Markt 2 (Oudenaarde)
Bankgebouw in neo-Lodewijk XVI-stijl gebouwd in 1922 in opdracht van de Bank van Kortrijk door architect J. Vanhoenacker in plaats van twee huizen. Onderkelderd bak- en hardstenen gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder laag zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), met rechts dakvenster onder driehoekig fronton. Rondboogpoort rechts, in geprofileerde omlijsting met sluitsteen en bekronend balkon op volutes.
Nederstraat 29 (Oudenaarde)
Hoekhuis met oude kern, in de zijgevel door middel van jaarankers gedateerd 1731. Zeker sinds de tweede helft van de 19de eeuw apotheek met deels behouden oude winkelinrichting. Oorspronkelijk diephuis met voorgevel en zijgevel van vier traveeën en twee verankerde bouwlagen, onder schilddak.
Tacambaroplein 5 (Oudenaarde)
Opmerkelijk en zeer beeldbepalend hoekpand op de splitsing van de Stationsstraat en de Beverestraat gebouwd in 1908-1909 in art-nouveau-getinte stijl naar ontwerp van architect Alphonse Vossaert. Bepleisterde en geschilderde lijstgevels van respectievelijk twee, drie en twee traveeën en drie bouwlagen onder schilddak. Tegen rechtse hoek, afgerond Onze-Lieve-Vrouwekapelletje met beeld en lantaarn, aangebracht in 1944.
Kasteelstraat 20 (Oudenaarde)
Neogotisch kloostercomplex, een afdeling van het Zwartzusterklooster, blijkens gevelsteentje opgericht in 1886. Aan de straatkant U-vormig uitgebouwde vleugels, voorheen met gesmeed ijzeren afsluiting van de binnenplaats van de hand van V. Warie, aan de achterzijde L-vormig uitgebouwd en voorzien van een ommuurde tuin.
Stationsstraat 42 (Oudenaarde)
Winkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder laag zadeldak, uit eind 19de eeuw.
Vlaamse Ardennendreef 10-12 (Oudenaarde)
Villa Louisa met dienstgebouwen en heden verdwenen uitkijktoren werd in 1893 gebouwd als buitengoed of zomerresidentie in opdracht van de toenmalige burgemeester van Oudenaarde, Paul Raepsaet. Het park in landschappelijke stijl met pittoresk karakter werd samen met de villa aangelegd. Bijzonder aan het park is de cascade die tegen de natuurlijke helling van de Edelareberg is aangelegd. Dergelijke constructies komen weinig voor in Vlaamse villaparken. Nog opmerkelijk is de Noorse stijl die de architectuur van de villa en de dienstgebouwen kenmerkt. De ontwerpers van de villa en het park zijn niet gekend.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Warie [online], https://id.erfgoed.net/personen/10547 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.