Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
O.-L.-Vrouwemarkt 30 (Roeselare)
Eigen woning van Joseph De Bruycker van 1927, eerste zuiver modernistisch gebouw in Roeselare beïnvloed door Huib Hoste en de Nederlandse architectuur. Twee bouwlagen onder plat dak. Gevelopbouw met volumeverschuivingen, onder meer erkers en luifels.
Otegemstraat 65 (Zwevegem)
Opvallend art-decoburgerhuis opgetrokken circa 1927 van architect J. De Bruycker.. Bepleisterde en recent beschilderde lijstgevel Uitzonderlijke woning in het oeuvre van vernoemd architect door de decoratieve uitwerking van het gevelparement. Geaccentueerde deurtravee onder meer door de stenen erker rustend op zware consoles. Fries bestaande uit verdiept casement met bloemenkorven.
Zwevezelestraat 9 (Lichtervelde)
Magazijn naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare) van drie bouwlagen van 1937. Rechts gebouw van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak.
Koolskampstraat 27 (Lichtervelde)
Vrijstaand enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat) + één achterin gelegen travee naar ontwerp van Joseph De Bruycker van 1935. Woonhuis getypeerd door gevarieerd materiaalgebruik, afgeronde hoeken en portiek.
Sint-Jorisstraat 26 (Izegem)
Half vrijstaande woning van 1934, naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare); drie bouwlagen onder plat dak.
Spinnersstraat 22 (Roeselare)
Halfvrijstaande woning begonnen naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare) van 1935 (funderingen), waarna, naar verluidt, nieuw ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare) van 1936. Omgevende tuin naar ontwerp van André Rousseau -nog grosso modo als verlengstuk van architecturale vormgeving; hek en buisleunigen tussen uitgebouwde plint van woning en gecementeerde muur met pijler.
Papestraat 13 (Izegem)
Halfvrijstaande, als rijhuis ontworpen, burgerwoning van 1930, naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare); enkelhuis van drie traveeën onder verspringende platte daken; vernieuwde, sterk overkragende kroonlijst.
Ardooisesteenweg 209 (Roeselare)
Halfvrijstaande moderne woning naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare). Grosso modo rechthoekig volume van drie bouwlagen onder plat dak; aanleunende garage waarboven terras.
Sint-Sebastiaansstraat 68 (Roeselare)
Halfvrijstaande woning van 1938 naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare); twee bouwlagen onder pannen zadeldak met rechthoekige dakkapellen.
Meensesteenweg 150-152 (Roeselare)
Twee halfvrijstaande moderngetinte woningen in spiegelbeeldschema in opdracht van de Samenwerkende Maatschappij Het Rousselaarsch Werkmanshuis naar ontwerp van Alfons Van Coillie en Joseph De Bruycker van 1928. Enkelhuizen van twee bouwlagen onder pannen zadeldak; overkragende houten kroonlijst; rode baksteen op beraapte plint. Ingangspartij met verspringende dagkanten waarboven luifel, bij nummer 150 originele vleugeldeur met glas in lood.
Gieterijstraat 15 (Roeselare)
Neoclassicistische directeurswoning van het vierde kwart van de 19de eeuw, horend bij de zoutziederij en sodafabriek Mostaert-Vanneste, opgericht in 1878. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, met een geschilderde, bepleisterde gevel met imitatiebanden op begane grond, op arduinen plint. Toevoeging van een veranda op gietijzeren zuiltjes door E. Verhaeghe in 1906 en inkom en hal rond 1934 door Joseph De Bruycker verfraaid.
Elisabethlaan 235, 233A (Oostende)
Markante dokterswoning met praktijk, naar ontwerp van architect Joseph De Bruycker (Roeselare) van 1935 gebouwd voor de kinderrijke familie Depuydt; resultaat van een intense samenwerking tussen bouwheer en architect; algemeen concept en detaillering onder invloed van de Nederlandse architect W.M. Dudok. Omgevende tuin als verlengstuk van de architecturale vormgeving.
Groeningestraat 12 (Izegem)
Eenvoudig enkelhuis naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare), van 1933. Geel bakstenen parement van één smalle deurtravee en één bredere venstertravee en twee bouwlagen.
Zwingelaarsstraat 35 (Izegem)
Deels vrijstaand enkelhuis van 1932, naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare).
Burgemeester Vandenbogaerdelaan 15 (Izegem)
Eclectisch enkelhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, naar verluidt naar ontwerp van Charles Laloo (Izegem).
Stationsdreef 136-138, 138A (Roeselare)
Vrijstaande villa in eclectische stijl naar verluidt gebouwd circa 1902-1903. Oorspronkelijk voorzien als ééngezinswoning, in 1921 gesplitst in twee delen bij de wederopbouw naar ontwerp van architect Valère Duyvewaardt (Roeselare). In 1934 toevoeging van keuken, veranda en garage aan rechterzijde.
