Persoon

Pierquin, Hubert

ID
11415
URI
https://id.erfgoed.net/personen/11415

Beschrijving

Parijse 'entrepreneur' afkomstig uit het departement Meuse, in 1848 te Saint-Mihiel gehuwd met Marie Joséphine Adèle Lamour (Saint-Mihiel, 1827-Parijs, 1886). Hij was de oudste zoon van de wijnbouwer en kruidenier Jean Joseph Pierquin (Bras, 1796-Creuë, 1877), afkomstig uit de latere provincie Luxemburg, en Anne Collin (Creuë, 1799-Creuë, 1874). Pierquin verwierf in 1876 van de stad Antwerpen de concessie voor de aanleg en de verkaveling van de Nationalestraat en de Drukkerijstraat in het Sint-Andrieskwartier. Tussen 1879 en 1886 voerde hij in eigen beheer ook achttien bouwprojecten uit in de nieuw aangelegde straten, goed voor in totaal 68 winkelhuizen.

  • Stadsarchief Antwerpen, vreemdelingendossier 481#61301.


Erfgoedobjecten

Opdrachtgever van

Ensemble winkelhuizen in neo-Vlaamserenaissance- en neoclassicistische stijl

Nationalestraat 18-26 (Antwerpen)
Geheel van oorspronkelijk zes gekoppelde winkelhuizen in neo-Vlaamserenaissance- en neoclassicistische stijl op de hoek van Nationalestraat en Steenhouwersvest, in 1882 opgetrokken door Hubert Pierquin.


Ensemble winkelhuizen in neoclassicistische stijl

Groenkerkhofstraat 2-6, Nationalestraat 2-4 (Antwerpen)
Ensemble van drie winkelhuizen in neoclassicistische stijl Nummer 2 (hoek Kammenstraat) uit 1854-1855 in opdracht van de handelaar in confectiekleding J. De Mey-Peeters. Nummer 4 met second-empire-inslag in opdracht van ‘facteur en bière’ F.H. Veyrière naar een ontwerp door Joseph Martin Ryssens de Lauw uit 1861. Nummers 6-10 (hoek Nationalestraat) uit 1883 door Hubert Pierquin, de Parijse entrepreneur verantwoordelijk voor de aanleg van de Nationalestraat. De panden werden omstreeks 1975 gesloopt voor een nieuwbouwflat.


Ensemble winkelhuizen in neoclassicistische stijl

Nationalestraat 43-53, Sint-Antoniusstraat 1, Sleutelstraat 2 (Antwerpen)
Ensemble van elf winkelhuizen in neoclassicistische stijl, in 1884 opgetrokken door Hubert Pierquin, die een volledig huizenblok van de Nationalestraat beslaan. Een eerste bouwaanvraag uit april 1884 gold een geheel van zeven panden op de hoek van de Sint-Antoniusstraat. Een tweede bouwaanvraag uit juli 1884 had betrekking op een aanpalend geheel van vier panden op de hoek van de Sleutelstraat.


Ensembles gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl

Nationalestraat 15-25, 55-59 (Antwerpen)
Twee ensembles van gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl, in 1882 opgetrokken door Hubert Pierquin. Een eerste bouwaanvraag gold een geheel van zes twee aan twee gekoppelde panden, een tweede het gedeltelijk verbouwde hoekcomplex van Nationalestraat en Sint-Antoniusstraat.


Geheel van drie winkelhuizen in neoclassicistische stijl

Kammenstraat 24, Steenhouwersvest 65 (Antwerpen)
Geheel van drie winkelhuizen in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1885 opgetrokken door Hubert Pierquin, de Parijse entrepreneur verantwoordelijk voor de aanleg van de Nationalestraat.


Twee hoekcomplexen in neoclassicistische stijl

Franckenstraat 23, Nationalestraat 74-80 (Antwerpen)
Twee gehelen in neoclassicistische stijl op de beide hoeken van Nationalestraat en Franckenstraat, in 1886 gelijktijdig opgetrokken door Hubert Pierquin. Het ensemble op de noordelijke hoek bestond uit drie winkelhuizen aangevuld met vier twee aan twee gekoppelde burgerhuizen, het ensemble op de zuidelijke hoek uit vier winkelhuizen.


Twee winkelhuizen in neo-Vlaamserenaissance- en neoclassicistische stijl

Nationalestraat 61-63 (Antwerpen)
Geheel van twee winkelhuizen in neo-Vlaamserenaissance- en neoclassicistische stijl, naar een ontwerp door de architect Ferdinand Hompus uit 1879. Opdrachtgever was de Parijse ‘entrepreneur’ Hubert Pierquin, die in 1876 van de stad Antwerpen de concessie verwierf voor de aanleg en de verkaveling van de Nationalestraat.


Winkelhuizen in neoclassicistische stijl

Steenhouwersvest 44-46 (Antwerpen)
Twee winkelhuizen in neoclassicistische stijl volgens de bouwaanvraag uit 1883 opgetrokken door Hubert Pierquin, de Parijse 'entrepreneur' verantwoordelijk voor de aanleg van de Nationalestraat. De panden vormen het restant van een groter vastgoedproject, dat oorspronkelijk uit vier rijwoningen en het hoekhuis van Steenhouwersvest en Drukkerijstraat bestond.