Persoon

Thomas, Joseph

ID
11138
URI
https://id.erfgoed.net/personen/11138

Beschrijving

Joseph Thomas volgde een opleiding tot burgerlijk ingenieur aan de Gentse Universiteit en werkte nadien voor de Compagnie internationale des pieux armés Frankignoul. Nadien was hij werkzaam in het bureau van architect Adrien Blomme, waar hij kennis maakte met architect Roger Dejeneffe met wie hij zich vanaf 1934 associeerde. Ze realiseerden een uitgebreid oeuvre van een dertigtal private woningen, verschillende sociale huisvestingsprojecten, stedenbouwkundige plannen en talrijke appartementsgebouwen, waarbij ze zowel optraden als architect als - in sommige gevallen- bouwpromotor. Hun naam wordt meestal geassocieerd met het modeltype appartementsgebouw dat ze ontwikkelden en waarvan ensembles het Brusselse straatbeeld typeren langs het park Duden en het park van Vorst. In de periode na de Tweede Wereldoorlog bouwden ze verschillende woningen en appartementsgebouwen in opdracht van de Foyer Saint-Gillois. Ze ontwierpen ook een reeks van 66 woningen in de tuinwijk van Buizingen (Halle). Een voorbeeld van een realisatie uit de tweede helft van de jaren 1950 zijn ensembles appartementsgebouwen aan de Baron Alfred Bouviersquare in Brussel (Sint-Gillis).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Kasteeldomein Bunsbeek

Bunsbeekdorp 8-10 (Glabbeek)
De villa werd eind jaren 1930 gebouwd in opdracht van Théodore Henderiks, op de plaats van het 19de-eeuwse kasteel dat daarvoor werd afgebroken. De Brusselse architecten R. Dejeneffe en J. Thomas tekenden het ontwerp, waarin structuur, interieur, exterieur en landschap tot één geheel worden versmolten. Omgeven door een park van 3 hectare 29 are (moestuin en boomgaard inbegrepen), rond de villa aanleg in neoformele stijl met invloeden uit ‘Nouveau jardin pittoresque’; diverse bomen uit de 19de-eeuwse landschappelijke aanleg (bij voormalig eclectisch kasteel).


Thema's

Ontwerper van

Tuinwijk Buizingen en Cité Bollinckx


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Thomas [online], https://id.erfgoed.net/personen/11138 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.