Trakelweg 4 (Roeselare)
Graansilo in nieuwe zakelijkheid van zes bouwlagen naar ontwerp van Jozef De Bruycker (Roeselare) van 1933 in opdracht van M. De Cuypere. Betonbouw met beraapte voorgevel en bovenverdieping van gele baksteen.
Rijselstraat 8 (Roeselare)
Woonhuis van P. Van Eeckhout-Van de Woestijne, handelaar in bouwmaterialen, zie naamplaat, naar ontwerp van Louis Fabri (Roeselare) van 1940.
Schoolstraat 10 (Izegem)
Deels vrijstaande burgerwoning, ten dele inspringend ten opzichte van de rooilijn; voortuintje met lage bakstenen muur en poortje; twee bouwlagen onder tentdak: het bouwplan voorziet een plat dak. Kleurrijke, kubistische burgerwoning van 1932, naar ontwerp van Jozef De Bruycker (Roeselare), gebouwd in opdracht van M. Dumoulin, handelaar in bouwmaterialen.
Veldstraat 146 (Roeselare)
Markante halfvrijstaande woning, opgevat als een kubistisch, functioneel complex, naar ontwerp van Joseph De Bruycker in 1932 in samenwerking met ingenieur Maselis, in opdracht van de heer De Buscher-Declercq. Interieurontwerp van architect Joseph De Bruycker en Victor Servranckx. Omgevende tuin aangelegd door André Rousseau, grosso modo als verlengstuk van de architecturale vormgeving.
Stationsdreef 187 (Roeselare)
Halfvrijstaand woonhuis van drie bouwlagen onder plat dak naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare) van 1931, naar verluidt beïnvloed door Huib Hoste (Brugge) en W.M. Dudok.
Rumbeeksesteenweg 210 (Roeselare)
Halfvrijstaand woonhuis naar ontwerp van Joseph De Bruycker van 1932. Complex van kubusvormige blokken gecombineerd met gebogen hoekvolume, tot drie bouwlagen onder platte daken.
Zuidkaai 25 (Izegem)
Industriële site van de N.V. Oliefabrieken Vandemoortele, die hier in 1922 een nieuwe oliefabriek met bijgebouwen oprichtte naar ontwerp van Walter Vercoutere. Vermeldenswaardig is de olieslagerij van 1922, opgevat als een baksteenbouw getypeerd door de tijdsgebonden industriële bouwstijl. Geaccentueerde hoofdtravee onder gebogen fronton, geflankeerd door doorgetrokken pilasters met dekplaat, casementen van geglazuurde tegels met bedrijfsnaam Van De Moortele.
Stokerijstraat 9-11 (Roeselare)
Bisschoppelijk Lyceum van de Grauwe Zusters, opgericht in 1913 onder de benaming "School van het Heilig Hart". Oorspronkelijke gebouwen in neogotisch getinte stijl van 1913 op L-vormige plattegrond met voorliggende speelplaats aan de Stokerijstraat. De "Barnumschool" breidde zich verder uit binnen het stratenblok tot een gevarieerd 20ste-eeuws gebouwenensemble, namelijk met een internaat (1931), kleuterafdeling (1964) en klassencomplex naar ontwerp van architect Delie (1974).
Leenstraat 25 (Roeselare)
Regionalistisch enkelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën met afgeronde puntgevel naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare) van 1923.
Vierwegstraat 7-9 (Roeselare)
Rijwoning van twee bouwlagen met aansluitende garage rechts, naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare) van 1935.
Stationsdreef 9-27 (Roeselare)
Eenheidsbebouwing van oorspronkelijk twaalf rijwoningen van twee bouwlagen aanleunend bij streekeigen architectuur naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare) van 1921.
Veldstraat 71-75 (Kortrijk)
In bouwblok met Vaartstraat en Pieter De Conincklaan textielfabriek Vetex. 1897: garenververij van wolgarens van K (C). Lambrecht. Na de Eerste Wereldoorlog weefselveredelingsbedrijf in 1923 verruimd met juteweverij. Deze afdelingen worden in 1929 verenigd in de N.V. "Vetex". In 1937 toevoeging van jutespinnerij. In 1994 activiteiten stopgezet. Naast drie directeurswoningen met parktuin, ook arbeiderswoningen nummers 49-69 (afgebroken) en fabriekspanden met monumentaal poortgebouw in Pieter de Conincklaan. Wordt heden omgebouwd tot woonzone.
