Persoon

Reychler, Philibert

ID
10949
URI
https://id.erfgoed.net/personen/10949

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Vrije Basisschool

Weststraat 7 (Assenede)
Stichting van een klooster en school door de zusters van de Heilige Vincentius a Paulo van Opwijk in 1870 in een bestaand herenhuis aan de straat; uitgebreid met klaslokalen en een grote zaal in 1879. In 1925 werd een nieuw schoolgebouw opgericht achter in de tuin. Het kloosterhuis en een deel van de oude schoolgebouwen aan de straatzijde werden gesloopt en vervangen door een nieuwe baksteenbouw. Behouden schoolvleugel in de tuin van elf traveeën onder pannen zadeldak opgetrokken in een verzorgde baksteenarchitectuur van oranjerode baksteen op een grijze plint.

Uitvoerder van

Gemeentehuis Maldegem

Marktstraat 7 (Maldegem)
Huidig gemeentehuis gebouwd in 1909 naar plannen van de Gentse architect Henri Geirnaert van 1907. Rechthoekig strak symmetrisch gebouw van elf traveeën en twee bouwlagen boven een hoog onderbouw, vooraan gemarkeerd door een vierkante, uitspringende belforttoren met dubbele statietrap en speelse achthoekige bekroning met opengewerkte belvedère en naaldspits en ijzeren windvaan.


Heilig Grafkapel

Molenstraat (Eeklo)
Kapel in regionale neogotiek naar ontwerp van de Eeklose stadsarchitect Frans Van Wassenhove, uitgevoerd door zijn stiefbroer aannemer Philibert Reychler, ingewijd op 24 juni 1900. De kapel is gebouwd tegenover de begraafplaats op het einde van de Molenstraat, op de plaats van een calvarieberg met een ingegraven Heilig Graftafereel.


Hospitaal Sint-Jan

Oostveldstraat 1, 1A (Eeklo)
Heelkundig hospitaal opgericht 1906, naar ontwerp van Modeste de Noyette, uitgevoerd door aannemer Philibert Reychler onder leiding van stadsarchitect Frans Van Wassenhove Reeds in 1909 werd het terrein uitgebreid. In 1911 omgevormd tot psychiatrische kliniek voor vrouwen met nieuwe vleugel. In 1913 werd de vleugel aan de spoorlijn verlengd naar het noorden toe en een nieuwe kapel werd toegevoegd naar ontwerp van W.J. Poschen. Het uiteindelijke hoofdgebouw vertoont een naar het oosten geopende U-vorm, aan de noordzijde verlengd met een kapel.


Klooster van de broeders van Liefde

Zuidmoerstraat 165 (Eeklo)
Nieuwe kloostergebouwen voor de broeders van Liefde, hier opgericht in 1924-1925, voorheen naast de Sint-Aloysiusschool van 1914. Straatwand gemarkeerd door een bakstenen muur. Binnen een beboomde tuin ingeplant eclectisch bakstenen gebouw op onregelmatige U-vormige plattegrond met drie vleugels: de voorbouw met trapgevel, parallel aan de straat, de haakse voormalige kloostervleugel en haakse hierop aansluitende korte kapelvleugel.


Parochiekerk Sint-Rectrudis

Dorpplaats 1a (Lo-Reninge)
Georiënteerde hallenkerk, te midden van kerkhof volledig omringd door geelbakstenen muurtje, die na de Eerste Wereldoorlog volledig heropgebouwd werd naar vooroorlogs model naar ontwerp van de architecten Charles Pil en Henri Carbon (Oostende). In de kerkhofmuur bevinden zich twee kapellen. Het kerkhof is afgezoomd met rode beuken en knotlindes.


Stedelijke begraafplaats

Molenstraat (Eeklo)
Stedelijke begraafplaats. Deels beschermd als monument bij ministerieel besluit van 30.04.2004.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Reychler [online], https://id.erfgoed.net/personen/10949 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.