuis Brabo werd in 1896 als een ensemble ontworpen door architect Edm. Van Waeterschoodt; het bijhorende hoekpand met café op de begane grond, werd afgebroken en vervangen door nieuwbouw.


Burgerhuis De Roos

Transvaalstraat 62 (Antwerpen)
Woning De Roos werd in 1899 ontworpen door architect Jules Hofman in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen Oostkwartier.


Burgerhuis Euterpia

Generaal Capiaumontstraat 2-4 (Antwerpen)
De woning werd in 1906 gebouwd naar een ontwerp van architect Jos Bascourt. De dubbelwoonst werd opgetrokken in een fraaie neoclassicistische Griekse stijl.


Burgerhuis in art nouveau

Transvaalstraat 18 (Antwerpen)
Het ontwerp van deze woning werd in 1914 getekend door architect Alfred Defever, die een bestaande woning voorzag van een nieuwe, eigentijdse voorgevel.


Burgerhuis in art-nouveaustijl

Generaal Van Merlenstraat 26 (Antwerpen)
In 1901 ontwerpt Ernest Stordiau deze half vrijstaande burgerwoning in art-nouveaustijl in opdracht van de Société Anonyme pour la construction de Maisons Bourgeoises, sinds eind 19de eeuw de motor achter de ontwikkeling van de wijk Zurenborg.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Cogels-Osylei 64 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl, waarvoor bouwaanvraag van 1904 naar ontwerp van architect Ernest Stordiau.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Generaal Van Merlenstraat 24 (Antwerpen)
In 1901 ontwerpt Ernest Stordiau deze woning in beaux-artsstijl in opdracht van de Société Anonyme pour la construction de Maisons Bourgeoises, sinds eind 19de eeuw de motor achter de ontwikkeling van de wijk Zurenborg.


Burgerhuis in cottagestijl

Transvaalstraat 14 (Antwerpen)
Deze half vrijstaande burgerwoning in cottagestijl werd in 1926 gebouwd als pendant voor de woning op nummer 12.


Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Transvaalstraat 73 (Antwerpen)
Dit burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl werd samen met het naastgelegen hoekpand met het Tramplein in 1899 als een ensemble ontworpen door architect Edm. Van Waeterschoodt.


Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Lange Van Ruusbroecstraat 95 (Antwerpen)
Deze woning met neo-Vlaamserenaissance-topgevel was een ontwerp uit 1894 van architect Edm. Van Waeterschoodt, en werd samen met de belendende nummers 93 en 97 in één bouwdossiers vergund.


Burgerhuis met stal

Grotebeerstraat 26 (Antwerpen)
Architect Albert Arnou diende in 1884 twee bouwdossiers in voor de bouw van een burgerhuis met een achterliggende stal in naam van de Naamlooze Bouwmaatschappij van het Oosten van Antwerpen, de bouwmaatschappij die de ontwikkeling van Zurenborg tot doel had.


Burgerhuis Villa Marie-Thérèse

Cogels-Osylei 66 (Antwerpen)
Het burgerhuis is een bescheiden enkelhuis in strakke art nouveau, dat in 1903 werd ontworpen door architect Jos Bascourt.


Burgerhuizen in art-nouveaustijl

Plantin en Moretuslei 110-116 (Antwerpen)
Ensemble van vier burgerhuizen in sobere art-nouveaustijl, naar een ontwerp door de architecten August Cols en Alfried Defever uit 1906. Opdrachtgever was de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Burgerhuizen in groepsbebouwing

Dolfijnstraat 66-70 (Antwerpen)
Deze drie neoclassicistische burgerhuizen werden in 1897 ontworpen door architect Jos. Bascourt voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Burgerhuizen Luba en 't Lelieke

Cogels-Osylei 28-30 (Antwerpen)
Eclectisch ensemble van twee burgerhuizen Luba en ’t Lelieke, naar een ontwerp van 1897 van Frans Van Dijk.


Burgerhuizen Notus-Zuid, Zephur-West, Eurus-Oost en Boreas-Noord

Grotehondstraat 38-40, 46-48 (Antwerpen)
Een van de bekendste en meest tot de verbeelding sprekende huizengroepen in Zurenborg wordt gevormd door deze vier kleurrijke art-nouveauburgerhuizen, die samen met het tussenliggende eclectische kantoorgebouw van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier als imposant compositorisch geheel werden ontworpen in 1901 door A. Cols en A. Defever.


Café du Dôme

Grotehondstraat 2 (Antwerpen)
Het opvallende, rijk uitgewerkte eclectische Café du Dôme werd in 1893 ontworpen door architect Jos Bascourt in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen.


Drie burgerhuizen In de Sterre, de Sonne en de Mane

Cogels-Osylei 25-29 (Antwerpen)
Ensemble van drie eclectische burgerhuizen. Het vrijstaand geheel van drie lusthuizen werd gebouwd naar een bouwaanvraag van 1894, opgemaakt door architect Jos Bascourt.


Drie burgerhuizen waaronder Den Overvloed en Den Ooievaar

Cogels-Osylei 3-7 (Antwerpen)
Dit ensemble van drie eclectische burgerhuizen werd in 1896 ontworpen door Frans Smet-Verhas in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Drie woningen ontworpen door Ernest Dieltiëns

Grotehondstraat 12-16 (Antwerpen)
De drie woningen nummers 12-16 zijn een ontwerp van Ernest Dieltiëns voor de Naamlooze Bouwmaatschappij van Burgerhuizen van het Oosten, uit 1892.


Drie woningen uit een eclectisch ensemble

Draakstraat 25, 29-31 (Antwerpen)
In 1891 tekent architect Albert Arnou een ensemble van vijf woningen voor de "Naamlooze Maartschappij voor het Bouwen van Burgershuizen".


