Collectief

Société Anonyme Anversoise pour la Construction et l'Amélioration de Maisons d'Ouvriers

ID
10794
URI
https://id.erfgoed.net/personen/10794

Beschrijving

De Société Anonyme Anversoise pour la Construction et l’Amélioration de Maisons d’Ouvriers, opgericht bij Koninklijk Besluit van 11 december 1867, was een privé-initiatief ter bevordering van de arbeidershuisvesting, met een liberaal geïnspireerd, speculatief-filantropisch objectief. In België zagen tijdens het derde kwart van de 19de eeuw acht van dergelijke maatschappijen het licht, op de Antwerpse na alle in Brussel of Wallonië. Als eerste bouwprojecten liet de maatschappij in 1868 en 1872 twee reeksen van respectievelijk 37 en 40 arbeiderswoningen optrekken naar ontwerp van de architect Victor Durlet, die op de hoekpanden na de volledige bebouwing uitmaken van de Werkstraat en de Wambachstraat (vroeger Ambachtstraat genaamd). In 1880 volgden de hoekcomplexen van deze straten met de Isabellalei, eveneens ontworpen door Durlet, en in 1886 een geheel van acht arbeiderswoningen ingeplant op de kop van het bouwblok Isabellalei (nummers 120-130), Wambachstraat (nummer 2) en Werkstraat (nummer 1), door de architect Emile Wauters. Na de panden op de hoek van Grétrystraat en Werkstraat, bouwde Ernest Pelgrims in 1895 nog eens twee burgerhuizen op de hoek van Grétrystraat en Wambachstraat. Het geheel van vijf burgerhuizen door architect Henri Thielens uit 1898, ingeplant op de kop van het bouwblok Grétrystraat, Werkstraat en Wambachstraat, was in deze wijk het zevende bouwproject van de maatschappij, die ook elders in Antwerpen vastgoedactiviteiten ontplooide.

 


Erfgoedobjecten

Opdrachtgever van

Burgerhuis in eclectische stijl

Grétrystraat 43 (Antwerpen)
Bescheiden burgerhuis in eclectische stijl, oorspronkelijk het rechter pand van een geheel van twee gekoppelde woningen op de hoek van Grétrystraat en Werkstraat. Het ontwerp werd in 1893 opgemaakt door de architect Ernest Pelgrims, in opdracht van de Société Anonyme Anversoise pour la Construction et l’Amélioration de Maisons d’Ouvriers.


Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Grétrystraat 57 (Antwerpen)
Bescheiden burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, oorspronkelijk het rechter pand van een geheel van twee gekoppelde woningen op de hoek van Grétrystraat en Wambachstraat. Het ontwerp werd in 1895 opgemaakt door de architect Ernest Pelgrims, in opdracht van de Société Anonyme Anversoise pour la Construction et l’Amélioration de Maisons d’Ouvriers.


Eclectische eenheidsbebouwing

Kronenburgstraat 60-68 (Antwerpen)
Aan de zuidkant van de Kronenburgstraat, op gronden van de verkaveling van het Zuid, is een monumentale eenheidsbebouwing gerealiseerd van meergezinswoningen met winkelhuizen op de begane grond.


Eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl

Isabellalei 132-134, Wambachstraat 1 (Antwerpen)
Geheel van drie rijwoningen in neoclassicistische stijl, samen met een pendant opgetrokken op de hoeken van Wambachstraat en Werkstraat. Het ontwerp werd in 1880 opgemaakt door de architect Victor Durlet, in opdracht van de Société Anonyme Anversoise pour la Construction et l’Amélioration de Maisons d’Ouvriers.


Geheel van vijf burgerhuizen

Grétrystraat 45-53 (Antwerpen)
Geheel van vijf bescheiden burgerhuizen in eclectische stijl op de kop van het bouwblok Grétrystraat, Werkstraat en Wambachstraat. Het ontwerp werd in 1898 opgemaakt door de architect Henri Thielens, in opdracht van de Société Anonyme Anversoise pour la Construction et l’Amélioration de Maisons d’Ouvriers.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Société Anonyme Anversoise pour la Construction et l'Amélioration de Maisons d'Ouvriers [online] https://id.erfgoed.net/personen/10794 (Geraadpleegd op )