Persoon

Nowé, Olivier

ID
10530
URI
https://id.erfgoed.net/personen/10530

Beschrijving

Olivier Nowé studeerde in 1951 af als architect aan het Gentse Sint-Lucasinstituut. Vier jaar later richtte hij een associatie op samen met zijn voormalige studiegenoot René Heyvaert. Dankzij de ouders van Nowé die tot een vooraanstaande, liberale familie behoorden, kreeg het jonge bureau al snel twee belangrijke opdrachten, namelijk een appartementsgebouw aan de Prinses Clementinalaan in 1955-1957 en de realisatie van verschillende modelwoningen in de verkaveling van familiegronden aan de Korte Rijakkerstraat in de Gentse deelgemeente Mariakerke vanaf 1955. Nowé realiseerde in Mariakerke zowel woningen naar eigen ontwerp, als woningen voor de associatie, alsook enkele woningen in samenwerking met de Gentse architect Daniël Craet, die eveneens een studiegenoot was. De woningen staan symbool voor de vernieuwende en radicale ideeën van Nowé omtrent het moderne wonen. Samen met zijn echtgenote Martine Varlez bouwde hij omstreeks 1958 een woning in deze wijk (Korte Rijakkerstraat nummer 9), waar ze met hun drie kinderen woonden.

De korte architectenloopbaan van Nowé en de associatie, die in 1963 werd uitgebreid met architect André Platel, kwam onverwacht ten einde in 1968 toen Nowé plots overleed. Het archief van zijn relatief beperkte oeuvre ging volledig verloren.

  • DOCKX N., LAPORTE L. en MAST J. (ed.) 2006: René Heyvaert, Gent.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Olivier Nowé

Korte Rijakkerstraat 9 (Gent)
Architectenwoning van Olivier Nowé, gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1958 voor de architect en zijn echtgenote Martine Varlez. Het ontwerp was in handen van de associatie van Nowé en René Heyvaert.


Kasteelke van Voorde

Kruishoutemsesteenweg 111 (Kruisem)
Huidig achterin gelegen gebouw in omringende tuin met garage en toegangshek aan de steenweg. Traditionele bak- en zandsteenbouw van oorspronkelijk vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak tussen zijtrapgevels, opklimmend tot begin 17de eeuw; uitbreiding aan rechterzijde in twee fasen van elk twee traveeën circa 1800 en 1840.


Modelwijk Korte Rijakkerstraat

Edgard Blancquaertstraat 8-10, 16-18, Korte Rijakkerstraat 9-17, 18-23, 25, 28-36, Rijakker 11-15 (Gent)
De woningen aan de Korte Rijakkerstraat in de Gentse deelgemeente Mariakerke kwamen tot stand na een verkaveling omstreeks 1955-1960. Ze vormen een interessant, kenmerkend ensemble van vooruitstrevende, functionele naoorlogse woningen, ontworpen door de Genste architecten Olivier Nowé, René Heyvaert en Daniël Craet.


Woning Banckaert

Korte Rijakkerstraat 13 (Gent)
De bungalow vormt een ensemble met nummer 11 en werd volgens bouwaanvraag van juni 1960 opgetrokken naar ontwerp van Olivier Nowé van de architectenassociatie Nowé-Heyvaert voor de heer Banckaert. De woning maakt deel uit van een moderne modelverkaveling die vanaf 1955 tot stand kwam. De bungalows zijn representatieve voorbeelden van de eenvoudige, functionele en voor die tijd radicaal moderne woningen van Nowé en Heyvaert.


Woning Marc Heyvaert

Korte Rijakkerstraat 21 (Gent)
Woning ontworpen door architect René Heyvaert in 1963, in opdracht van zijn broer Marc Heyvaert. De bungalow maakt deel uit van een modelverkaveling op familiegronden van Olivier Nowé - Heyvaerts associé - aan de Korte Rijakkerstraat in Mariakerke. Deze functionele bungalow is ontworpen vanuit het streven van architect Heyvaert naar een maximaal rendement op basis van een minimum aan middelen.


Woning Van Hecke

Korte Rijakkerstraat 11 (Gent)
De bungalow vormt een ensemble met nummer 13 en is een ontwerp van het architectenbureau van Olivier Nowé en René Heyvaert uit 1959. De woning maakt deel uit van een moderne modelverkaveling die vanaf 1955 tot stand kwam. De bungalows zijn representatieve voorbeelden van de eenvoudige, functionele en voor die tijd radicaal moderne woningen van Nowé en Heyvaert.

Opdrachtgever van

Architectenwoning Olivier Nowé

Korte Rijakkerstraat 9 (Gent)
Architectenwoning van Olivier Nowé, gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1958 voor de architect en zijn echtgenote Martine Varlez. Het ontwerp was in handen van de associatie van Nowé en René Heyvaert.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Nowé [online], https://id.erfgoed.net/personen/10530 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.