Persoon

De Bruycker, Joseph

ID
1088
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1088

Beschrijving

  • ASPESLAGH P. 2008: Architect Joseph de Bruycker 1891-1942. Oeuvrelijst, Bouwen in Roeselare, Roeselare.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Joseph De Bruycker

O.-L.-Vrouwemarkt 30 (Roeselare)
Eigen woning van Joseph De Bruycker van 1927, eerste zuiver modernistisch gebouw in Roeselare beïnvloed door Huib Hoste en de Nederlandse architectuur. Na 1990, Stedelijke Openbare Bibliotheek. Twee bouwlagen onder plat dak.


Bedrijfsgebouw

Zwevezelestraat 9 (Lichtervelde)
Magazijn naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare) van drie bouwlagen van 1937. Rechts gebouw van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak.


Bedrijfsgebouwen oliefabriek Vandemoortele nv. en Cargill Belgium nv

Prins Albertlaan 12 (Izegem)
Gebouwenpark, gelegen tussen de Zuidkaai en Prins Albertlaan, bestaande uit silo's, magazijnen, werkplaatsen en gebouwen voor de productie en bewerking van oliën.


Burgerhuis

Papestraat 13 (Izegem)
Halfvrijstaande, als rijhuis ontworpen, burgerwoning van 1930, naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare); enkelhuis van drie traveeën onder verspringende platte daken; vernieuwde, sterk overkragende kroonlijst.


Burgerhuis

Spinnersstraat 22 (Roeselare)
Halfvrijstaande woning begonnen naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare) van 1935 (funderingen), waarna, naar verluidt, nieuw ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare) van 1936. Omgevende tuin naar ontwerp van André Rousseau -nog grosso modo als verlengstuk van architecturale vormgeving; hek en buisleunigen tussen uitgebouwde plint van woning en gecementeerde muur met pijler.


Burgerhuis

Sint-Jorisstraat 26 (Izegem)
Half vrijstaande woning van 1934, naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare); drie bouwlagen onder plat dak.


Burgerhuis

Koolskampstraat 27 (Lichtervelde)
Vrijstaand enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat) + één achterin gelegen travee naar ontwerp van Joseph De Bruycker van 1935. Woonhuis getypeerd door gevarieerd materiaalgebruik, afgeronde hoeken en portiek.


Burgerhuis in art deco

Otegemstraat 65 (Zwevegem)
Opvallend art-decoburgerhuis opgetrokken circa 1927 van architect J. De Bruycker.. Bepleisterde en recent beschilderde lijstgevel Uitzonderlijke woning in het oeuvre van vernoemd architect door de decoratieve uitwerking van het gevelparement.


Burgerhuis naar ontwerp van Joseph De Bruycker

Ardooisesteenweg 209 (Roeselare)
Halfvrijstaande moderne woning naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare). Grosso modo rechthoeki volume van drie bouwlagen onder plat dak; aanleunende garage waarboven terras.


Burgerhuis ontworpen door Joseph De Bruycker

Sint-Sebastiaansstraat 68 (Roeselare)
Halfvrijstaande woning van 1938 naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare); twee bouwlagen onder pannen zadeldak met rechthoekige dakkapellen.


Burgerhuizen ontworpen door Alfons Van Coillie en Joseph De Bruycker

Meensesteenweg 150-152 (Roeselare)
Twee halfvrijstaande moderngetinte woningen in spiegelbeeldschema in opdracht van de Samenwerkende Maatschappij "Het Rousselaarsch Werkmanshuis" naar ontwerp van Alfons Van Coillie en Joseph De Bruycker van 1928.


Dokterswoning en -praktijk De Ooievaar met tuin

Elisabethlaan 235, 233A (Oostende)
"De Ooievaar" cf. de schouwbekroning. Markante dokterswoning met praktijk, naar ontwerp van architect J. De Bruycker (Roeselare) van 1935 gebouwd voor de kinderrijke familie Depuydt; resultaat van een intense samenwerking tussen bouwheer en architect; algemeen concept en detaillering onder invloed van de Nederlandse architect W.M. Dudok.


Dorpswoning

Groeningestraat 12 (Izegem)
Eenvoudig enkelhuis naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare), van 1933. Geel bakstenen parement van één smalle deurtravee en één bredere venstertravee en twee bouwlagen.


Dorpswoning

Zwingelaarsstraat 35 (Izegem)
Deels vrijstaand enkelhuis van 1932, naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare).


Eclectisch burgerhuis

Burgemeester Vandenbogaerdelaan 15 (Izegem)
Eclectisch enkelhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, naar verluidt naar ontwerp van Charles Laloo (Izegem).


