Persoon

D'Hondt, Michel

ID
10468
URI
https://id.erfgoed.net/personen/10468

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Ambachtshuis van de korendragers

Braambergstraat 7 (Brugge)
Voormalig ambachtshuis van de korendragers, zie gevelstenen door M. D'Hondt (eerste kwart van de 20ste eeuw). Diephuis van twee/één travee/ën en twee bouwlagen onder zadeldak. Gerestaureerd in 1892. Verankerde, bakstenen trapgevel (6 treden + topstuk), gebouwd in plaats van houten gevel, op een barokgetinte cartouche van natuursteen gedateerd "1637".


Belfort-Hal

Markt 7, Oude Burg 2A-D, 2F, Wollestraat 2 (Brugge)
Oorspronkelijk commercieel en bestuurlijk complex aan de zuidelijke Marktzijde, ingesloten door de Wollestraat ten oosten, de Oude Burg ten zuiden en de Hallestraat ten westen; imposante constructie gemarkeerd door het belfort en voorzien van een ruime binnenplaats. De hallen en het belfort werden als één geheel gebouwd na de brand van 1280. Het complex weerspiegelt het toenmalige belang van Brugge en zijn lakennijverheid, en getuigt tevens van het monumentale en grootschalige karakter van de openbare burgerlijke architectuur in de Middeleeuwen en het omgaan met een dergelijk monument door de eeuwen heen.


Bogen en neobaroknis met Sint-Amand-beeld door M. D'Hondt

Steenstraat (Brugge)
Bogen over de Kleine Sint-Amandsstraat gebouwd in 1928 ter vervanging van schoorpalen die beide huizen ondersteunden omwille van instortingsgevaar; aan de straatkant, bekronende neobaroknis met buste van Sint-Amand door beeldhouwer M. D'Hondt (Brugge).


Gentpoort

Gentpoortstraat (Brugge)
Vrijstaande, middeleeuwse stadspoort, gesitueerd ten oosten van Gentpoortstraat, ten zuiden van Boninvest en ten noorden van de Gentpoortvest; aan oostkant toegankelijk via de Gentpoortbrug. Voormalige verbinding naar Gent.


Godshuis Goderickx Convent met kapelletje

Moerstraat 7-9 (Brugge)
Voormalig Godshuis "Goderickx Convent". Gesticht in de Geerwijnstraat in 1383 door M. Rym en in 1587-1588


Hoekhuis De Torre

Langerei 2 (Brugge)
Hoekhuis van vier en vier traveeën en twee bouwlagen onder kruisende zadeldaken (mechanische pannen).


Huis De Gouden Cop

Noordzandstraat 13 (Brugge)
Vermoedelijk gebouwd in 1585 en blijkbaar niet in 1581 volgens vernieuwde gevelsteen. Laatmiddeleeuws diephuis van vier + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). "Kunstige Herstelling" in 1893 betreft restauratie van hoeknis voorzien van Maria met Kind onder baldakijn door beeldhouwer M. D'Hondt (Brugge).


Poortersloge

Academiestraat 18 (Brugge)
Vergaderplaats van de Brugse poorters opgetrokken begin 15de eeuw als een grosso modo vrijstaand hoekpand in laatgotische stijl met typerende beeldnissen. Circa 1900 vond een historiserende restauratie plaats naar ontwerp van architect L. Delacenserie. Constructie van Balegemse zandsteen op trapezoïdale plattegrond; achtergevel met centrale, deels ingebouwde veelzijdige, slanke traptoren van vijf bouwlagen. Oorspronkelijk vijf traveeën en rechts twee traveeën van circa 1900, souterrain en twee bouwlagen onder leien zadeldak met houten dakkapellen. Linker zijgevel van drie traveeën met puntgevel.


Samenstel van burgerhuizen

Katelijnestraat 66 (Brugge)
Samenstel van twee diephuizen van samen vijf + zeven traveeën en twee bouwlagen onder twee parallelle zadeldaken (leien), met 18de-eeuwse kern, zie balklagen en dakconstructie bestaande uit schaargebinten en koningsstijl. Verankerde bakstenen trapgevels 7 treden + topstuk), resultaat van "Kunstige Herstelling" van 1901 naar ontwerp van architect C. De Wulf (Brugge).


Sint-Janshospitaal - Broederklooster

Mariastraat 38, 44 (Brugge)
Voormalig broederklooster. Samenstel van verschillende gebouwen, waaronder het hoofdgebouw opklimmend tot de tweede helft van de 13de eeuw, met een kleinere vleugel gedateerd 1503, een huis met meesterskamer, voornamelijk opklimmend tot de tweede helft van de 15de eeuw en vergroot in het eerste kwart van de 16de eeuw, een tweede huis teruggaand tot midden 16de eeuw, een kloostergang van kort na 1503, en een kapel herbouwd in 1907-1909. In de kloosterhof, bakstenen waterput en smeedijzeren bekroning van 1907 naar ontwerp van L. Delacenserie uitgevoerd door E. De Vooght.


Stadhuis van Brugge

Blinde-Ezelstraat 1, Burg 12 (Brugge)
Huidig gebouwencomplex, is fasegewijs tot stand gekomen op de plaats van het vroeger Ghyselhuus waar de schepenen vergaderden. De oudste vleugel, aangevat in 1376 onder graaf Lodewijk van Male, kan beschouwd wordt als het eerste monumentale, middeleeuwse stadhuis van onze gewesten en de eerste toepassing van Brugse travee. Daarnaast omvat het complex: een eerste uitbreiding van circa 1410, de Nieuwe Schepenkamer van 1523 maar na brand van 1946 herbouwd door architect J. Viérin, derde uitbreiding oorspronkelijk met kapel, keuken en wezenkamer gebouwd in 1544-1545 door meester-metselaar C. Sixdeniers, de Nieuwe Vierschaar van 1603-1604, de Thesaurie gedateerd met jaarankers 1614, een traptoren naar ontwerp van L. Delacenserie van 1903-1904 en het Kabinet van de Burgemeester van architect L. Dugardyn van 1972.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: D'Hondt [online], https://id.erfgoed.net/personen/10468 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.