Eclectisch burgerhuis

Transvaalstraat 28 (Antwerpen)
Deze eclectische burgerwoning met opvallende hoektoren werd in 1908 ontworpen door bouwmeester Joseph Baeckelmans. Hij ontwierp woningen in fantasierijke bouwstijlen voor de hogere burgerij.


Eclectisch burgerhuis

Waterloostraat 42 (Antwerpen)
Deze eclectische burgerwoning is het resultaat van een grondige verbouwing in 1906 van een woning die in 1903 werd gebouwd.


Eclectisch burgerhuis

Transvaalstraat 55 (Antwerpen)
Deze half vrijstaande eclectische burgerwoning werd in 1896 getekend door architect Louis Hamaide in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Eclectisch burgerhuis van Joseph Baeckelmans

Waterloostraat 65 (Antwerpen)
Deze eclectische burgerwoning werd samen met de vier aansluitende woningen gerealiseerd als een heterogeen, eclectisch ensemble naar ontwerp van Joseph Baeckelmans. Hij maakte het bouwdossier op in 1903.


Eclectisch ensemble

Waterloostraat 3-9 (Antwerpen)
Symmetrisch uitgewerkte groep van vier eclectische burgerhuizen, ontworpen in 1898 door Guillaume van Oenen in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Eclectisch ensemble

Waterloostraat 4-6 (Antwerpen)
Ensemble van twee woningen van 1900 in eclectische stijl, waarin neo-Vlaamserenaissance-elementen gecombineerd zijn met aspecten uit de cottagestijl. Architect J. Kockerols tekende de plannen.


Eclectisch ensemble

Raafstraat 5-7, 11 (Antwerpen)
Deze drie woningen maken deel uit van een afwisselend, maar evenwichtig eclectisch ensemble dat Ernest Pelgrims in 1894 ontwierp in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Eclectisch ensemble

Waterloostraat 20-24 (Antwerpen)
Groepsbebouwing in eclecticisme, waarvoor bouwaanvraag van 1901, naar ontwerp van Frans Smet-Verhas.


Eclectisch ensemble

Generaal Capiaumontstraat 8-10 (Antwerpen)
Louis Luyckx, bestuurder van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen op het Oostkwartier, diende in 1912 een aanvraag in voor de bouw van twee eclectische woningen.


Eclectisch ensemble van drie burgerhuizen

Cogels-Osylei 14-18 (Antwerpen)
De gebroeders Henri en Léonard Blomme tekenden in 1895 het ontwerp voor deze vrijstaande groep van drie eclectische burgerhuizen.


Eclectisch ensemble van drie burgerhuizen

Generaal Van Merlenstraat 49-53 (Antwerpen)
Ensemble van drie grote, eclectische burgerwoningen, ontworpen in 1898 door Michel De Braey voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen.


Eclectisch ensemble van twee burgerhuizen

Transvaalstraat 41-43 (Antwerpen)
Het ensemble van twee burgerhuizen dat de gebroeders L. en H. Blomme in 1892 ontwierpen is een representatief en gaaf bewaard voorbeeld van de bebouwing die vooral de noordelijke helft van de Transvaalstraat kenmerkt.


Eclectisch hoekensemble

Door Verstraeteplaats 6, Lange Altaarstraat 1-3, Schorpioenstraat 2-4 (Antwerpen)
Op het hoekperceel op de Door Verstraeteplaats, gevormd door de Schorpioenstraat en de Lange Altaarstraat, liet de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in 1892 een eclectisch ensemble ontwerpen door Jules Hofman.


Eclectisch hoekensemble

Grotehondstraat 63-65, Kleinehondstraat 20 (Antwerpen)
Dit eclectische ensemble van drie woningen werd in 1890 ontworpen door Bilmeyer en Van Riel namens de "Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises", de bouwmaatschappij die in 1886 werd opgericht om de woningbouw in Zurenborg te organiseren.


Eclectisch hoekhuis

Waterloostraat 1 (Antwerpen)
Eclectisch hoekhuis met Transvaalstraat, waarvoor bouwaanvraag van 1900, naar ontwerp van Jules Hofman.


Eclectische eenheidsbebouwing

Tweelingenstraat 61-69 (Antwerpen)
Eenheidsbebouwing in eclectische stijl, in 1898 getekend door architect Jules Hofman in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl

Lange Van Ruusbroecstraat 109-115 (Antwerpen)
Eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl, gebouwd volgens een gevelplan dat we terugvinden in een dossier uit 1895 voor een reeks van vijf woningen. Dit dossier werd opgemaakt in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen.


Eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl, architectenwoning Jules Hofman

Lange Van Ruusbroecstraat 67-71 (Antwerpen)
Eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect Jules Hofman van 1893 in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Eenheidsbebouwing in spiegelbeeld

Tweelingenstraat 9-19 (Antwerpen)
In 1894 tekende Emile Wauters dit ensemble van in totaal zeven neoclassicistische burgerhuizen voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Eenheidsbebouwing Uitbreidingstraat en Leemputstraat

Leemputstraat 23-43, 44-51, 53-73, Uitbreidingstraat 472-508 (Antwerpen)
Concentratie van een vijftigtal "sociale woningen", opgetrokken door de "Naamlooze Bouwmaatschappij van Burgershuizen van het Oosten" ten behoeve van kleine bedienden en beter gesitueerde arbeiders.


Eenheidsbebouwing van acht burgerhuizen

Filomenastraat 8-22 (Antwerpen)
Deze symmetrisch opgebouwde neoclassicistische eenheidsbebouwing van acht burgerhuizen werd in 1886 getekend door architect Albert Arnou voor rekening van de "Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen".