Eclectische villa

Stationsdreef 136-138, 138A (Roeselare)
Vrijstaande villa in eclectische stijl naar verluidt gebouwd circa 1902-1903. Oorspronkelijk voorzien als ééngezinswoning, in 1921 gesplitst in twee delen bij de wederopbouw naar ontwerp van architect Valère Duyvewaardt (Roeselare). In 1934 toevoeging van keuken, veranda en garage aan rechterzijde.


Graansilo's in nieuwe zakelijkheid

Trakelweg 4 (Roeselare)
Graansilo's in nieuwe zakelijkheid van zes bouwlagen naar ontwerp van Jozef De Bruycker (Roeselare) van 1933 in opdracht van M. De Cuypere. Betonbouw met beraapte voorgevel en bovenverdieping van gele baksteen.


Huis P. Van Eeckhout-Van de Woestijne

Rijselstraat 8 (Roeselare)
Woonhuis van P. Van Eeckhout-Van de Woestijne, handelaar in bouwmaterialen, zie naamplaat, naar ontwerp van Louis Fabri (Roeselare) van 1940.


Kubistisch burgerhuis

Schoolstraat 10 (Izegem)
Deels vrijstaande burgerwoning, ten dele inspringend ten opzichte van de rooilijn; voortuintje met lage bakstenen muur en poortje; twee bouwlagen onder tentdak: het bouwplan voorziet een plat dak. Kleurrijke, kubistische burgerwoning van 1932, naar ontwerp van Jozef De Bruycker (Roeselare), gebouwd in opdracht van M. Dumoulin, handelaar in bouwmaterialen.


Modernistisch burgerhuis met tuin

Veldstraat 146 (Roeselare)
Markante halfvrijstaande woning, opgevat als een kubistisch, functioneel complex, naar ontwerp van Joseph De Bruycker in 1932 in samenwerking met ingenieur Maselis, in opdracht van de heer De Buscher-Declercq. Interieurontwerp van architect Joseph De Bruycker en Victor Servranckx. Omgevende tuin aangelegd door André Rousseau, grosso modo als verlengstuk van de architecturale vormgeving.


Modernistisch woonhuis ontworpen door Joseph De Bruycker

Stationsdreef 187 (Roeselare)
Halfvrijstaand woonhuis van drie bouwlagen onder plat dak naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare) van 1931, naar verluidt beïnvloed door Huib Hoste (Brugge) en W.M. Dudok.


Modernistische villa

Rumbeeksesteenweg 210 (Roeselare)
Halfvrijstaand woonhuis naar ontwerp van Joseph De Bruycker van 1932. Complex van kubusvormige blokken gecombineerd met gebogen hoekvolume, tot drie bouwlagen onder platte daken.


School Heilig Hart

Stokerijstraat 9-11 (Roeselare)
Bisschoppelijk Lyceum van de Grauwe Zusters. Onder de benaming "School van het Heilig Hart" in 1913 opgericht door de grauwzusters die sinds de 17de eeuw aan de Grote Markt gevestigd zijn (zie Nonnenstraat). Het scholencomplex van de "Barnumschool" (zie benaming wijk) heeft zich sinds 1913 vanaf de Stokerijstraat uitgebreid.


Stadswoning ontworpen door Joseph De Bruycker

Leenstraat 25 (Roeselare)
Regionalistisch enkelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën met afgeronde puntgevel naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare) van 1923.


Stadswoning ontworpen door Joseph De Bruycker

Vierwegstraat 7-9 (Roeselare)
Rijwoning van twee bouwlagen met aansluitende garage rechts, naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare) van 1935.


Stadswoningen in eenheidsbebouwing

Stationsdreef 9-27 (Roeselare)
Eenheidsbebouwing van oorspronkelijk twaalf rijwoningen van twee bouwlagen aanleunend bij streekeigen architectuur naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare) van 1921.


Textielfabriek Vetex

Veldstraat 71-75 (Kortrijk)
Veldstraat nr. 71 bis, 73 en 75. In bouwblok met Vaartstraat en Pieter De Conincklaan textielfabriek Vetex. 1897: garenververij van wolgarens van K (C). Lambrecht. Na W.O. I weefselveredelingsbedrijf in 1923 verruimd met juteweverij. Deze afdelingen worden in 1929 verenigd in de N.V. "Vetex". In 1937 toevoeging van jutespinnerij. In 1994 activiteiten stopgezet. Naast drie directeurswoninge


Villa

Beverensestraat 32 (Ardooie)
Villa, volgens kadaster opgetrokken in 1935 voor onderwijzer Robert De Vriese uit Ardooie, naar ontwerp van architect Joseph De Bruycker uit Roeselare (1891-1942). De woning wordt zwaar beschadigd in mei 1940, hersteld in 1941.


