Persoon

Pyl, Staf

ID
10504
URI
https://id.erfgoed.net/personen/10504

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Hospitaal Sint-Jan

Oostveldstraat 1, 1A (Eeklo)
Heelkundig hospitaal opgericht 1906, naar ontwerp van Modeste de Noyette, uitgevoerd door aannemer Philibert Reychler onder leiding van stadsarchitect Frans Van Wassenhove Reeds in 1909 werd het terrein uitgebreid. In 1911 omgevormd tot psychiatrische kliniek voor vrouwen met nieuwe vleugel. In 1913 werd de vleugel aan de spoorlijn verlengd naar het noorden toe en een nieuwe kapel werd toegevoegd naar ontwerp van W.J. Poschen. Het uiteindelijke hoofdgebouw vertoont een naar het oosten geopende U-vorm, aan de noordzijde verlengd met een kapel.


Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk

Oostveldstraat zonder nummer (Eeklo)
Ingeplant op de hoek met de Kottemstraat, tegenover het domein Heldenpark. Plans van architect Lode Aerts (Sint-Niklaas), Jozef De Coninck (Eeklo) en Frans Vandendael (Heverlee), goedgekeurd in 1962. In 1964 bouw toegewezen aan aannemer Hilaire Ryserhove (Knesselare). Eerstesteenlegging door hulpbisschop Leo De Kesel op 3 juli 1965.


Parochiekerk Christus Koning

Heistraat zonder nummer (Sint-Niklaas)
Driebeukige kerk in kwartsbeton opgetrokken in 1938 door aannemer Ghisleen Wymeersch, naar ontwerp van ingenieur-architect Raphael Verwilghen; eerste dergelijke betonconstructie in Belgiƫ. Vrijstaande, 50 meter hoge vierkante klokkentoren, enkel door een brug aan zijn voet met de kerk verbonden.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pyl [online] https://id.erfgoed.net/personen/10504 (Geraadpleegd op )