Beverensestraat 32 (Ardooie)
Villa, volgens kadaster opgetrokken in 1935 voor onderwijzer Robert De Vriese uit Ardooie, naar ontwerp van architect Joseph De Bruycker uit Roeselare (1891-1942). De woning wordt zwaar beschadigd in mei 1940, hersteld in 1941. Losstaande woning van twee bouwlagen in gele langwerpige baksteen, onder schilddak in mechanische pannen.
Hoogwielkestraat 6 (Lichtervelde)
Voormalige dokterswoning en -kabinet van 1936 naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare) in omhaagde tuin. "Klassiek" aandoende villa door haar blokvormig woonvolume van twee bouwlagen onder hoog, pannen schilddak.
Zuidkaai 14 (Izegem)
Deels vrijstaande villa, van 1934, gebouwd in opdracht van industrieel M. Vanden Avenne, naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare). Vierkant bakstenen volume van twee bouwlagen onder schilddak.
Sint-Petrus en Paulusstraat 22 (Roeselare)
Vrijstaande villa gebouwd naar een ontwerp uit 1937 van Joseph De Bruycker, aan de straat afgezet door bakstenen muurtje met plantenbakken. Dubbelhuis van drie brede traveeën, souterrain met garage en twee bouwlagen onder schilddak. Bakstenen lijstgevel met karakteristieke pergola. Horizontale vensters met bewaard houtwerk, oorspronkelijke zwart-witbeschildering. Rechthoekige vleugeldeur met bordestrap.
't Motje 4 (Roeselare)
Sober uitgewerkte villa in meer vooruitstrevende stijl naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare), 1936; bijgebouwen van 1937.
Astridlaan 26 (Lichtervelde)
Villa, zogenaamd " 't Eiland" naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare) van 1940. Ommuurd terrein, aan Astridlaan en Koolskampstraat afgezet met lage rode bakstenen muur bekroond met deels vernieuwd hekwerk; vernieuwde metalen poorten. Aangelegde tuin met pergola, paviljoentje en vijver naar ontwerp van tuinarchitect André Rousseau (Roeselare) waarin rotspartij met onderkelderd tuinhuisje en waterval naar ontwerp van Joseph De Bruycker
Meensesteenweg 156 (Roeselare)
Villa naar ontwerp van Joseph De Bruycker van 1935. Vierkant volume van twee bouwlagen onder hoog schilddak. Oranje baksteenbouw op arduinen plint, enkele uitbouwen bekleed met travertijn. Typerende omlijsting van zwarte, geglazuurde tegels van deur en erkers. In 1936 toevoeging van kleine apotheek.
Beversesteenweg 112 (Roeselare)
Villa van twee bouwlagen onder plat dak naar ontwerp van Jozef De Bruycker (Roeselare) van 1929. Betonnen skelet met gediversifieerd geel-oranje bakstenen gevelparement (Scheldesteen van Liefmans) op arduinen plint.
Beversesteenweg 78 (Roeselare)
Eclectische villa zogenaamd Villa St.-Georges van 1902 in omliggende tuin met grote treurbeuk, gebouwd in opdracht van het voormalig metaalbewerkingsbedrijf Baudoux. De villa werd in 1937 uitgebreid met een woonkamer naar ontwerp van Joseph De Bruycker. Twee haaks op elkaar staande bakstenen volumes van twee bouwlagen onder overkragend pannen zadeldak op korbelen, met gemarkeerde getrapte puntgevel aan straatkant met neogotisch karakter.
Jacob van Arteveldestraat 19 (Roeselare)
Villa naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare), zogenaamd "Tijl", naam oorspronkelijk aangebracht op voorgevel zie foto in "Bâtir", gepubliceerd in 1939.
Stationsplein 17 (Roeselare)
Feestzaal zogenaamd "Vlaams Huis Oud-Roeselare" in neo-Vlaamserenaissance-stijl; zeven traveeën en drie bouwlagen, gevelontwerp naar ontwerp van Valère Duyvewaardt (Roeselare) van 1920. In 1926 uitbreiding van de herberg en in 1927 art-deco-ingangspui (heden verdwenen), beide naar ontwerp van Joseph De Bruycker en Louis Fabri (Roeselare). In 1930, verdere uitbreiding naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare).
Ardooisesteenweg 20 (Roeselare)
Winkel met bepleisterde gevel van 1933 naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare).
Albrecht Rodenbachstraat 3 (Roeselare)
Heropgebouwd winkelhuis van 1921 naar ontwerp van Joseph De Bruycker en R. Vandendael.
D'Hondtstraat 45 (Ieper)
Winkelhuis naar ontwerp van architect Jozef De Bruycker (?), (Roeselare) van 1923 zie de geveldatering.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Bruycker [online], https://id.erfgoed.net/personen/1088 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.