Persoon

De Bosscher, Joseph

ID
1052
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1052

Beschrijving

Architect Jozef De Bosscher was actief in het laatste kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste. Zowel private als openbare gebouwen in de regio ten oosten van Gent zijn van zijn hand bekend.

Beschermingsdossier DO002329 (2010)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis ontworpen door J. De Bosscher

Vlaanderenstraat 66 (Gent)
Burgerhuis met neogotische bakstenen trapgevel naar ontwerp van J. De Bosscher van 1889. Rijke toepassing van de neogotische vormentaal geïnspireerd op de laatgotische stijl.


Burgerhuis ontworpen door L. Cleppe

Koning Albertlaan 47 (Gent)
Neoclassicistisch geïnspireerd burgerhuis, gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1916 naar ontwerp van architect L. Cleppe in opdracht van Juliaan Verheugen. Nadien aan de rechterzijde uitgebreid met een aanbouw van één bouwlaag, dienst doend als garage, volgens een bouwaanvraag van 1925 ontworpen door Prosper Buyck in opdracht van Marie De Buck.


Domein Kasteel van Uitbergen

Moleneindestraat 27-31 (Berlare)
Het kasteel van Uitbergen is een voorbeeld van een minstens tot de 16de eeuw opklimmende omwalde hoeve, die in de loop van de 18de eeuw evolueerde naar een zelfbedruipende omwalde buitenplaats met aangelegd park als eigendom van adellijke families. De verdere evolutie gedurende de 19de eeuw toont een verschuiving van functie als zomerresidentie naar een kasteel met permanente bewoning. Deze evolutie ging steeds gepaard met verbouwingen en uitbreidingen aan het domein, waardoor de buitenplaats onder de families de Kerchove d’Ousselghem, van den Steen de Jehay en Visart de Bocarmé evolueerde tot een kasteel met neoclassicitisch voorkomen volgens het "entre cour et jardin"-principe, met zeer waardevolle landschappelijke parkaanleg en bijkomende aanhorigheden zoals de conciërge- en hovenierswoning.


Gemeenteschool met onderwijzerswoning en Gemeentehuis van Melle

Brusselsesteenweg 393-397 (Melle)
Schoolhuis van twee bouwlagen, gebouwd in 1873 naar ontwerp van architect M. De Noyette, aansluitend bij de semi-officiële bouwtrant van de schoolhuizen uit de tweede helft van de 19de-eeuw. Voormalig gemeentehuis: bestaand schoolgebouw van 1859 in 1886 verbouwd tot gemeentehuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, naar ontwerp van architect J. De Bosscher. Representatief bak- en natuurstenen gebouw met centrale inkom met dubbele bordestrap. Haaks achter het schoolhuis aangebouwde vleugel met klaslokalen, opgericht in 1923 naar ontwerp uit 1914-18 van architect J. De Bosscher, van veertien en zeven traveeën.


Kasteeldomein Van Acker

Dendermondesteenweg 430 (Destelbergen)
Kasteel Van Acker met bijbehorend openbaar park van 5 hectare tegenover de westgevel van de parochiekerk. Kasteel in neo-Lodewijk XVI-stijl met monumentale allure, gebouwd in 1913, naar verluidt naar ontwerp van architect Jozef De Bosscher.


Lagere meisjesschool

Neerstraat 27/1-7 (Zwalm)
Haaks op de straat ingeplant schoolgebouw van elf traveeën onder zadeldak met gevelniskapel in zijgevel aan de straat, gebouwd in 1906, aanbouw klaslokalen tegen klooster van circa 1920.


Parochiale lagere jongensschool en schoolmeesterswoning

Heusdensteenweg 4-6 (Wetteren)
Neogotisch ensemble gebouwd naar ontwerp van architect J. De Bosscher in 1880. Schoolmeesterswoning met links aanpalende klaslokalen. Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Schoolgebouw van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.


Parochiekerk Sint-Anna

Ten Ede Dorp zonder nummer (Wetteren)
De nieuwe kapel of kerk werd op 7 oktober 1753 gewijd door de bisschop van Gent en onder de bescherming van de Heilige Anna gesteld. De Sint-Annakerk is eenbeukig, telt drie traveeën zonder westbouw en vertoont een noord- en zuidtransept van gelijke breedte en lengte; het koor van één travee eindigt met halfronde sluiting.


Parochiekerk Sint-Jan-Onthoofding

Dorp zonder nummer (Wichelen)
Driebeukige hallenkerk met vierkante gotische westtoren, noordelijke zijbeuk van vijf traveeën, zuidelijke zijbeuk van drie traveeën, ten zuiden uitspringend transept, koor van één travee met driezijdige afsluiting, geflankeerd door sacristie en berging. Huidig kerkgebouw dateert uit diverse perioden en gaat terug op een kleinere en wellicht aanvankelijk eenbeukige kerk waarvan de basisstructuur zou opklimmen tot de 14de eeuw of 15de eeuw.


Pastorie Alle Heiligenparochie

Neerstraat 4 (Zwalm)
Dubbelhuis van twee bouwlagen onder pannen schilddak met ijzeren windvaan, rondboognis boven houten portaal, gebouwd naar ontwerp van J. De Bosscher uit 1905-06, voortuin afgesloten door muur en ijzeren hek.


Pastorie Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand of Hulp der Christenenparochie

Wingenestraat 3 (Aalter)
Pastorie, gelegen in grote tuin met rode beuk aan de straat; gebouwd in 1851 door Jan August Clarysse en in 1900 naar ontwerp van Jozef De Bosscher verhoogd met een bovenverdieping.


Pastorie Sint-Annaparochie

Ten Ede Dorp 1 (Wetteren)
In 1893 werd besloten een nieuwe pastorie te bouwen volgens het ontwerp van architect Joseph De Bosscher. Pastorie met dubbelhuisopstand van twee bouwlagen en vijf traveeën onder leien schilddak in beboomde en beplante voortuin en afgesloten door laag muurtje links overgaand in de oudere hogere tuinmuur.


Pastorie Sint-Laurentiusparochie

Grote Markt 43 (Zelzate)
Rijwoning in neogotische stijl met kenmerkende trapgevels, opgetrokken uit oranjerode baksteen met speklagen van zwarte baksteen, gebouwd in 1901-1903 naar ontwerp van Joseph De Bosscher.


Pastorie van de Sint-Daniëlparochie

Beervelde-Dorp 66 (Lochristi)
Pastorie gebouwd circa 1914 naar ontwerp van architect J. De Bosscher. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder schilddak.


Villa

Cooppallaan 162 (Wetteren)
Bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen, waarvan drie traveeën brede puntgevel onder pannen zadeldak, gebouwd in 1892, door de Koninklijke buskruitfabriek Cooppal. Transformatie van de villa waarbij de twee rechter venstertraveeën met bovenverdieping onder plat dak werden verhoogd, volgens bewaard bouwplan van 1926 naar ontwerp van J. De Bosscher.


Villa Ste Barbe

Cooppallaan 156 (Wetteren)
De villa werd opgericht in 1887 door Jean-Baptiste Van de Velde, als bediende-werknemer van de nabijgelegen toenmalige Koninklijke buskruitfabriek Cooppal van Wetteren. Sinds 1938 werd de villa aan de linkerzijde in meerdere fasen vergroot. De omringende tuin is deels omsloten door een bakstenen tuinmuur geleed door lisenen. Tegen de tuinmuur leunen twee kleine bijgebouwen aan, namelijk een oud koetshuis en een serre.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: De Bosscher [online] https://id.erfgoed.net/personen/1052 (Geraadpleegd op )