Persoon

Debrouwer, Denise

ID: 10605   URI: https://id.erfgoed.net/personen/10605


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bedevaartkerk Onze-Lieve-Vrouw

Brusselsesteenweg zonder nummer (Overijse)
Barokke bedevaartkerk uit de 17de eeuw gelegen in het gehucht Jezus-Eik. In de 17de eeuw was het kleine gehucht nog volledig omgeven door het Zoniënwoud. Vandaag ligt het aan de grens van het woud. Tegen het koor ten zuidoosten aangebouwde rectorswoning, later pastorie. De woning vormt één geheel met de kerk sinds midden 17de eeuw. Ten noorden van de kerk voormalig, deels ommuurd, kerkhof met enkele bewaarde grafstenen.


Parochiekerk Sint-Catharina

Kerkplaats 14A (Tervuren)
Van oorsprong romaanse kerk van vóór 1228 met ommuurd kerkhof toegankelijk via een hek, gotisch koor van 1263 met uitbreiding in de periode 1350-1400, gevolgd door diverse herstellings- en onderhoudswerken in de tweede helft van de 18de eeuw.


Parochiekerk Sint-Jan Evangelist

Kerkstraat 6B (Tervuren)
Kruiskerk uit de 14de eeuw, opgetrokken in gotische stijl maar met behoud van de onderbouw van de romaanse toren uit de eerste helft van de 13de eeuw en de classicistische westgevel van 1779, omgeven door het voormalige kerkhof met kerkhofmuur opgetrokken uit kalkzandsteen.


Parochiekerk Sint-Jozef

Moorselstraat 203 (Tervuren)
Neogotische zaalkerk gebouwd in 1905-1906, tegen de oostelijke koorgevel een Lourdesgrot van imitatierotswerk.


Parochiekerk Sint-Martinus

Just. Lipsiusplein zonder nummer (Overijse)
Georiënteerde decanale kruiskerk met een ingebouwde westtoren met een romaanse kern uit de 12de eeuw (?), een koor opgericht na de brand van 1489 en een gotische midden- en dwarsbeuk van na de brand in 1692. Eind 19de eeuw werd de kerk naar de toenmalige smaakinzichten in een neogotische stijl verbouwd en gerestaureerd. De kerk is gelegen op een heuvelrug ten zuiden van het hellende dorpsplein. Een hoge kalkzandstenen keermuur met een trap aan de oost- en zuidzijde sluit het voormalige kerkhof rond de kerk af ten zuiden, oosten en westen. Bovenop de keermuur staat een eenvoudige ijzeren balustrade. Ten westen is het voormalige kerkhof en de kerk te bereiken via een trap gevat tussen twee zware blauwe hardstenen pilasters met casementen, een geprofileerde dekplaat en een vaasbekroning.


Pijlerkapel met linden

Overijsesteenweg zonder nummer (Tervuren)
Wegkapel geflankeerd door twee linden, in de jaren 1990 gereconstrueerd naar een 18de-eeuwse kapel met jaarsteen 1726.