Persoon

Verbeke, André

ID
11271
URI
https://id.erfgoed.net/personen/11271

Beschrijving

Architect André Verbeke (02.01.1908-09.03.1978), in 1935 gevestigd in de Prins-Albertstraat 12 te Sint-Niklaas, was tijdens het interbellum vooral actief in Sint-Niklaas en omgeving waar hij net als Marc Neerman en Joseph van Coillie werkt in een orthogonale, kubistische stijl zonder dogmatisch functioneel te willen zijn. In de jaren 1930 evolueert het oeuvre van Verbeke van een romantisch kubistische stijl naar een meer zakelijke stijl. Het flatgebouw aan de Beschavingstraat past in deze stijlevolutie. Opmerkelijk, André Verbeke behaalde in 1932 met een ontwerp voor een Marathon Park een bronzen medaille in de categorie Mixed Architecture, Designs For Town Planning in de kunstcompetitie van de Olympische Spelen van Los Angeles, vóór architect en landgenoot Louis Stynen.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Huizenrij Mgr. Stillemansstraat

Mgr. Stillemansstraat (Sint-Niklaas)
De Mgr. Stillemansstraat komt over als een vrij homogene straat met woningen van overwegend drie bouwlagen. De gehele straat raakte op een korte tijdspanne bebouwd en behield tot vandaag grotendeels het oorspronkelijke karakter. De straat omvat globaal gezien zeer kleurrijke en plastisch uitgewerkte woningen met overwegend art-decokenmerken.


Meergezinswoning Schelfhout

Beschavingstraat 17 (Antwerpen)
Modernistisch flatgebouw, in 1936 als opbrengstpand gebouwd in opdracht van Maria (Leonie) Schelfhout, echtgenote van Maurice De Wachter, naar een ontwerp van architect André Verbeke uit 1935.


Thema's

Ontwerper van

Mgr. Stillemansstraat

Nijverheidsstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Verbeke [online] https://id.erfgoed.net/personen/11271 (Geraadpleegd op )