Eenheidsbebouwing van Albert Arnou

Tweelingenstraat 6-24 (Antwerpen)
De huizenrij werd in 1895 ontworpen door Albert Arnou in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Eenheidsbebouwing van Bilmeyer en Van Riel

Dolfijnstraat 46-64 (Antwerpen)
Deze rij van tien bescheiden burgerhuizen werd in 1892 als één geheel ontworpen door J.P. Bilmeyer en J. Van Riel in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Eenheidsbebouwing van twee burgerhuizen

Steenbokstraat 7-9 (Antwerpen)
In 1910 laat de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier een fabriek afbreken om deze twee eclectische burgerhuizen te kunnen bouwen.


Ensemble De Biekens

Cogels-Osylei 70-72 (Antwerpen)
In spiegelbeeld uitgewerkte tweegezinswoning, waarvoor bouwaanvraag van 1901, naar ontwerp van architect Frans Van Dijk.


Ensemble De Morgend, Den Dag, Den Tijd, De Nacht en Den Avond

Waterloostraat 55-63 (Antwerpen)
Het art-nouveau-ensemble is een symmetrisch uitgewerkte groepsbebouwing van vijf burgerhuizen, waarvoor bouwaanvraag van 1903, naar ontwerp van August Cols en Alfried Defever.


Ensemble De Pauw

Waterloostraat 8-12 (Antwerpen)
Het ensemble, bestaande uit drie art-nouveauwoningen, werd ontworpen in 1900 door architecten August Cols en Alfried Defever.


Ensemble De Schorpioen

Dolfijnstraat 45-49, Schorpioenstraat 22-24 (Antwerpen)
Het opvallende ensemble is een ontwerp uit 1892 van Albert Delrue, dat hij tekende in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen.


Ensemble De Twaalf Apostelen

Transvaalstraat 13-17 (Antwerpen)
Dit opvallende, eclectische ensemble, bestaande uit drie grote burgerhuizen, werd in 1906 ontworpen door Frans Van Dijk in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Ensemble De Twaalf Duivelkens

Transvaalstraat 59-61 (Antwerpen)
Het ensemble De Twaalf Duivelkens werd in 1896 ontworpen door architect Jules Hofman in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen Oostkwartier.


Ensemble Het Water

Generaal Capiaumontstraat 22, Velodroomstraat 13 (Antwerpen)
Van het ensemble Het Water, een ontwerp van Cols en Defever uit 1911, werden de twee monumentale hoekpanden gesloopt in 1966. De twee woningen in de zijstraten zijn bewaard.


Ensemble in art nouveau

Waterloostraat 14-18 (Antwerpen)
Groepsbebouwing in art nouveau, waarvoor bouwaanvraag van 1901, naar ontwerp van Frans Smet-Verhas.


Ensemble in art nouveau

Dolfijnstraat 55-59 (Antwerpen)
Dit ensemble in art nouveau werd ontworpen in 1905 door Joseph Baeckelmans voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Ensemble in art nouveau

Guldenvliesstraat 62-66 (Antwerpen)
Dit ensemble in een fantasierijke art nouveau werd samen met de twee aansluitende woningen in de Guldenvliesstraat 60 en de Waterloostraat 65 gerealiseerd als een heterogeen, eclectisch ensemble naar ontwerp van Joseph Baeckelmans.


Ensemble in art nouveaustijl

Generaal Van Merlenstraat 39-47 (Antwerpen)
Vijf enkelhuizen in art nouveau, waarvoor bouwaanvraag van 1898 naar ontwerp van E. Stordiau.


Ensemble in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Generaal Van Merlenstraat 40-44 (Antwerpen)
Ensemble van drie grote burgerwoningen in neo-Vlaamserenaissance-stijl, ontworpen in 1898 door Albert Arnou voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen.


Ensemble in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Transvaalstraat 63-69 (Antwerpen)
In 1897 tekende Emile Wauters dit ensemble van vier burgerhuizen in neo-Vlaamserenaissance-stijl voor de Naamlooze Maatschappij van het Oostkwartier.


Ensemble met 't Molentje, Minerva of Athena, De Zevensterre of Grote Beer

Cogels-Osylei 9-17 (Antwerpen)
Eclectisch ensemble van vijf burgerhuizen, in 1896 ontworpen door bouwmeester Jos Bascourt.


Ensemble met imposant hoekhuis

Dolfijnstraat 1-17, Lange Altaarstraat 29 (Antwerpen)
Het ensemble werd in 1892 getekend door architect Ernest Dieltiëns in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen.


Ensemble met neogotisch hoekhuis

Dolfijnstraat 36-38, Tweelingenstraat 2-4 (Antwerpen)
Op de hoek van de Dolfijn- met de Tweelingenstraat ontwierp architect Edm. Van Waeterschoodt in 1897 een gevarieerd ensemble van een hoek- en drie rijhuizen in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Ensemble met politiebureel

Nottebohmstraat 15-21, Walvisstraat 34 (Antwerpen)
In 1896 tekende architect Albert Arnou het ontwerp van dit ensemble in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Ensemble ontworpen door Ernest Dieltiëns

Grotehondstraat 57-61 (Antwerpen)
Op nummer 59 is een rode bakstenen diephuis met een in- en uitzwenkende geveltop aanwezig. Deze woning is een ontwerp van Ernest Dieltiëns uit 1887, die samen met dit huis ook de twee flankerende woningen ontwierp (57, 61) in een contrasterende, eenvoudige neoclassicistische bouwstijl.


Ensemble ontworpen door Ernest Dieltiëns

Kleinehondstraat 8-12, 16-18 (Antwerpen)
Ensemble van zes woningen ontworpen door Ernest Dieltiëns in 1887-1889 voor de Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises.


