Collectief

Associatie René Heyvaert - Olivier Nowé

ID
10529
URI
https://id.erfgoed.net/personen/10529

Beschrijving

Architectenassociatie opgericht in 1955 door de Gentse studiegenoten Olivier Nowé en René Heyvaert. De associatie vestigde zich vanaf 1957 in één van hun vroegste ontwerpen, namelijk een appartementsgebouw aan de Prinses Clementinalaan in Gent. Gelijktijdig ontwierpen ze een bungalow in Destelbergen, die een voorloper vormt van hun architecturale principes. Deze zoektocht mondde uit in enkele opmerkelijke woningen: een woning in Destelbergen ontworpen en opgevolgd door Heyvaert voor zijn broer Gilbert in 1957-1958 en vanaf 1958 een reeks bungalows in Mariakerke (Gent) ontworpen als een modelwijk, waarbij Nowé hoofdzakelijk alleen instond voor de uitvoering en afwerking, en in sommige gevallen ook voor het ontwerp. Nadat Heyvaert een periode in de Verenigde Staten doorbracht (1959-1962), werd de samenwerking met Nowé terug opgenomen. In 1963 werd het genootschap uitgebreid met studiegenoot André Platel, onder meer omwille van de zwakke gezondheidstoestand van Heyvaert. Vanaf dan werd de houding van het bureau minder radicaal en minder vooruitstrevend, en was het Platel die het merendeel van de opdrachten aanbracht. Na de plotse dood van architect Nowé werd de associatie in 1968 ontbonden en ging Heyvaert nog een korte tijd in dienst bij Platel.

Het hoogtepunt van het collectief valt te situeren in de tweede helft van de jaren 1950, wanneer de architecten een beperkt, maar toch erg vooruitstrevend en modern oeuvre realiseerden. De architecten vonden elkaar in hun zoektocht naar een maximaal rendement op basis van een minimum aan middelen. Dit leidde tot het ontwerpen van goedkope modulaire constructies met een tijdelijk karakter aangepast aan de context en aan de bewoners. Ze lieten zich hierbij inspireren door internationale modernistische ontwikkelingen zoals de Case Study Houses. Dit concept wilden ze niet enkel op alleenstaande woningen toepassen, maar voornamelijk realiseren als een modelensemble van het moderne wonen. Deze droom werd werkelijkheid in de Gentse deelgemeente Mariakerke. De bungalows in deze wijk representeren de voornaamste architectuuridealen van het toenmalige architectenduo, namelijk het streven naar een dialoog tussen interieur en exterieur en de fascinatie voor onder meer licht, transparantie, functionaliteit, moderne materialen en ruimtelijkheid. Een architectuur die volledig was aangepast aan de contemporaine verwachtingen, waarbij vorm en materiaal onlosmakelijk met elkaar verbonden waren, zou volgens hen leiden tot een functionele en tijdloze architectuurstijl.

  • DOCKX N., LAPORTE L. en MAST J. (ed.) 2006: René Heyvaert, Gent, 56-65.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/44013/101.1, Woning Heyvaert.
Auteurs: Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Olivier Nowé

Korte Rijakkerstraat 9 (Gent)
Architectenwoning van Olivier Nowé, gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1958 voor de architect en zijn echtgenote Martine Varlez. Het ontwerp was in handen van de associatie van Nowé en René Heyvaert.


Modelwijk Korte Rijakkerstraat

Edgard Blancquaertstraat 8-10, 16-18, Korte Rijakkerstraat 9-17, 18-23, 25, 28-36, Rijakker 11-15 (Gent)
De woningen aan de Korte Rijakkerstraat in de Gentse deelgemeente Mariakerke kwamen tot stand na een verkaveling omstreeks 1955-1960. Ze vormen een interessant, kenmerkend ensemble van vooruitstrevende, functionele naoorlogse woningen, ontworpen door de Genste architecten Olivier Nowé, René Heyvaert en Daniël Craet.


Modernistisch duplexflatgebouw

Prinses Clementinalaan 3-9 (Gent)
Midden jaren vijftig liet stadsarchivaris Henri Nowé een modernistisch appartementsgebouw optrekken naar plannen van zijn zoon architect Olivier Nowé in samenwerking met architect René Heyvaert. Het gevelfront wordt gekenmerkt door een gevarieerde, donkere houten gordjjngevel tussen bakstenen muurdammen.


Woning Banckaert

Korte Rijakkerstraat 13 (Gent)
De bungalow vormt een ensemble met nummer 11 en werd volgens bouwaanvraag van juni 1960 opgetrokken naar ontwerp van Olivier Nowé van de architectenassociatie Nowé-Heyvaert voor de heer Banckaert. De woning maakt deel uit van een moderne modelverkaveling die vanaf 1955 tot stand kwam. De bungalows zijn representatieve voorbeelden van de eenvoudige, functionele en voor die tijd radicaal moderne woningen van Nowé en Heyvaert.


Woning Heyvaert

Hellegatstraat 36 (Destelbergen)
De woning van Gilbert Heyvaert werd omstreeks 1956-1958 ontworpen door zijn broer René Heyvaert, architect en kunstenaar. Woning Heyvaert vormt als een ver doorgedreven minimumwoning een representatief voorbeeld van het denken omtrent het moderne wonen tijdens de vroege naoorlogse periode.


Woning Lanclus

Korte Rijakkerstraat 20 (Gent)
Woning gebouwd naar ontwerp van de Gentse architecten Olivier Nowé en Daniël Craet, volgens een bouwaanvraag van 1955 in opdracht van André Lanclus. De modernistische woning sluit vooral aan bij het oeuvre van architect Craet en vormt hierbinnen een representatief en vroeg voorbeeld.


Woning Maes

Edgard Blancquaertstraat 8 (Gent)
Woning gebouwd door de Gentse architect Marcel Dietens in opdracht van Leo Maes volgens bouwaanvragen van 1957 en 1958. Representatieve, modernistische bungalow van twee bouwlagen onder een plat dak, voorzien van een contrasterende afwerking van de onder- en bovenbouw.


Woning Marc Heyvaert

Korte Rijakkerstraat 21 (Gent)
Woning ontworpen door architect René Heyvaert in 1963, in opdracht van zijn broer Marc Heyvaert. De bungalow maakt deel uit van een modelverkaveling op familiegronden van Olivier Nowé - Heyvaerts associé - aan de Korte Rijakkerstraat in Mariakerke. Deze functionele bungalow is ontworpen vanuit het streven van architect Heyvaert naar een maximaal rendement op basis van een minimum aan middelen.


Woning Van Hecke

Korte Rijakkerstraat 11 (Gent)
De bungalow vormt een ensemble met nummer 13 en is een ontwerp van het architectenbureau van Olivier Nowé en René Heyvaert uit 1959. De woning maakt deel uit van een moderne modelverkaveling die vanaf 1955 tot stand kwam. De bungalows zijn representatieve voorbeelden van de eenvoudige, functionele en voor die tijd radicaal moderne woningen van Nowé en Heyvaert.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Associatie René Heyvaert - Olivier Nowé [online], https://id.erfgoed.net/personen/10529 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.