Persoon

Janssens, Lode

ID
10509
URI
https://id.erfgoed.net/personen/10509

Beschrijving

Architect Lode Janssens was slechts korte tijd actief als ontwerper, maar zocht hierbij naar een heel individuele en persoonlijke architectuurtaal. Na zijn studies aan Sint-Lucas Brussel (1964), werd hij stagiair van architecten Roger De Winter en Willy Van der Meeren. Met Van der Meeren associeerde hij zich nadien (1964-1968). Janssens was stichter van het experimentele onderzoeksbureau Atelier Alpha (Sterrebeek). Omstreeks het midden van de jaren zeventig vormde hij een werkgemeenschap met Ward De Nys in Brussel. Naast architect was hij vanaf 1968 actief als docent aan Sint-Lucas Brussel om er tussen 1991 en 2003 directeur te worden van de afdeling architectuur.

Lode Janssens wordt voornamelijk geassocieerd met zijn pneumatische woning, gerealiseerd in 1970 te Grimbergen, maar ondertussen gesloopt en vervangen door een ontwerp van Luc Binst. De woning liet zich opmerken door haar onconventioneel karakter, waarbij de zijvertrekken en garage aangebouwd waren tegen een opgeblazen bolvorm in kunststof. Het bevreemdende karakter van deze vorm werd benadrukt door haar ligging middenin de natuur.

  • CREPAIN J. BINST L. en PIETERS D. 2005: Crepain Binst Architecture, Tielt, 208.
  • DE KOONING M. e.a. 2008: Architectuur sinds de Tweede Wereldoorlog, Brussel, 49-50.
  • DUBOIS M. 2003: Janssens, Lode in: VAN LOO, A. (red.), Repertorium van de architectuur in BelgiĆ« van 1830 tot heden, Antwerpen, 372.
  • S.N. 1967: orde van architecten. inschrijvingen, einde 1967, op de tabellen van de raden van de orde, Brussel, 95.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bungalow ontworpen door L. Janssens

Overmeersstraat 21 (Gent)
Opvallende woning ontworpen door architect Lode Janssens, volgens een bouwaanvraag van 1976 in opdracht van Van de Steen-Heremans. Eenlaagse villa met een heel individueel karakter, aanleunend bij het brutalisme door het gebruik van zichtbare grijze betonstenen.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Janssens [online], https://id.erfgoed.net/personen/10509 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.