Persoon

Koch, Hugo

ID
11403
URI
https://id.erfgoed.net/personen/11403

Beschrijving

Hugo Koch studeerde in 1976 af als architect aan het Sint-Lucasinstituut in Gent. Nadien volgde hij een tweejarige opleiding in Leuven (TISRO) tot 1978. Daarna was hij actief in Algerije, en na zijn terugkeer naar België in 1980, voltooide hij zijn stage en begon hij zijn eigen architectuurpraktijk.

Vanuit vrijwilligerswerk in Noord-Afrika die de architect samen met zijn vrouw ondernam, groeide de interesse voor het zoeken naar een efficiënter en goedkoper bouwen op basis van bestaande Westerse technieken. Deze bezorgdheid omtrent economische rendabiliteit en een streven naar functionaliteit leidden tot een integratie van industriële bouwmethodes en -materialen in de woningbouw. In de praktijk resulteerde dit tot woningen bestaande uit een stalen draagstructuur, die ingepakt kon worden in een schil aangepast aan de wensen of smaak van de eigenaar, de eisen vanuit de gemeentelijke stedenbouw,… Een eerste woning die hij volgens dit gedachtegoed realiseerde, dateert van 1983 en is gelegen in Sint-Genesius-Rode. Het voornaamste voorbeeld volgde echter het jaar daarop, namelijk zijn eigen woning met bureel aan de Nederbrugstraat in Gentbrugge (Gent). Deze woning werd volledig uit staal gebouwd, waarbij de structuur tot een minimum in gewicht werd herleid in functie van een vergemakkelijking van de opbouw. Een bijkomend voordeel van de structuur was de flexibiliteit van de planindeling en de grote mate van demonteer- en recycleerbaarheid van de volledige structuur.

Architectenbureau Koch realiseerde een uitgebreid oeuvre in de omgeving van Gent en in Oost-Vlaanderen, maar eveneens in de rest van het land. Tot vandaag hanteert het bureau de ontwerpprincipes van in de beginfase en bouwde ze een grote expertise uit op het vlak van woningbouw in staal.

  • Informatie verkregen van de architect (17 mei 2017).


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Koch

Nederbrugstraat 1 (Gent)
Architectenwoning van Hugo Koch, gebouwd omstreeks 1984 en gekarakteriseerd door een volledige stalen opbouw. Pioniersvoorbeeld op het vlak van een sterke rationalisering van het bouwproces en de adaptatie in de woningbouw van industriële bouwtechnieken en -materialen.

Opdrachtgever van

Architectenwoning Koch

Nederbrugstraat 1 (Gent)
Architectenwoning van Hugo Koch, gebouwd omstreeks 1984 en gekarakteriseerd door een volledige stalen opbouw. Pioniersvoorbeeld op het vlak van een sterke rationalisering van het bouwproces en de adaptatie in de woningbouw van industriële bouwtechnieken en -materialen.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Koch [online] https://id.erfgoed.net/personen/11403 (Geraadpleegd op )