Persoon

De Bosscher, Jozef

ID: 1052   URI: https://id.erfgoed.net/personen/1052

Beschrijving

Architect Jozef De Bosscher was actief in het laatste kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste. Zowel private als openbare gebouwen in de regio ten oosten van Gent zijn van zijn hand bekend.

Beschermingsdossier DO002329 (2010)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis ontworpen door J. De Bosscher

Vlaanderenstraat 66 (Gent)
Neogotische bakstenen trapgevel naar ontwerp van J. De Bosscher van 1889. Rijke toepassing van de neogotische vormentaal geïnspireerd op de laatgotische stijl.


Burgerhuis ontworpen door L. Cleppe

Koning Albertlaan 47 (Gent)
Neoclassicistisch geïnspireerd burgerhuis, gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1916 naar ontwerp van architect L. Cleppe in opdracht van Juliaan Verheugen. Nadien aan de rechterzijde uitgebreid met een aanbouw van één bouwlaag, dienst doend als garage, volgens een bouwaanvraag van 1925 ontworpen door Prosper Buyck in opdracht van Marie De Buck.


Domein Kasteel van Uitbergen

Moleneindestraat 31 (Berlare)
Het kasteeldomein van Uitbergen is een voorbeeld van een minstens tot de 16de eeuw opklimmende omwalde hoeve, die in de loop van de 18de eeuw evolueerde naar een zelfbedruipende omwalde buitenplaats met aangelegd park als eigendom van adellijke families.


Gemeenteschool met onderwijzerswoning en Gemeentehuis van Melle

Brusselsesteenweg 393-395 (Melle)
Gemeentelijke lagere school met voormalige onderwijzerswoning en voormalig gemeentehuis, heden cultureel centrum en gemeentelijk museum. Schoolhuis gebouwd op de hoek van het voorpleintje waarachter het gemeentehuis staat.


Kasteeldomein Van Acker

Dendermondesteenweg 430 (Destelbergen)
Kasteel in neo-Lodewijk XVI-stijl met monumentale allure, gebouwd in 1913, naar verluidt naar ontwerp van architect Jozef De Bosscher (Heusden). Bijbehorend park van 5 hectare tegenover de westgevel van de parochiekerk.


Lagere meisjesschool

Neerstraat 27/1-7 (Zwalm)
Haaks op de straat ingeplant schoolgebouw van elf traveeën onder zadeldak met gevelniskapel in zijgevel aan de straat, gebouwd in 1906, aanbouw klaslokalen tegen klooster van circa 1920.


Parochiale lagere jongensschool en schoolmeesterswoning

Heusdensteenweg 4-6 (Wetteren)
Parochiale lagere jongensschool en schoolmeesterswoning op de wijk Ten Ede, thans buurthuis Ten Ede en afdeling van de gemeentelijke tekenacademie. Fraai neogotisch ensemble gebouwd naar ontwerp van architect J. De Bosscher (Heusden) in 1880.


Parochiekerk Sint-Anna

Ten Ede Dorp zonder nummer (Wetteren)
Parochiekerk Sint-Anna van Wetteren ten Ede. Beschermd als monument bij M.B. van 03.06.2005, met als monument beschermd orgel bij K.B. van 04.03.1980.


Parochiekerk Sint-Jan-Onthoofding

Dorp zonder nummer (Wichelen)
Parochiekerk met omringend kerkhof ingeplant naast de rechter Schelde-oever en aan de noordwestzijde van het grote dorpsplein, tevens marktplein van Schellebelle, dat doorsneden wordt door de oude wegverbinding Wetteren-Dendermonde.


Pastorie

Wingenestraat 3 (Aalter)
Pastorie, gelegen in grote tuin met rode beuk aan de straat. Gebouwd in 1851 door Jan August Clarysse, in 1900 naar ontwerp van Jozef De Bosscher (Heusden) verhoogd met een bovenverdieping, in het derde kwart van de 20ste eeuw grondig gerestaureerd.


Pastorie Alle Heiligenparochie

Neerstraat 4 (Zwalm)
Dubbelhuis van twee bouwlagen onder pannen schilddak met ijzeren windvaan, rondboognis boven houten portaal, gebouwd naar ontwerp van J. De Bosschere uit 1905-06, voortuin afgesloten door muur en ijzeren hek.


Pastorie Sint-Annaparochie

Ten Ede Dorp 1 (Wetteren)
Beschermd als monument bij M.B. van 03.06.2005. Gelegen aan de westzijde van de kerk met de voorgevel in de as van de Edeschoolstraat. Beboomde en beplante voortuin afgesloten door laag muurtje links overgaand in de oudere hogere tuinmuur.


Pastorie Sint-Laurentiusparochie

Grote Markt 43 (Zelzate)
Rijwoning in neogotische stijl met kenmerkende trapgevels, opgetrokken uit oranjerode baksteen met speklagen van zwarte baksteen, gebouwd in 1901-1903 naar ontwerp van Joseph De Bosschere.


Pastorie van de Sint-Daniëlparochie

Beervelde-Dorp 66 (Lochristi)
Pastorie gebouwd circa 1914 naar ontwerp van architect J. De Bosscher. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder schilddak.


Villa

Cooppallaan 162 (Wetteren)
Villa, naar verluidt voorheen genaamd villa Sint-Elooi(?). Bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen, waarvan drie traveeën brede puntgevel onder pannen zadeldak.


Villa Ste Barbe

Cooppallaan 156 (Wetteren)
De villa Ste Barbe werd volgens het kadasterarchief opgericht in 1887 door Jean-Baptiste Van de Velde, als bediende-werknemer van de nabijgelegen toenmalige Koninklijke buskruitfabriek Cooppal van Wetteren.


Thema's