Ensemble ontworpen door Ernest Stordiau

Grotehondstraat 43-47 (Antwerpen)
Dit ensemble van drie burgerhuizen in strenge neorenaissancestijl werd in 1888 ontworpen door architect Ernest Stordiau in opdracht van de "Société Anonyme de construction du Quartier Est", de bouwmaatschappij die als doel had de nieuwe wijk Zurenborg te ontwikkelen.


Ensemble ontworpen door Ernest Stordiau

Filomenastraat 24-26, Grotehondstraat 49 (Antwerpen)
Het bouwdossier voor de drie woningen werd opgemaakt in 1889 door Ernest Stordiau in opdracht van de "Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises".


Ensemble rond hoekpand Den Wolf

Bosduifstraat 1-7, Door Verstraeteplaats 4, Wolfstraat 2-8 (Antwerpen)
Het opvallende hoekpand op het smalle perceel tussen de Wolf- en de Bosduifstraat werd samen met de aansluitende, symmetrisch opgebouwde huizenrijen in beide straten ontworpen in 1893 door architecten L. en H. Blomme.


Ensemble uit 1889

Wolfstraat 22-26 (Antwerpen)
Dit ensemble van drie burgerwoningen werd in 1889 ontworpen door architect Eug. Geefs in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Ensemble van Bilmeyer en Van Riel

Transvaalstraat 20-22 (Antwerpen)
Architectenbureau Bilmeyer en Van Riel ontwierp tussen 1889 en 1895 in de Transvaalstraat vier vrijstaande groepen van twee of drie villa’s in een eclectische bouwstijl.


Ensemble van Bilmeyer en Van Riel

Transvaalstraat 24-26 (Antwerpen)
Architectenbureau Bilmeyer en Van Riel ontwierp tussen 1889 en 1895 in de Transvaalstraat vier vrijstaande groepen van twee of drie villa’s in een eclectische bouwstijl.


Ensemble van Bilmeyer en Van Riel

Transvaalstraat 45-47 (Antwerpen)
Architectenbureau Bilmeyer en Van Riel ontwierp tussen 1889 en 1895 in de Transvaalstraat vier vrijstaande groepen van twee of drie villa’s in een eclectische bouwstijl.


Ensemble van Bilmeyer en Van Riel

Transvaalstraat 49-53 (Antwerpen)
Architectenbureau Bilmeyer en Van Riel ontwierp tussen 1889 en 1895 in de Transvaalstraat vier vrijstaande groepen van twee of drie villa’s in een eclectische bouwstijl.


Ensemble van burgerhuizen in eclectische stijl

Grotebeerstraat 55-75, 81 (Antwerpen)
De oneven zijde van de Grotebeerstraat wordt getypeerd door een eclectisch ensemble van dertien woningen dat architect Ernest Dieltiens ontwierp in 1889 in opdracht van de Naamloze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen.


Ensemble van drie burgerhuizen

Ramstraat 4-8 (Antwerpen)
E. Horckmans ontwierp dit ensemble in 1890 in opdracht van de "Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises".


Ensemble van drie burgerhuizen

Wolfstraat 16-20 (Antwerpen)
Dit ensemble van drie burgerwoningen werd in 1889 ontworpen door architecten Bilmeyer en Van Riel in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Ensemble van drie burgerhuizen

Dolfijnstraat 39-43 (Antwerpen)
Dit ensemble van drie burgerhuizen werd samen met het ondertussen verbouwde nummer 37 in 1893 ontworpen door architect Ernest Pelgrims in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Ensemble van drie burgerhuizen

Wolfstraat 10-14 (Antwerpen)
Dit ensemble van drie burgerhuizen werd in 1890 getekend door architect Eugène Geefs in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Ensemble van drie eclectische burgerhuizen

Dolfijnstraat 61-65 (Antwerpen)
Dit ensemble in een eclectische stijl werd ontworpen in 1909 door Joseph Baeckelmans voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Ensemble van drie neoclassicistische burgerhuizen

Dolfijnstraat 75-79 (Antwerpen)
Met deze vormgeving sloot bouwmaatschappij Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier in 1906 naadloos aan bij de bebouwing waarmee ze in het laatste decennium van de 19de eeuw de rest van de straat had volgebouwd.


Ensemble van drie neoclassicistische burgerhuizen

Tweelingenstraat 94-98 (Antwerpen)
Ensemble van drie neoclassicistische burgerhuizen, gebouwd volgens een bouwaanvraag uit 1904 van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier. Een architect wordt niet vermeld.


Ensemble van drie neoclassicistische woningen

Grotehondstraat 22-26 (Antwerpen)
De drie woningen nummers 22-26 zijn een ontwerp van Ernest Dieltiëns voor de Naamlooze Bouwmaatschappij van Burgerhuizen van het Oosten, uit 1894.


Ensemble van twee burgerhuizen

Dolfijnstraat 31-33 (Antwerpen)
Deze twee burgerwoningen werden samen met de ondertussen verbouwde woning op nummer 35 in 1891 ontworpen door architect Guillaume Van Oenen in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Ensemble van twee eclectische burgerhuizen

Transvaalstraat 9-11 (Antwerpen)
Architect Albert Arnou diende in 1884 twee bouwdossiers in voor de bouw van twee burgerhuizen in eclectische stijl in naam van de Naamlooze Bouwmaatschappij van het Oosten van Antwerpen.


Ensemble van twee eclectische burgerhuizen

Transvaalstraat 19-21 (Antwerpen)
In 1885 tekende Emile Wauters dit ensemble van twee eclectische burgerhuizen voor de Naamlooze Bouwmaatschappij van het Oosten van Antwerpen.


Ensemble van twee eclectische burgerhuizen

Transvaalstraat 37-39 (Antwerpen)
In 1886 tekende Emile Wauters dit ensemble van twee eclectische burgerhuizen voor de Naamlooze Maatschappij van het Oostkwartier.


