Persoon

De Breuck, Oscar

ID: 1077   URI: https://id.erfgoed.net/personen/1077

Beschrijving


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Borstelfabriek met directeurswoning

Kanunnik Duclosstraat 1-3 (Brugge)
Voormalige borstelfabriek, later in gebruik door kledingzaak Etam. Complex gebouwd in opdracht van "Delhaize Frères en cie" (Le Lion, Brussel). Het ontwerp van architect Oscar De Breuck (Brugge) van 1912 voorziet vier gebouwengroepen, een waterreservoir en een fabrieksschouw.


Dokterswoning met praktijk en tuin

Noordomstraat 2, 2A-B (Koekelare)
Het imposante, eclectische huis aan het begin van de Noordomstraat is voorzien van een voortuin met smeedijzeren hekwerk op muurtje. Het huis illustreert de sociale status die een dokter tijdens de late 19de eeuw in een plattelandsgemeente had.


Fort van Beieren

Gemeneweidestraat zonder nummer (Brugge)
* Gemeneweidestraat z.nr. Z.g. "Fort van Beieren". Beschermd als landschap bij K.B. van 6/07/1976. Voormalig kasteeldomein en militair fort, oorspronkelijk gelegen tussen de Damse vaart en de gedempte "Sluyssche Vaart" of "Oude Zwin" (nu Brugse en Koolkerkse Steenweg), ter hoogte van de oude dorpskern. Aan de zuidwestelijke zijde liggen de resten van het kasteel "Fort de Bavière". Thans


Handelshuis 't Nieuw Torretje

Genthof 10-12 (Brugge)
Ten opzichte van de rooilijn inspringend, eclectisch handelshuis met neorenaissance- en barokinslag naar ontwerp van architect O. De Breuck (Brugge) van 1885 in aansluiting bij het geïntegreerde en "te restaureren" nummer 10.


Huis Casterman

Sint-Jakobsstraat 27 (Brugge)
Pand bestaande uit een voorhuis en twee diephuizen van ongelijke diepte. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) gevat tussen twee zijtrapgevels afgelijnd met hoekblokken; opschrift 1639 in de centrale geveltop.


Laatgotisch burgerhuis

Sint-Amandsstraat 7 (Brugge)
Laatgotisch diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); dubbelhuis van 1573 met kern die opklimt tot de 13de eeuw. Historiserende en verfraaiende "Kunstige Herstelling" van 1881 naar ontwerp van architect O. de Breuck (Brugge).


Landhuis Wentbridge

Gistelse Steenweg 340 (Brugge)
Gistelse Steenweg nr. 340. Landhuis z.g. "Wentbridge" gelegen in een ruime tuin aan de straatzijde afgesloten met smeedijzeren hekwerk tussen bakstenen pilasters. Gebouwd in 1892 naar ontwerp van architect Oscar De Breuck (Brugge) in opdracht van W. J. Bogaert uit Londen. Dubbelhuis gelegen in een ruime tuin, aan de straatzijde afgesloten met een ijzeren hekken gevat tussen bakstenen pil


Rijkswachtkazerne

Oostmeetstraat 36 (Koekelare)
Anno 2009 brandweerkazerne, post van de Civiele Bescherming (sinds 1996) en muziekacademie.


Staalconstructiebedrijf La Brugeoise & Nivelles

Baron Ruzettelaan zonder nummer, Vaartdijkstraat 5 (Brugge)
Staalconstructiebedrijf "La Brugeoise et Nivelles", divisie van "Bombardier-Eurorail", eertijds zogenaamd "La Brugeoise". De voormalige elektriciteitscentrale met compressoren en toebehoren is beschermd als monument bij M.B. van 8.7.1999.