Villa

Zuidkaai 14 (Izegem)
Deels vrijstaande villa, van 1934, gebouwd in opdracht van industrieel M. Vanden Avenne, naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare). Vierkant bakstenen volume van twee bouwlagen onder schilddak.


Villa

Sint-Petrus en Paulusstraat 22 (Roeselare)
Vrijstaande villa van 1937, naar ontwerp van Joseph De Bruycker; aan de straat afgezet door bakstenen muurtje met plantenbakken; ijzeren hekdeurtjes.


Villa

Hoogwielkestraat 6 (Lichtervelde)
Voormalige dokterswoning en -kabinet van 1936 naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare) in omhaagde tuin. "Klassiek" aandoende villa door haar blokvormig woonvolume van twee bouwlagen onder hoog, pannen schilddak.


Villa naar ontwerp van Joseph De Bruycker

't Motje 4 (Roeselare)
Sober uitgewerkte villa in meer vooruitstrevende stijl naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare), 1936; bijgebouwen van 1937.


Villa 't Eiland

Astridlaan 26 (Lichtervelde)
Villa, zogenaamd " 't Eiland" naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare) van 1940. Ommuurd terrein, aan Astridlaan en Koolskampstraat afgezet met lage rode bakstenen muur bekroond met deels vernieuwd hekwerk; vernieuwde metalen poorten. Aangelegde tuin met pergola, paviljoentje en vijver naar ontwerp van tuinarchitect André Rousseau (Roeselare) waarin rotspartij met onderkelderd tuinhuisje en waterval naar ontwerp van Joseph De Bruycker


Villa naar ontwerp van Joseph De Bruycker

Meensesteenweg 156 (Roeselare)
Villa naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare) van 1935. Vierkant volume van twee bouwlagen onder hoog schilddak.


Villa ontworpen door Jozef De Bruycker

Beversesteenweg 112 (Roeselare)
Villa van twee bouwlagen onder plat dak naar ontwerp van Jozef De Bruycker (Roeselare) van 1929. Betonnen skelet met gediversifieerd geel-oranje bakstenen gevelparement (Scheldesteen van Liefmans) op arduinen plint.


Villa Sint-Georges

Beversesteenweg 78 (Roeselare)
Villa en aan de Sint-Jorisstraat gelegen bedrijfsgebouwen van Vermeulen, fabrikant van weverijbenodigdheden. Ter hoogte van de Hammestraat, vervallen gebouwen met sheddaken van de voormalige weverij van kunstzijde Biebuyck-Cappelle (1926/1967), heden gedeeltelijk ingenomen door Vermeulen. Eclectische villa zogenaamd "Villa St.-Georges" van 1902 in omliggende tuin met grote treurbeuk, gebouwd in opdracht van het voormalig metaalbewerkingsbedrijf Baudoux, heden eigendom van de familie Vermeulen.


Villa Tijl

Jacob van Arteveldestraat 19 (Roeselare)
Villa naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare), zogenaamd "Tijl", naam oorspronkelijk aangebracht op voorgevel zie foto in "Bâtir", gepubliceerd in 1939.


Vlaams Huis Oud-Roeselare

Stationsplein 17 (Roeselare)
Feestzaal zogenaamd "Vlaams Huis Oud-Roeselare" in neo-Vlaamserenaissance-stijl; zeven traveeën en drie bouwlagen, gevelontwerp naar ontwerp van Valère Duyvewaardt (Roeselare) van 1920. In 1926 uitbreiding van de herberg en in 1927 art-deco-ingangspui (heden verdwenen), beide naar ontwerp van Joseph De Bruycker en Louis Fabri (Roeselare). In 1930, verdere uitbreiding naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare).


Winkel

Ardooisesteenweg 20 (Roeselare)
Winkel met bepleisterde gevel van 1933 naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare).


Winkel van 1921 naar ontwerp van De Bruycker en Vandendael

Noordstraat 49 (Roeselare)
Heropgebouwd winkelhuis van 1921 naar ontwerp van Joseph De Bruycker en R. Vandendael.


Winkelhuis

D'Hondtstraat 45 (Ieper)
Winkelhuis naar ontwerp van architect Jozef De Bruycker (?), (Roeselare) van 1923 zie de geveldatering.


Zoutziederij en sodafabriek

Gieterijstraat 15, 19-21 (Roeselare)
Ensemble gevormd door nummers 19-21: twee magazijnen met puntgevel onder pannen zadeldak. Nummer 15: neoclassicistische directeurswoning van het vierde kwart van de 19de eeuw.


Thema's

Ontwerper van

Villawijk 't Motje


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: De Bruycker [online] https://id.erfgoed.net/personen/1088 (Geraadpleegd op )