Persoon

De Braey, Jan

ID
1072
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1072

Beschrijving

Jan De Braey is de zoon van architect Michel De Braey.

Jan De Braey was gemeenteraadslid in Antwerpen en ingenieur-architect. Hij was voorzitter van de Koninklijke Maatschappij der Bouwmeesters van Antwerpen. De Braey ontwierp de school aan de Bikschotelei in Berchem en, samen met Karel Van Riel, het ziekenhuis in Turnhout. Jan De Braey is vooral gekend als ontwerper van sociale woningen.

Bron: http://www.schoonselhof.be/schoonselhofaf/de%20braey%20jan.html

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bell Telephone Manufacturing Company

Francis Wellesplein 1 (Antwerpen)
Den Bell is een zeer opvallend en bekend kantoorgebouw op het Zuid. Sinds 2009 is dit het centrale administratieve gebouw van de Stad Antwerpen. Het grote complex werd opgericht als fabrieks- en kantoorcomplex van de Bell Telephone Manufacturing Company.


Brouwerij de Half Maan

Arenbergstraat 23 (Antwerpen)
Voormalige brouwerij de Half Maan, in 1551 door Gilbert Van Schoonbeke gebouwd, en in 1729 en 1763 verbouwd met toevoeging van een hardstenen poortomlijsting in laat-barokstijl.


Burgerhuis in art-decostijl

Peter Benoitstraat 19A (Antwerpen)
Burgerhuis in art-decostijl gebouwd in opdracht van mevrouw J. De Wandeleer, naar een ontwerp door Jan De Braey uit 1937. De woning behoort tot bouwprojecten waarmee de architect midden jaren 1930 een nieuwe wending gaf aan zijn toen al succesvolle loopbaan.


Cinema Rex

De Keyserlei 15 (Antwerpen)
Cinema Rex was één van de grootste cinema’s van Antwerpen, met de ligging op de De Keyserlei ook het centrum vormend van een wijk met talrijke kleinere bioscoopzalen.


Hotel Vandevelde

Louiza-Marialei 8 (Antwerpen)
Herenhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Louis Vandevelde, naar een ontwerp door de architecten Jean Baptiste en Emile Vereecken uit 1895. Prominent gelegen op de hoek van de Louiza-Marialei en de Rubenslei, behoort het statige hotel Vandevelde tot de laatst overgebleven, voorname herenhuizen aan de rand van het Stadspark.


Modernistisch appartementsgebouw

Mechelsesteenweg 195-197 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in academisch modernisme, naar een ontwerp door ingenieur-architect Jan De Braey uit 1936. Opdrachtgevers waren de erfgenamen van mevrouw Marsily, een lid van de bekende, van oorsprong Engelse reders- en bankiersfamilie. Voor de bouw en het beheer van het complex werd de nv Immobilière de l’Harmonie opgericht.


Villa Verkest-Hertogs

Vlaamsekunstlaan 3A (Antwerpen)
Villa in beboomde tuin op de hoek van de Vlaamsekunstlaan en de Alfred Coolsstraat. De woning in strak vormgegeven, gematigde art decostijl werd gebouwd in opdracht van kolenhandelaar (charbons) Fern. Verkest-Hertogs, naar ontwerp van architect Jan De Braey uit 1935. Het perceel is nadien uitgebreid aan de zijde van de Vlaamsekunstlaan.

Opdrachtgever van

Appartementsgebouw, architectenwoning Jan De Braey

Jan Van Rijswijcklaan 261 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in sobere art deco naar een ontwerp van de architecten Alfred Portielje en Jan De Braey uit 1931. Het complex werd opgetrokken voor eigen rekening van De Braey, die er vervolgens ook een appartement betrok.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: De Braey [online], https://id.erfgoed.net/personen/1072 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.