Persoon

Delhaye, Jean

ID
11287
URI
https://id.erfgoed.net/personen/11287

Beschrijving

Jean Delhaye werd opgeleid aan de Academie van Brussel (1929-1933) waar hij bekend staat als de laatste leerling van Victor Horta. Van 1934 tot 1946 werkte hij tevens in het atelier van zijn leermeester. Vanaf 1950 ontpopte hij zich tot een pleitbezorger van het oeuvre van Horta. Hij stond in voor de restauratie van verschillende huizen van Horta en lag aan de basis van het Hortamuseum dat in 1969 zijn deuren opende. Hij wist victor Horta en de Belgische art nouveau internationaal op de kaart te zetten.

Hij bouwde een eigen carrière op met voornamelijk modernistische appartementsgebouwen in Brussel. Daarnaast bouwde hij meerdere villa's waaronder zijn eigen vakantiewoning in Dworp.

  • HENNAUT E. 2003: Delhaye J. in: VAN LOO, A. (red), Repertorium van de architectuur in België van 1830 tot heden, Antwerpen.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Vakantiewoning Delhaye

Kampendaal 83 (Beersel)
Vakantiewoning van architect Jean Delhaye-Keller uit 1956. Door hemzelf ontworpen in modernistische stijl. Jean Delhaye-Keller was de laatste leerling van Horta en tevens herontdekker en restaurateur van diens oeuvre.