Persoon

De Keyser, Nicaise

ID
10739
URI
https://id.erfgoed.net/personen/10739

Beschrijving

Nicaise De Keyser (1813-1887) is een Antwerps historieschilder, geboren in het polderdorp Zandvliet. Zijn geboortehuis bevindt zich op het kerkhof van dat dorp.

Zijn geboortehuis, gekend als de Nicaise De Keyserhoeve, was gesitueerd aan de Zuidhavendijk. Het is later door zijn dochter Maria omgevormd tot tehuis voor ‘zwakke’ kinderen en vakantieoord, waarna het gesloopt is in het monumentenjaar 1975.

Zijn artistiek talent zou ontdekt geweest zijn door de nog jonge Antwerpse schilder Joseph Jacops (1805-1855), tijdens een bezoek aan Zandvliet. De Keyser genoot vervolgens een kunstopleiding aan de Antwerpse Academie als leerling van voornoemde Jacops en Matthias Van Breé (1773-1839). Hij verbleef ook een periode in Italië. In opvolging van Gustave Wappers, was hij van 1855 tot 1879 directeur in bovenvermelde academie en conservator van het Museum van Antwerpen. Hij blonk uit in portretten en historieschilderijen. De gekende straat De Keyserlei is naar hem genoemd.

Als Grootofficier in de Leopoldsorde kreeg De Keyser een officiële begrafenis, die voorafging door een plechtige begroeting in zijn atelier te Antwerpen in de tuin van zijn woning, het voormalige Kasteel Fester, waarna het stoffelijk overschot naar Zandvliet is overgebracht. Henri Hymans verwoordt deze laatste reis treffend in 1889: “Au moins vingt mille personnes, appartenant à toutes les classes de la société, défilèrent devant le cercueil déposé dans l’atelier du défunt, … il fut à une heure seulement que le cortège put prendre le chemin du lieu du repos, Santvliet.”

  • Auteurs: Steven Van den Borne en Elke Van Severen, 2015.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Klooster van Mariazusters van Franciscus

Kerkstraat 14, 20 (Waasmunster)
Het klooster van de Mariazusters van Franciscus omvat een oudere kloosterkapel van 1877 naar ontwerp van architect Modeste De Noyette, die teruggaat op het moederklooster van de vroegere zusters maricolen-franciscanessen. Architect Dom Hans van der Laan creëerde tussen 1981 en 1985 op de kloostersite een groot kloostercomplex. De tuinen werden na een aanzet van ontwerp door Van der Laan opgemaakt door de vooraanstaande tuin- en landschapsarchitect Pieter Buys, samen met B. Van der Vliet.

Opdrachtgever van

Grafteken Nicaise De Keyser

Spaansemolenstraat 1 (Antwerpen)
Familiegraf van Nicaise De Keyser bevindt zich aan de oostelijke zijde van de kooromsluiting, tegenover de Calvarie.

Betrokken bij

Parochiekerk Sint-Gertrudis met kerkhof

Spaansemolenstraat 1 (Antwerpen)
Huidig uitzicht uit de periode 1951-1953 ontworpen door L. De Graef, grotendeels met behoud van de nog rechtstaande buitenmuren en binnenarcade. De kerk is gelegen midden het kerkhof.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: De Keyser [online] https://id.erfgoed.net/personen/10739 (Geraadpleegd op )