Persoon

De Braekeleer, Jacques

ID
1067
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1067

Beschrijving

Jacques De Braekeleer, opleiding aan de Academie te Antwerpen, werkte in Parijs bij Duret en Carrier-Belleuse; leraar aan de Academie te Antwerpen. Beeldhouwwerken met zowel historische als religieuze onderwerpen; ook genrestukken. Zeer goede portrettist, die verschillende monumentale beelden maakte voor gevels.

  • VAN RUYSSEVELT A. 2001: Stadsbeelden in Antwerpen, Antwerpen, 108-109.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bourlaschouwburg

Komedieplaats 18 (Antwerpen)
Neoclassicistische schouwburg, gebouwd als Théâtre Royal Français, naar een ontwerp door Pierre Bruno Bourla uit 1827, ingehuldigd in 1834. Heringericht in second-empirestijl door Pieter Dens in 1865, uitgebreid door Alexis Van Mechelen in 1904.


Monument Schelde Vrij

Marnixplaats (Antwerpen)
Centraal op het ronde, gekasseide Marnixplein domineert een twintig meter hoge beeldengroep. Het beeld is een realisatie van Jean-Jacques Winders, die samenwerkte met de beeldhouwers Louis Dupuis, Jaak de Braekeleer en Frans Floris.


Nationale Bank van België

Frankrijklei 164-166, Leopoldplaats 8 (Antwerpen)
Het bankgebouw van de Nationale Bank werd ontworpen door Hendrik Beyaert in een exuberante eclectische bouwstijl en werd in gebruik genomen in 1879.


Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Paardenmarkt 104 (Antwerpen)
Beeld van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen op een wereldbolvormige sokkel door de beeldhouwer Jacques De Braekeleer uit 1855, aangebracht op het hoekhuis van Paardenmarkt en Rodestraat.


Standbeeld van Quinten Matsijs

Baron Dhanislaan (Antwerpen)
Tegen de Amerikalei aan: standbeeld van Quinten Matsijs, in 1881 onthuld aan de ingang van het stadspark, in 1934 verplaatst naar de Dhanislei. Werk van J. De Braeckeleer.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Braekeleer [online], https://id.erfgoed.net/personen/1067 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.