Persoon

Pickery, Hendrik

ID
10777
URI
https://id.erfgoed.net/personen/10777

Beschrijving

Hendrik Pickery was beeldhouwer en leraar aan de toen bestaande Vrije Academie voor Schone Kunsten te Brugge. Hij was de vader van Gustaaf Pickery.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Beeld van Jacob van Maerlant

Markt (Damme)
Opgericht op initiatief van het stadsbestuur, bestendigd bij besluit van de Belgische regering (K.B. van 15 mei 1859). Gemaakt door de Brugse beeldhouwer Hendrik Pickery (1828-1894) en onthuld op 9 september 1860.


Cisterciënzerinnenklooster van Spermalie

Snaggaardstraat 9-11 (Brugge)
Heden Instituut "Spermalie" voor doven en blinden en Hotelschool, ondergebracht in een complex met aan de Snaggaardstraat de hoofdingang met imposante 18de-eeuwse deuromlijsting die via de kloostergang in verbinding staat met twee 17de-eeuwse huizen waar onder andere het verblijf was van de abdis. Dominerende kapel uit 1614-1634 aan de Snaggaardstraat met achterin liggende kloostergang, eveneens opklimmend tot de 17de eeuw.


Consulaat van Genua en woning van de consul

Vlamingstraat 33 (Brugge)
Hoekpand bij Grauwwerkersstraat teruggaand tot 1399 met bijhorend huis van de consul van Genua gebouwd in 1441.


Gemeentelijke Begraafplaats

Koolskampstraat (Pittem)
Gelegen ten westen van de dorpskern. Ingewijd in 1807, ter vervanging van het oude kerkhof dat rondom de kerk gelegen was. In 1886 wordt een oudere calvarie uit 1828 vervangen door een beeldhouwwerk door de Brugse Hendrik Pickery. In 1899 wordt een kerkhofkapel gebouwd.


Godshuizencomplex Onze-Lieve-Vrouw Blindekens met bijhorende kapel

Kreupelenstraat 8, 12-16 (Brugge)
Godshuizencomplex Onze-Lieve-Vrouw Blindekens met bijhorende kapel, begrensd door de Kreupelen- en de Kammakerstraat.


Griffie van het Brugse Vrije

Blinde-Ezelstraat 2 (Brugge)
Voormalige Burgerlijke Griffie. Vanaf 1434 tot 1534: ondergebracht in de hier gelegen annex van het "Landhuis van het Brugse Vrije". 1537: voltooiing van de nieuwe bouw, ter vervanging van het gesloopte bouwvallige pand; uitbreidingen mogelijk beëindigd in 1608. Huidig gebouwencomplex, in het noorden begrensd door Burg, in het oosten door voormalig "Landhuis van het Brugse Vrije", in het zuiden door de Reie en in het westen door Blinde Ezelstraat. Locatie van een deel van de administratieve stadsdiensten.


Huis Vanden Abeele

Academiestraat 14 (Brugge)
Barok dubbelhuis van vijf/vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw; consoliderende restauratiewerken in 1992 naar ontwerp van architect A. De Bock (Brugge).


Kapucijnenklooster

Boeveriestraat 18 (Brugge)
Kloostercomplex tussen de Boeverie-, de Klok- en de Maagdenstraat.


Kasteeldomein Hof ter Welle

Anna Piersdreef 1-2, Lesseliersdreef 49A (Beveren)
Kasteel aan het einde van een dreef met beuken en paardenkastanjes. Brede ovale omwalling waarbinnen een ruime, trapezoïdale voorkoer met schoolgebouwen en ten oosten ervan - bereikbaar langs een bakstenen brug op drie korfbogen - het kasteel op rechthoekige plattegrond.


Kerk en klooster van de ongeschoeide karmelieten

Ezelstraat 28 (Brugge)
Complex bestaande uit kerk, aanpalend klooster met twee kloosterhoven en achteraan een uitgestrekte, ommuurde tuin die ten noorden grenst aan de Jan Boninstraat.


Klooster van de zusters dominicanessen Engelendaele

Vlamingdam 34 (Brugge)
Complex met drie binnentuinen, dat zich uitstrekt tot in Sint-Clarastraat, eertijds 't Walleke en in 1861 door de zusters gekocht van de broeders xaverianen. In 1865, bouw van nieuw klooster waarvan kapel in 1867 wordt ingewijd. In 1992-1994, sloop - op de kapel na - van de oude kloostergebouwen en oprichting van een nieuw klooster naar ontwerp van door architect G. Debruyne.


Neogotische watertoren

Mercatorlaan 1 (Oostende)
Neogotische watertoren gebouwd in 1900 naar ontwerp van stadsingenieur Auguste Verraert en uitgevoerd door aannemer H. Callebert aan de rand van het Maria-Hendrikapark. Bakstenen ronde toren van vijf bouwlagen op arduinen sokkel, afgewerkt met gekanteelde borstwering en versneden steunberen. Toren omringd met gerecupereerd beeldhouwwerk van afgebroken gebouwen.


