Collectief

Maaslands Huis, Maasmechelen

ID
10901
URI
https://id.erfgoed.net/personen/10901

Beschrijving

Sociale huisvestingsmaatschappij Maaslands Huis werd opgericht in Eisden in 1952 en stond vanaf haar oprichting onder invloed van de steenkoolmijn van Eisden. De band met het mijnpatrimonium werd versterkt op 22 januari 1969 door fusie met de industriële bouwmaatschappij Sint-Barbara Tehuis, waardoor het aantal woningen in haar beheer op slag verdubbelde. Volgens gegevens van 2012 bouwde de maatschappij in totaal meer dan 2800 woningen, waarvan er een goeie 900 werden verkocht. De sociale huisvestingsmaatschappij is thans actief in de gemeentes Maasmechelen, Dilsen-Stokkem (Lanklaar) en Lanaken.

Maaslands Huis kende als oorspronkelijke doelstelling het bouwen, verkopen en verhuren van goedkope woningen en woonvertrekken. Een specifiek onderdeel van deze opdracht was de inrichting van tuinwijken en personeelswijken in functie van de steenkoolmijn van Eisden, onder meer voor gepensioneerde mijnwerkers, die niet langer in de cités mochten wonen. De maatschappij startte haar bouwactiviteit in 1955 in de wijk Eisderbos. Daarna nam de productiviteit verder toe. In de vroege jaren zestig werd de wijk Noteborn in Lanklaar gerealiseerd op gronden van het barakkenkamp dat was opgericht voor gastarbeiders van de steenkoolmijn. Door de fusie met Sint-Barbara Tehuis verwierf ze het beheer over de mijncités van Eisden en Mechelen-aan-de-Maas. Tussen beide wijken bouwde Maaslands Huis tijdens de jaren zeventig de wijk Mariaheide.Thema's

Opdrachtgever van

Sint-Servaaswijk

Wijk Mariaheide


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Maaslands Huis, Maasmechelen [online] https://id.erfgoed.net/personen/10901 (Geraadpleegd op )