Persoon

de Broe, Pierre-Jean

ID
1081
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1081

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Empirepomp

Groentenmarkt zonder nummer (Gent)
De pomp in empirestijl, opgericht in 1812, is een werk van Van de Cappelle naar tekeningen van de Broe: zij heeft de vorm van een obelisk met onderaan twee halfronde waterbekkens waarin het water vloeide dat langs beide zijden uit bronzen maskers toegevoerd werd.


Gemeenteschool Ecole Primaire Garçons

Sint-Kristoffelstraat 1 (Gent)
In de gebouwen van het voormalige capucijnenklooster, werd in 1828 een armenschool ingericht naar ontwerp van architect P. de Broe. Bij de gedeeltelijke herbouwing en vergroting van de gemeenteschool in 1867-1868 naar de plannen van architect A. Pauli kwam het langgerekte schoolgebouw met rechthoekige plattegrond en voorgevel in de Abeelstraat tot stand. Tweelaags gebouw van eenendertig traveeën onder zadeldak aan de Sint-Kristoffelstraat.


Herenhuis met koetshuis

Alphonse de Hollainhof zonder nummer, Brusselsepoortstraat 69, 69A-E (Gent)
Classicistisch herenhuis, gebouwd op de plaats van het in 1784 gesloopte deel van het Sint-Machariuspesthuis en aansluitend bij de grote paardenvolkskazerne. Het herenhuis is samen met het achterliggende koetshuis, eveneens uit het vierde kwart van de 18de eeuw, het enige restant van het grootschalige complex van de kazerne de Hollain.


Hoekhuis

Hoogpoort 63 (Gent)
Hoekhuis, in 1808 opgetrokken naar ontwerp van P.J. de Broe voor het brandweercorps. Bepleisterde voorgevel van drie traveeën met een benadrukt middenrisaliet.


Koninklijke Academie voor Schone Kunsten

Academiestraat zonder nummer (Gent)
In 1748-1751 werd de Academie gesticht, die zich aan het begin van de 19de eeuw vestigde in de gebouwen van het voormalige augustijnenklooster. Voorhofgevel van de westvleugel van 1737-1738: bepleisterde en beschilderde lijstgevel met zeven traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, uitgevoerd in een sobere Lodewijk XIV-stijl. Het complex werd in 1827 uitgebreid met de noordvleugel naar ontwerp van Louis Roelandt en in 1870-71 met een oostvleugel, beide in neoclassicistische stijl.


Parochiekerk van de Heilige Kerst of Sint-Salvator

Sleepstraat zonder nummer (Gent)
In 1550 opbouw van een nieuwe kerk in laatgotische stijl onder meer met subsidies van Keizer Karel. In 1810-1812 werd een nieuwe voorgevel in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect P.J. de Broe voor de laatgotische kerk, die naar men vermoed onafgewerkt gebleven was, gebouwd.


Poortgebouw

Lange Violettestraat 77 (Gent)
De huidige poort van het begijnhof Onze-Lieve-Vrouw ter Hoye werd volgens archiefstukken in 1819 opgetrokken ter vervanging van de oude naar ontwerp van architect Pierre de Broe.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: de Broe [online] https://id.erfgoed.net/personen/1081 (Geraadpleegd op )