Persoon

De Boom, Hilaire

ID
1047
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1047

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning H. De Boom

Nijverheidsstraat 12 (Sint-Niklaas)
Huis in art-decostijl, van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, van 1925 naar ontwerp van architect H. De Boom als eigen woonhuis. Bakstenen lijstgevel op hoge arduinen plint en voorzien van witte gecementeerde delen op de bovenverdieping.


Burgerhuis

Kalkstraat 15 (Sint-Niklaas)
Burgerhuis met lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen tussen arduinen plint en brede houten kroonlijst op klossen, van 1926 naar ontwerp van architect H. De Boom.


Burgerhuis naar ontwerp van H. De Boom

Nijverheidsstraat 14 (Sint-Niklaas)
Huis van drie traveeën en drie bouwlagen, van 1927 naar ontwerp van architect H. De Boom. Bakstenen lijstgevel op hoge arduinen plint met lage keldervensters.


Burgerhuis naar ontwerp van H. De Boom

Nijverheidsstraat 28 (Sint-Niklaas)
Burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, van 1928 naar ontwerp van architect H. De Boom. Bakstenen lijstgevel met begane grond, gebogen erker, muurbanden en vensteromlijstingen van natuursteen.


Burgerhuis Robert Vande Velde

Koningin Elisabethlaan 33 (Sint-Niklaas)
Huis van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, in art-decostijl van 1931 naar ontwerp van architect H. De Boom voor beeldhouwer Robert Vande Velde.


Café Feestzaal en Duivenlokaal

Hoogstraat 45A, Stationsstraat 1, 1A (Hamme)
Hoekpand van twee bouwlagen als ensemble met links aanpalend rijhuis opgetrokken rond 1898. Aanvankelijk ingericht als café Feestzaal en Duivenlokaal met inkom destijds via de afgeschuinde hoektravee aan de Stationsstraat.


Herenhuis met bijgebouw

Plezantstraat 8A-B (Sint-Niklaas)
Ruim herenhuis van vijf traveeën met drie bouwlagen onder zadeldak, daterend van 1885 met rijkelijk versierde bepleisterde en geschilderde voorgevel op arduinen sokkel. Aanbouwsel van twee traveeën met twee bouwlagen gebouwd in 1928 naar ontwerp van architect H. De Boom op de plaats van de arduinen 18de-eeuwse tuinpoort in Lodewijk XVI-stijl, heden verplaatst in de tuin. Haaks tegen de achtergevel, voormalige tabaksfabriek daterend van circa 1770.


Hof Sanders

Burgemeester Omer De Meyplein 1 (Sint-Gillis-Waas)
Traditionele bak- en zandsteenarchitectuur uit de 16de eeuw, bestaande uit twee vleugels, haaks op elkaar, met in het snijvlak een achtkantige traptoren.


Huizenrij Mgr. Stillemansstraat

Mgr. Stillemansstraat (Sint-Niklaas)
De Mgr. Stillemansstraat komt over als een vrij homogene straat met woningen van overwegend drie bouwlagen. De gehele straat raakte op een korte tijdspanne bebouwd en behield tot vandaag grotendeels het oorspronkelijke karakter. De straat omvat globaal gezien zeer kleurrijke en plastisch uitgewerkte woningen met overwegend art-decokenmerken.


Meergezinswoning naar ontwerp van H. De Boom

Prins Leopoldplein 18 (Sint-Niklaas)
Meergezinshoekwoning Prins Boudewyn met drie bouwlagen onder plat dak, van 1930 naar ontwerp van architect H. De Boom. Uiterst zakelijke baksteenbouw met gebogen hoektravee en driezijdige erkers op de uiterste travee.


Moelandkasteel

Hospitaalstraat 19 (Sint-Niklaas)
Het Moelandkasteel bestaat uit een hoofdgebouw, parallel met de straat, met een gekasseide voorkoer met kunstig smeedijzeren afsluithek in classisitische stijl en geflankeerd door twee haakse vleugels. De Engelse tuin wordt heden grotendeels ingenomen door hospitaal en verpleegstersschool Maria Middelares. Het oudste deel, de straatzijde van het hoofdgebouw, werd in 1776-78 gebouwd.


Woning in art-decostijl

Stationsstraat 93-95 (Sint-Niklaas)
Huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in art-decostijl met Lodewijk XVI-vormentaal, naar ontwerp van architect H. De Boom van 1932.

Opdrachtgever van

Architectenwoning H. De Boom

Nijverheidsstraat 12 (Sint-Niklaas)
Huis in art-decostijl, van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, van 1925 naar ontwerp van architect H. De Boom als eigen woonhuis. Bakstenen lijstgevel op hoge arduinen plint en voorzien van witte gecementeerde delen op de bovenverdieping.


Thema's

Ontwerper van

Mgr. Stillemansstraat