Ensemble van vier burgerhuizen

Tweelingenstraat 53-59 (Antwerpen)
Ensemble van vier woningen in een combinatie van neoclassicisme en neo-Vlaamserenaissance-stijl, in 1898 getekend door E. Horckmans in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Ensemble van vier hoekhuizen Herfst, Winter, Zomer en Lente

Generaal Van Merlenstraat 27-30 (Antwerpen)
Stedebouwkundig project, bestaande uit vier, sterk op elkaar gelijkende hoekhuizen, waarvoor bouwaanvraag van 1899, naar ontwerp van Jos. Bascourt.


Ensemble van vier statige neoclassicistische huizen

Grotehondstraat 30-36 (Antwerpen)
Dit neoclassicistische ensemble van vier burgerhuizen werd in 1896 ontworpen door architect Albert Arnou in opdracht van de in 1886 opgerichte Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises.


Ensemble van zes burgerhuizen

Dolfijnstraat 84-94 (Antwerpen)
Symmetrisch ensemble van zes burgerhuizen, ontworpen in 1898 door bouwmeester Jan Kockerols, voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Ensemble van zes burgerhuizen

Dolfijnstraat 72-82 (Antwerpen)
Symmetrisch ensemble van zes burgerhuizen dat ontegensprekelijk een eind-19de-eeuwse realisatie is van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Ensemble van zes woningen

Stierstraat 6-16 (Antwerpen)
In de Stierstraat is een opvallend ensemble van zes woningen bewaard, een ontwerp dat bouwmeester Ernest Stordiau in 1896 tekende in opdracht van de van de "Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises", de bouwmaatschappij die in 1886 werd opgericht om de woningbouw in de wijk te organiseren.


Ensemble van zeven neoclassicistische woningen

Ramstraat 3-15 (Antwerpen)
Aan het begin van de straat ontwierp Ernest Dieltiëns in 1888 een ensemble van zeven kleine woningen in opdracht van de Naamlooze Bouwmaatschappij van Burgerhuizen van het Oosten.


Gekoppelde burgerhuizen in beaux-artsstijl

Hemelstraat 8-10 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in beaux-artsstijl, gebouwd in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen - Oostkwartier, naar een ontwerp door de architect Jan Vanhoenacker uit 1912.


Gevarieerde huizenrij

Pretoriastraat 4-10 (Antwerpen)
Bouwmeester Jan Kockerols ontwierp in 1897 deze gevarieerde rij van vier burgerhuizen in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Gevarieerde huizenrij van Ernest Dieltiëns

Grotebeerstraat 81-83, Lange Van Ruusbroecstraat 54-66, 70-74, 78 (Antwerpen)
Het gedeelte van de Lange Van Ruusbroecstraat tussen de Ram- en de Grotebeerstraat wordt aan de even kant van de straat volledig ingenomen door een gevarieerde rij burgerhuizen die architect Ernest Dieltiëns ontwierp in 1888 in opdracht van de Naamloze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen.


Groep van vier burgerhuizen

Generaal Van Merlenstraat 32-38 (Antwerpen)
Deze groep van vier burgerhuizen werd ontworpen in 1901 door A. Cols & A. Defever in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Groepsbebouwing Carolus Magnus

Cogels-Osylei 6-12 (Antwerpen)
Het opvallende eclectische ensemble Carolus Magnus werd ontworpen in 1897 door J. Bilmeyer en J. Van Riel.


Groepsbebouwing in art-nouveaustijl

Pretoriastraat 64-70 (Antwerpen)
De reeks burgerhuizen is een realisatie van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen-Oostkwartier. De gebroeders Wauters tekenden in 1911 het ontwerp.


Groepsbebouwing op de rotonde

Cogels-Osylei 32-41, 43, Generaal Van Merlenstraat 46 (Antwerpen)
De monumentale gebogen gevelwanden, die het ronde plein omsluiten, zijn samengesteld uit vier huizengroepen naar ontwerp van Ernest Dieltiens uit 1897-99.


Groepsbebouwing van burgerhuizen

Cogels-Osylei 20-26 (Antwerpen)
Groepsbebouwing van vier burgerhuizen, volgens de literatuur in 1905 ontworpen door bouwmeester Edward Van Not.


Groepsbebouwing van drie burgerhuizen

Cogels-Osylei 2-4, Tramplein 3 (Antwerpen)
Eclectische groepsbebouwing van drie burgerhuizen met een geïntegreerd winkelpand op de hoek met het Tramplein. Het ontwerp werd getekend door Frans Van Dijk in 1901.


Groepsbebouwing van veertien burgerhuizen

Schorpioenstraat 26-38, Tweelingenstraat 31-43 (Antwerpen)
Op de hoek van de Schorpioen- en de Tweelingenstraat, tekende architect Ernest Dieltiens in 1894 een monumentaal ensemble van veertien burgerhuizen in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen.


Hoekcomplex De Aarde

Generaal Capiaumontstraat 15-17, Velodroomstraat 17-19 (Antwerpen)
Dit ensemble van vier burgerhuizen werd opgetrokken in 1912, naar een ontwerp van architect Jos Bascourt in een vrije neo-Vlaamserenaissance-stijl.


Hoekensemble in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Lange Van Ruusbroecstraat 31, Rolwagenstraat 79 (Antwerpen)
Op de hoek van de Lange Van Ruusbroec- en de Rolwagenstraat ontwierp architect Edm. Van Waeterschoodt een ensemble van zes woningen in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Hoekensemble van Jos Bascourt

Dolfijnstraat 40-44, Tweelingenstraat 1 (Antwerpen)
In 1894 kreeg Bascourt de opdracht om voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen een ensemble van vier huizen te bouwen op de hoek van de Tweelingen- en de Dolfijnstraat.