Onze-Lieve-Vrouwbegraafplaats

Herentalsebaan 576 (Antwerpen)
Ommuurde Onze-Lieve-Vrouwbegraafplaats met poortgebouw opgericht in opdracht van de gemeente Borgerhout in 1885. De site is uitgebreid in 1930 en vervolgens in 1942, telkens in zuidelijke richting. De hoofdas vormt de kern van de begraafplaats als een dicht bebouwd, gaaf bewaard en verzorgd geheel, waarbij de meest waardevolle en oudste graven gesitueerd zijn langs de hoofdas.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Mariastraat (Brugge)
Georiënteerde, gotische kerk, waarvan het driebeukige schip in Scheldegotiek opklimt tot de eerste helft van de 13de eeuw. Het koor en de toren werden later in de 13de eeuw aangevat; in de 14de en 15de eeuw wordt de kerk verder vergroot. De huidige plattegrond ontvouwt: een vijfbeukig basilicaal schip van vijf traveeën, centraal westportaal geflankeerd door twee ronde traptorentjes, uitspringende noordelijke zijbeuk. Het pseudo-transept vormt een bredere, zesde travee met aan de noordkant de vierkante toren en het Paradijsportaal, ten oosten de Heilige Kruiskapel. Het vijf traveeën tellende driebeukige koor heeft vijf straalkapellen en een driezijdige apsis; ten noorden ingebouwde zijkapellen en bidtribune van Gruuthuse, ten zuiden sacristie, Lanchals- en Van Overtveltkapel.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis en kerkhof

Pastoor Verhaegheplein 13 (Brugge)
Neogotische parochiekerk van Ver-Assebroek en orgel. De oudste vermelding van Assebroek gaat terug tot 1187. Rond de kerk ligt een ommegang gescheiden van het kerkhof door een haag en rij linden.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met kerkhof

Kerkstraat (Damme)
Overgebleven gedeelte van 13de-eeuwse georiënteerde gotische kerk, uitgebreid in de loop van de 13de tot de 16de eeuw en waarvan schip, transept en torenspits afgebroken in 1725-1727. De koorpartij die in de loop van de tweede helft van de dertiende eeuw omgevormd wordt tot hallenkoor is één van de oudste voorbeelden van dit type in Vlaanderen. Gelegen in grotendeels ommuurd terrein ten zuidwesten van het stadscentrum met aanpalend kerkhof met leilindes ten zuiden en kerkplein ten noorden.


Parochiekerk Sint-Andries en Sint-Anna met kerkhof

Gistelse Steenweg 493 (Brugge)
Het huidige kerkgebouw is een driebeukig bedehuis met een westtoren van 1530 gelegen midden een gaaf bewaarde kerkomtrek. Oorspronkelijk gotisch bedehuis in 1869 vervangen door een neogotisch kerkgebouw, naar ontwerp van architecten Deshuyser en Pierre Buyck, provinciaal architect van 1842-1877. Enkel de toren bleef grosso modo bewaard. Kerkhof met traditioneel rechtlijnig planconcept bestaande uit dreven met recent aangeplante linden.


Parochiekerk Sint-Columba

Kerkplein 25 (Deerlijk)
Parochiekerk, toegewijd aan Sint-Columba, maagd-martelares en patrones van de parochie Deerlijk. Georiënteerd classicistisch bedehuis van 1774 ter vervanging van een romaans-gotische kerk. Tegen de zuidelijke en noordelijke zijbeuk, een kapel. Rond de kerk, gedenktekens voor P.J. Renier en Hendrik Conscience, en voor Hugo Verriest.


Poortersloge

Academiestraat 18 (Brugge)
Vergaderplaats van de Brugse poorters opgetrokken begin 15de eeuw als een grosso modo vrijstaand hoekpand in laatgotische stijl met typerende beeldnissen. Circa 1900 vond een historiserende restauratie plaats naar ontwerp van architect L. Delacenserie. Constructie van Balegemse zandsteen op trapezoïdale plattegrond; achtergevel met centrale, deels ingebouwde veelzijdige, slanke traptoren van vijf bouwlagen. Oorspronkelijk vijf traveeën en rechts twee traveeën van circa 1900, souterrain en twee bouwlagen onder leien zadeldak met houten dakkapellen. Linker zijgevel van drie traveeën met puntgevel.


Provinciaal Hof

Markt 3 (Brugge)
T-vormig gebouw in neo-Brugse stijl met representatieve westvleugel als dominant, centraal element van de oostelijke Marktzijde; de oostelijke achtervleugel met vergaderfunctie is omgeven door een kleine binnenplaats en tuin aansluitend bij die van de ambtswoning van de gouverneur; in de zuidwestelijke oksel van beide vleugels bevindt zich het deels ingebouwde trappenhuis met de staatsietrap.

Opdrachtgever van

Burgerhuis in neogotische stijl

Hoefijzerlaan 46 (Brugge)
Neogotische breedhuis van "ANNO/ 1873" gebouwd in opdracht van Brugs kunstenaar H. Pickery. Combinatie van punt- en lijstgevel, van rode baksteen met gebruik van euvillesteen voor basissen, lateien en kraagstenen, dekstenen van de puntgevel en het bekronend beeld van een brugs beertje.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pickery [online], https://id.erfgoed.net/personen/10777 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.