Collectief

Société coopérative d’habitations à bon marché de Zonhoven

ID
10892
URI
https://id.erfgoed.net/personen/10892

Beschrijving

De ‘Société anonyme belge d’enterprises de Forage et de Fonçage ‘Foraky’’ of kortweg Foraky is een private onderneming die werd opgericht in 1906 en zich in hoofdzaak toelegde op het boren van mijnschachten. Binnen dit werkveld was ze sterk aanwezig in de Limburgse steenkoolontginningen. Ze was ook internationaal actief, namelijk van Afrika (Algerije en Congo) tot in Oost-Europa (Roemenië).

Foraky stichtte in Zonhoven de ‘Société coopérative d’habitations à bon marché de Zonhoven’ of de N.V. van Goedkope Woningen te Zonhoven in functie van het bouwen van arbeidershuisvesting, zoals de tuinwijk Beverzak. De oprichting werd door de Nationale Huisvestingsmaatschappij aanvaard in 1923. Volgens een bron van 1926 werd de onderneming geleid door Th. Hegener. De huisvestingsmaatschappij fusioneerde op 30 maart 1973 met de sociale huisvestingsmaatschappij Kempisch Tehuis, die voordien ook een andere industriële bouwmaatschappij, namelijk deze van Meulenberg in Houthalen, had overgenomen.

  • GOSSERIES F. 1926: L’Habitation à Bon Marché en Belgique, Leuven, 174.
  • S.N. 1978: Gewestelijke bouwmaatschappij “Kempisch Tehuis”, S.V. voor volkswoningen te Houthalen-Helchteren. 14 oktober 1978, viering 25-jarig bestaan van de vennootschap en inhuldiging nieuw bestuursgebouw, s.l.
  • S.N. 1982: Volkswoningbouw. De Tuinwijkgedachte. Internationaal, Nationaal, Provincie Limburg, Hasselt, 515-517.


Erfgoedobjecten

Opdrachtgever van

Tuinwijk Beverzak

Tuinwijk Beverzak 1-26, 27, 32-34 (Zonhoven)
Tuinwijk gebouwd als een ensemble van 31 arbeiderswoningen door de Société coopérative d’habitations à bon marché de Zonhoven, die later fusioneerde met de sociale huisvestingsmaatschappij Kempisch Tehuis. De plannen waren ontworpen in 1923 door architect A. Dumont.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Société coopérative d’habitations à bon marché de Zonhoven [online] https://id.erfgoed.net/personen/10892 (Geraadpleegd op )