Hoekhuis De Margriet

Waterloostraat 2 (Antwerpen)
Voor woning De Margriet, het hoekhuis met de Transvaalstraat, werd een bouwaanvraag ingediend in 1900 naar ontwerp van architect Jules Hofman.


Hoekpand in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Transvaalstraat 75 (Antwerpen)
Dit hoekpand met winkel op de begane grond en appartementen op de verdiepingen, werd samen met het naastgelegen pand in de Transvaalstraat in 1899 als een ensemble ontworpen door architect Edm. Van Waeterschoodt.


Hoekpand ontworpen door Jos Bascourt

Grotebeerstraat 72, Stierstraat 35 (Antwerpen)
Op het smalle hoekperceel van de Grotebeerstraat met de Stierstraat liet de "Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises", opgericht in 1896 om de woningbouw op Zurenborg te organiseren, in 1893 een hoekpand ontwerpen door architect Jos Bascourt.


Huizengroep Boudewijn met den IJzeren Arm

Cogels-Osylei 45-51 (Antwerpen)
Vrijstaande groep van vier burgerhuizen, samengevoegd tot een symmetrisch uitgewerkt complex, waarvoor bouwaanvraag van 1899 naar ontwerp van Frans Van Dijk.


Huizengroep Scaldis

Cogels-Osylei 65-71 (Antwerpen)
Het opvallende eclectische ensemble is een vierdelige vrijstaande huizengroep, waarvoor bouwaanvraag van 1903 naar ontwerp van Frans Van Dijk.


Jongensschool

Rolwagenstraat 73 (Antwerpen)
School gebouwd als jongensschool voor het vrij onderwijs, naar een ontwerp van 1898 van architect Frans Smet-Verhas in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Kantoorgebouw en werkplaats van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen

Grotehondstraat 42-44 (Antwerpen)
Imposant eclectisch kantoorgebouw van de Naamloze Maatschappij van het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier, gebouwd in 1902 naar ontwerp van Cols en Defever.


Kleurrijk ensemble in art nouveau

Bosduifstraat 16-20 (Antwerpen)
Dit kleurrijke ensemble van drie woningen in art-nouveaustijl is de opvallendste bebouwing in de Bosduifstraat, waar de meeste huizen een eerder klassieke gevel kregen in neoclassicistische of neo-Vlaamserenaissance-stijl.


Monumentaal ensemble in neo-Griekse stijl

Transvaalstraat 23-35 (Antwerpen)
Dit monumentale ensemble, bestaande uit zeven grote burgerhuizen, werd in 1904 ontworpen door A. Cols & Defever in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgerhuizen in het Oostkwartier.


Neo-Vlaamserenaissance-winkelhuis

Guldenvliesstraat 60 (Antwerpen)
Heterogeen, eclectisch ensemble met winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl en vier aansluitende woningen in de Guldenvliesstraat 62-66 en de Waterloostraat 65, naar ontwerp van Joseph Baeckelmans.


Neoclassicistisch burgerhuis

Grotebeerstraat 11 (Antwerpen)
Van een eenheidsbebouwing van zeven neoclassicistische woningen (9-21), bleef er slechts één gaaf bewaard en dat is op huisnummer 11. De huizenrij werd in 1886 ontworpen door architect Emile Wauters in opdracht van de Société de l’Est.


Neoclassicistisch burgerhuis

Arendstraat 62 (Antwerpen)
Albert Arnou, een van de meest productieve architecten in Zurenborg, bouwde deze neoclassicistische woning met magazijn omtrent 1884 voor rekening van de "Naamlooze Bouwmaatschappij van het Oosten van Antwerpen", de maatschappij die opgericht was ter ontwikkeling van Zurenborg.


Neoclassicistisch burgerhuis

Dolfijnstraat 23 (Antwerpen)
Afgaande op de feilloze aansluiting bij de rest van de bebouwing in de Dolfijnstraat, is deze neoclassicistische woning gebouwd in het laatste decennium van de 19de eeuw in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Neoclassicistisch burgerhuis

Lange Van Ruusbroecstraat 57 (Antwerpen)
Deze neoclassicistische burgerwoning werd net als de twee inmiddels verbouwde, identieke flankerende woningen gebouwd volgens een gevelplan dat we terugvinden in een dossier uit 1895 voor een reeks woningen verder in de Lange Van Ruusbroecstraat.


Neoclassicistisch burgerhuis

Wolfstraat 3 (Antwerpen)
Deze neoclassicistische burgerwoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak, registreren we door de sterke stijlovereenkomsten met andere ontwerpen, als een ontwerp van Ernest Dieltiëns.


Neoclassicistisch burgerhuis

Steenbokstraat 33 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis, in 1888 ontworpen door Emile Wauters voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier. De woning was de meest rechtse van een eenheidsbebouwing van vijf gelijkaardige woningen; de andere (25-31) zijn afgebroken.


Neoclassicistisch burgerhuis

Pretoriastraat 2 (Antwerpen)
De woning werd in 1896 ontworpen als deel van een groot hoekensemble van vier panden door architect Edm. Van Waeterschoodt. De Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier was opdrachtgever van het ensemble.


Neoclassicistisch burgerhuis

Bosduifstraat 25 (Antwerpen)
Deze eenvoudige neoclassicistische burgerwoning werd in 1900 getekend door architect Emile Wauters in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Neoclassicistisch burgerhuis met magazijn

Arendstraat 42 (Antwerpen)
Albert Arnou, een van de meest productieve architecten in Zurenborg, bouwde deze neoclassicistische woning met magazijn omtrent 1884 voor rekening van de "Naamlooze Bouwmaatschappij van het Oosten van Antwerpen", de maatschappij die opgericht was ter ontwikkeling van Zurenborg.


