Architecten Jules en Louis Pingnet waren broers. Ze deelden in de jaren 1920 een kantoor op de Turnhoutsebaan 42 in Deurne-dorp. Jules Pingnet kennen we als provinciaal architect van Antwerpen, een functie waarin hij bij talrijke restauraties van parochiekerken was betrokken. Daarnaast had hij een privépraktijk, eerst op de Turnhoutsebaan in Deurne en later in zijn eigen woning in de Venneborglaan. Voor particulieren tekende hij eengezinswoningen in eenvoudige art deco of modernisme.
Louis Pingnet tekende voor hetzelfde particuliere clientéle. Zijn oeuvre bestaat eveneens uit burgerhuizen in eenvoudige art deco of modernisme. Hij overleed in de schuilkelder van zijn woning in de Plankenbergstraat tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen hij met zijn vrouw en tien kinderen schuilde voor V-bommen.
https://www.schoonselhof.be/2bfredegandusNZ/pingnet.html
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Turnhoutsebaan 273 (Antwerpen)
Villa met smalle voorgevel van één travee, en een lange zijgevel met portaal afgesloten door fijn uitgewerkte smeedijzeren hek, bouwdossier van 1925.
Rodestraat 18-22 (Antwerpen)
Geheel van drie volgens spiegelbeeldschema gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl, gebouwd door de Naamlooze Maatschappij "Vooruitzicht", naar een ontwerp door de architect Jules Hofman uit 1910. Het nummer 18 werd voor eigen rekening van “Vooruitzicht” opgetrokken, bouwheer van nummer 20 was Frans Hernaert, van nummer 22 Louis Van Gansen.
Plankenbergstraat 174, Venneborglaan 25-27 (Antwerpen)
De architect Louis Pingnet tekende in 1928 twee burgerhuizen en een winkelhuis, ontworpen in een eenvoudige stijl die het midden houdt tussen cottagestijl en art deco.
Grapheusstraat 3-17, 18-53, 55-85 (Antwerpen)
De Grapheusstraat verbindt over een strak noordwest-zuidoost tracé het Cogelsplein met de Parkweg die het Provinciaal Domein Rivierenhof doorsnijdt. De straat ligt op de oude oostelijke oeverwal van de Schijn en behoort tot de oudste straten van Deurne-Dorp. Tussen de bescheiden rijwoningen, die sterk variëren in bouwperiode en stijl, zijn enkele houten servitudewoningen bewaard.
Vleminckveld 6 (Antwerpen)
Winkelhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht Louis Tistaert, naar een ontwerp door Alphonse Pauwels uit 1921. Het gebouw behoort tot het late oeuvre van de architect, die in Antwerpen actief was in de periode van 1895 tot begin jaren 1930.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pingnet [online], https://id.erfgoed.net/personen/11023 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.