Persoon

Le Roij, Jean

ID
10516
URI
https://id.erfgoed.net/personen/10516

Beschrijving

Op 22/09/1856 gehuwd met Anna Maria Joanna Conscience (Deurne, 28/07/1829-Antwerpen, 29/03/1890), (half)zus van Hendrik Conscience. Vader van Louis Le Roij.

  • Gegevens van Marcel Windey, oktober 2016.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Café in neoclassicistische stijl

Orteliuskaai 1 (Antwerpen)
Café in neoclassicistische stijl op de hoek van Orteliuskaai en Sint-Pietersvliet gebouwd in opdracht van de heer Lenaers, naar een ontwerp door de architecten Jean en Louis Le Roij uit 1887. Gesloopt voor een nieuwbouwcomplex omstreeks 1992.


Den Gulden Voet

Kaasrui 5 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, uit het vierde kwart van de 16de of het eerste kwart van de 17de eeuw.


Geheel van drie burgerhuizen in eclectische stijl

Antoon van Dyckstraat 18-22 (Antwerpen)
Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van Henri Waerseggers, naar een ontwerp door de architect Jean Le Roij uit 1886. Het vastgoedproject is representatief voor het rijpe oeuvre van de architect, die in Antwerpen actief was van midden jaren 1860 tot midden jaren 1900.


Gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Vleminckstraat 18 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heren C. Van Loon, timmerman-schrijnwerker van beroep, en Vermeiren, naar een ontwerp door de architect Jean Le Roij uit 1871. Gesloopt voor een nieuwbouwpand omstreeks 1981.


IJzerwarenhandel In 't Zonneke

Sint-Jorispoort 6-8 (Antwerpen)
IJzerwarenhandel met magazijn in twee samengevoegde winkelhuizen nummers 6 en 8 met behouden winkelpuien uit het interbellum en grotendeels bewaard winkelinterieur. Sedert 1880 is op dit adres de ijzerwarenhandel In ’t Zonneke gevestigd.


Klooster, kapel en school van de zusters franciscanessen

Lange Kongostraat 21, Pothoekstraat 112 (Antwerpen)
Klooster en kapel van de zusters franciscanessen, missiezusters van Kongo, hier gevestigd sinds 1890, met een patronaat, bewaarschool, klooster en lagere school uit de jaren 1890-1899 door de architecten Henri Thielens, Jean Le Roij en Antoine Van den Berghe-Le Roy, en een neogotische kapel door Jules Bilmeyer uit 1910-1914.


Meergezinswoning in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Nationalestraat 107-109 (Antwerpen)
Meergezinswoning in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar een ontwerp door de architect Jean Le Roij uit 1881. Opdrachtgever was de Maatschappij De Toekomst, vermoedelijk een katholieke arbeiders- of vakvereniging, vertegenwoordigd door notaris Edmond Jules Victor Batkin, en de advocaten De Cleer en Victor Jacobs.


Neoclassicistisch burgerhuis

Grote Kauwenberg 30-32 (Antwerpen)
In oorsprong laatclassicistisch burgerhuis volgens de bouwaanvraag uit 1809 opgetrokken in opdracht van de heer Lacoste. Het pand werd in opdracht van de koopman Jos. Van Leckwijck met een derde bouwlaag verhoogd en in neoclassicistisch stijl aangepast, naar een ontwerp door de architect Jean Le Roij uit 1878. Vervolgens liet zijn weduwe het hotel in 1886 met twee traveeën en een annex uitbreiden, door de aannemer C. Joseph Brusselairs.


Neoclassicistisch hoekpand

Amerikalei 2, Kasteelpleinstraat 68 (Antwerpen)
Het hoekpand met de Kasteelpleinstraat, op de grens met de oude stad, werd gebouwd rond 1877 voor rekening van de heer Philippart naar ontwerp van J. Le Roij. Het is één van de vroegste panden die gerealiseerd werden op het Zuid, waar de nieuwe percelen pas in 1875 werden geopend en de verkoop en bouw vrij traag op gang kwamen.


Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Ossenmarkt 19 (Antwerpen)
Winkelhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van Petrus Pot, naar een ontwerp door de architect Jean Le Roij uit 1869. Voor de bouw verdween een traditioneel diephuis met tuitgevel dat minstens uit de 17de eeuw dateerde. Samen met het aanpalende nummer 20 gesloopt voor een nieuwbouwflat omstreeks 1989.


Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Groenplaats 12 (Antwerpen)
Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Bouquillon, naar ontwerp door de architect Jean Le Roij uit 1873.


Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Pelgrimstraat 5 (Antwerpen)
Voormalig winkelhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de schoenmaker P.W. Delang-Van Tongeren, naar een ontwerp door de architect Jean Le Roij uit 1877.


Thema's

Ontwerper van

Verbondstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Le Roij [online] https://id.erfgoed.net/personen/10516 (Geraadpleegd op )