Neoclassicistisch ensemble

Bosduifstraat 17-21 (Antwerpen)
Dit ensemble van drie enkelhuizen in neoclassicistische stijl werd in 1895 ontworpen door bouwmeester Frans Smet-Verhas in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Neoclassicistisch ensemble

Ramstraat 10-14 (Antwerpen)
Architect Albert Delrue, een architect die zelf woont op Zurenborg in de Kleinebeerstraat, ontwerpt in 1890 een klein ensemble van drie neoclassicistische burgerhuizen in opdracht van “Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises".


Neoclassicistisch ensemble

Tweelingenstraat 45-51 (Antwerpen)
Op de hoek van de Tweelingen- met de Schorpioenstraat ontwierp bouwkundige Frans Stuyck in 1897 een ensemble van vijf neoclassicistische burgerhuizen in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Neoclassicistisch ensemble

Dolfijnstraat 27-29 (Antwerpen)
Samen met het aangepaste huis op nummer 25 vormen deze twee neoclassicistische burgerhuizen een ensemble dat architect Albert Delrue in 1891 ontwierp voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Neoclassicistisch ensemble

Korte Altaarstraat 14-20 (Antwerpen)
Ensemble van vier neoclassicistische burgerhuizen ontworpen in 1891 door architect Emile Wauters voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Neoclassicistisch ensemble

Tweelingenstraat 42-54 (Antwerpen)
Deze neoclassicistische eenheidsbebouwing van zeven burgerhuizen werd ontworpen in 1895 door Henri Thielens voor rekening van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Neoclassicistisch ensemble

Bosduifstraat 27-29 (Antwerpen)
Ensemble van twee neoclassicistische burgerhuizen, in 1900 getekend door architect Ernest Pelgrims in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Neoclassicistisch ensemble

Lange Van Ruusbroecstraat 85-91, Raafstraat 18 (Antwerpen)
Op de hoek van de Lange Van Ruusbroec- en de Raafstraat liet de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in 1892 een ensemble van in totaal zeven huizen ontwerpen door architect Albert Arnou.


Neoclassicistisch ensemble met achteruitgang tramloods

Dolfijnstraat 22-34 (Antwerpen)
Neoclassicistische eenheidsbebouwing van acht burgerhuizen, in 1898 ontworpen door bouwmeester Ernest Dieltiëns voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier. De grote poort die tussen de nummers 30-32 geïntegreerd is in de huizenrij, is de achteruitgang van de tramloods op de Draakplaats.


Neoclassicistisch hoekensemble

Filomenastraat 17, 23-25, Grotehondstraat 51-53 (Antwerpen)
Op de hoek van de Filomena- met de Grotehondstraat zorgde architect Ernest Dieltiëns voor een hoekoplossing die typisch is voor Zurenborg.


Neoclassicistische burgerhuizen

Lange Altaarstraat 11, 15 (Antwerpen)
Samen met het tussenliggende huis vormden deze twee identieke neoclassicistische burgerhuizen een ensemble, ontworpen in 1886 door architect E. Horckmans in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen.


Neoclassicistische burgerhuizen

Lange Van Ruusbroecstraat 73-75 (Antwerpen)
Samenstel van twee neoclassicistische burgerhuizen, oorspronkelijk ook nummer 77 bevattend, als spiegelend evenbeeld van 73. De woningen werden in 1888 getekend door bouwmeester Aloïs Scheepers voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Neoclassicistische burgerhuizen

Lange Van Ruusbroecstraat 63-65 (Antwerpen)
Ensemble van twee identieke, gespiegelde neoclassicistische burgerhuizen, gebouwd volgens een dossier uit 1892 opgemaakt door de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen.


Neoclassicistische eenheidsbebouwing

Raafstraat 8-16 (Antwerpen)
Deze vijf huizen vormen een gaaf bewaarde, zeer evenwichtige neoclassicistische eenheidsbebouwing, gerealiseerd eind 19de eeuw.


Neoclassicistische eenheidsbebouwing

Tweelingenstraat 26-40 (Antwerpen)
In 1895 ontwierp architect Ernest Pelgrims deze neoclassicistische eenheidsbebouwing van acht huizen in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Neoclassicistische eenheidsbebouwing

Dolfijnstraat 6-20 (Antwerpen)
Neoclassicistische eenheidsbebouwing van acht burgerhuizen, in 1897 ontworpen door bouwmeester Ernest Dieltiëns voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier, vertegenwoordigd door L.J. Luyckx.


Neoclassicistische eenheidsbebouwing

Schorpioenstraat 6-20 (Antwerpen)
Dit ensemble van vier neoclassicistische burgerhuizen werd in 1893 ontworpen door bouwmeester E. Horckmans in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Neoclassicistische gevelwand

Dageraadplaats 1-2, 3 (Antwerpen)
Deze gevelwand van drie neoclassicistische huizen op de hoek van de Dageraadplaats met de Draakstraat maakt deel uit van een complete gevelwand die architect Albert Arnou in 1883 tekende in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Neoclassicistische huizenrij

Grotehondstraat 29-41 (Antwerpen)
Ernest Stordiau ontwierp dit ensemble in 1886 in opdracht van de "Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises".


Neoclassicistische huizenrij

Korte Altaarstraat 6-12 (Antwerpen)
Deze rij van vier neoclassicistische burgerhuizen werd in 1893 ontworpen door architect Albert Arnou in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Neoclassicistische huizenrij

Lange Van Ruusbroecstraat 99-107 (Antwerpen)
Evenwichtig opgebouwd, symmetrisch ensemble van vijf neoclassicistische burgerhuizen, opgetrokken rond 1894 in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Neoclassicistische huizenrij

Pretoriastraat 12-18 (Antwerpen)
Bouwmeester E. Horckmans ontwierp in 1897 deze gevarieerde rij van vier burgerhuizen in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Neoclassicistische huizenrij

Bosduifstraat 9-15 (Antwerpen)
Deze huizenrij van vier neoclassicistische burgerhuizen werd in 1894 ontworpen door architect en landmeter E. Horckmans, die woonde in Zurenborg in de Arendstraat.


Neoclassicistische stadswoningen

Tweelingenstraat 21-23, 27-29 (Antwerpen)
Deze vier woningen maken deel uit van een ensemble van een zestal bijna identieke, in gespiegeld schema gebouwde neoclassicistische stadswoningen dat in 1894 werd ontworpen door architect Henri Thielens voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Neogotisch burgerhuis Sint-Jozef

Cogels-Osylei 68 (Antwerpen)
Het neogotische burgerhuis van 1903 werd volgens de literatuur ontworpen door architect Edw. Van Not.


Neorenaissance burgerhuis

Lange Van Ruusbroecstraat 97 (Antwerpen)
Deze woning met strakke neorenaissance-lijstgevel was een ontwerp uit 1894 van architect Edm. Van Waeterschoodt, en werd samen met de belendende nummers 95 en 97 in één bouwdossiers vergund.


Neorococo gevelwand

Schorpioenstraat 11-15 (Antwerpen)
Monumentaal ensemble van drie neorococo burgerhuizen, in 1905 ontworpen door architect Albert Arnou voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen.


Paardenstal

Steenbokstraat 5 (Antwerpen)
Paardenstal in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd rond 1886 bij het achterliggende neoclassicistisch burgerhuis in de Grotebeerstraat 29.


Postkantoor met postmeesterswoning

Arendstraat 52 (Antwerpen)
In 1891 diende Louis Luyckx, dagelijks directeur van de Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises een bouwaanvraag in voor het bouwen van een postkantoor met woning voor de postmeester.


Reeks stadswoningen

Kleinebeerstraat 35-53 (Antwerpen)
Deze huizenrij van tien neoclassicistische burgerhuizen werd gerealiseerd rond 1885 in twee verschillende bouwprojecten.


Twee burgerhuizen

Lange Altaarstraat 17, 21 (Antwerpen)
Deze twee totaal anders vormgegeven burgerhuizen, vormden samen met het tussenliggende pand een gevarieerd ensemble, ontworpen door E. Horckmans in 1888 in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen.


Twee burgerhuizen uit een eclectisch ensemble

Filomenastraat 11, 15 (Antwerpen)
Tussen de nummers 11 en 15 in stond een rode bakstenen puntgevel in neo-Vlaamserenaissance-stijl. De drie woningen werden in 1887 als samenstel ontworpen door Ernest Dieltiëns voor de Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises.


Twee identieke neoclassicistische rijhuizen

Kleinebeerstraat 7, 11 (Antwerpen)
De neoclassicistische stadswoningen op nummers 7 en 11 zijn de enige twee bewaarde uit een reeks van vier woningen. Het plan voor de reeks werd getekend in 1891 door architect Ernest Pelgrims in opdracht van de in 1886 opgerichte "Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises".


Twee neoclassicistische burgerhuizen

Tweelingenstraat 88-90 (Antwerpen)
Deze twee neoclassicistische burgerhuizen maakten oorspronkelijk deel uit van een ensemble van vier woningen, in 1895 getekend door E. Horckmans in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Twee woningen uit een eclectisch ensemble

Draakstraat 17, 23 (Antwerpen)
De woningen op nummers 17 en 23 maken deel uit van een eclectisch ensemble van zes burgerhuizen (13-23) dat in 1890 door architect Albert Arnou werd ontworpen in opdracht van de "Société anonyme pour la construction des maisons bourgeoises".


Vier burgerhuizen in neorococo

Generaal Van Merlenstraat 31-37 (Antwerpen)
Groepsbebouwing van vier gelijkaardige burgerhuizen in neorococostijl, ontworpen in 1901 door Dieltiëns in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Vier neoclassicistische burgerhuizen

Nottebohmstraat 3, Walvisstraat 24-28 (Antwerpen)
Deze vier huizen maken deel uit van een project bestaande uit twee identieke ensembles van drie neoclassicistische burgerhuizen, ontworpen in 1895 door architect Albert Arnou voor rekening van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Villa De Waterlelies

Cogels-Osylei 42 (Antwerpen)
Villa De Waterlelies is een art-nouveau-ontwerp van architecten A. Cols & A. Defever uit 1900, in opdracht van de de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Woning De Slag van Waterloo

Waterloostraat 11 (Antwerpen)
Woning met werkplaats in hybride art nouveau, waarvoor bouwaanvraag van 1905 naar ontwerp van F. Smet-Verhas met verschillende elementen ontleend aan J. Bascourt.


Woning De Tweelingen met bijhorende eenheidsbebouwing

Tweelingenstraat 56-70 (Antwerpen)
Bewaard rechtse deel van oorspronkelijk symmetrische eenheidsbebouwing van 1895 naar ontwerp van J. Bilmeyer en J. Van Riel.


Zurenborgkapel

Grotehondstraat 44 (Antwerpen)
Binnenplaats met herbouwde voorgevel van de voormalige kapel van Zurenborg van 1883, eertijds gelegen aan de Dageraadplaats (huidige Sint-Norbertuskerk).


Thema's

Uitvoerder van

Van Notenstraat

Opdrachtgever van

Cogels-Osylei

Dageraadplaats

Lange Altaarstraat

Raafstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen - Oostkwartier [online], https://id.erfgoed.net/personen/10466 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.