Persoon

Van Hee, Marie-José

ID
11447
URI
https://id.erfgoed.net/personen/11447

Beschrijving

Marie-José Van Hee (1950) is volgens het Repertorium van de architectuur in België: “één van de weinige vrouwelijke architecten die een prominente plaats hebben verworven in de Belgische architectuur” en ook in Geert Bekaert’s standaardwerk Hedendaagse architectuur in België wordt haar werk lovend besproken. Ze studeerde in 1974 af als architect aan het Hoger Architectuurinstituut Sint-Lucas in Gent (waar ze vanaf 1991 ook zelf lesgaf) en volgde stage bij de Gentse architect Francis Serck (waar ook Paul Robbrecht en Hilde Daem werkten). Nadien werkte ze voor Groep Planning (1976-1986), onder andere aan de verbouwing van Hendrik Beyaert’s Concert Noble in Brussel, en voor het bureau VDVH & Assoc. (1986-1990). Daarnaast bouwt ze sinds 1975 aan een beperkt maar kwalitatief persoonlijk oeuvre dat vooral bestaat uit woningen. Voor verschillende projecten werkte ze samen met Robbrecht & Daem.

Marie-José Van Hee heeft verschillende (inter)nationale architectuurprijzen en nominaties op haar naam staan. Tot driemaal toe werd haar een Provinciale Prijs voor Architectuur toegekend (1993 en 2003 – Provincie Oost-Vlaanderen, 2013 – Provincie Vlaams-Brabant). De herstructureringen van het centrum van de steden Deinze en Gent kregen de Prijs Bouwmeester in 2013. Ze werd in 2013 genomineerd voor de Nederlandse Abe Bonnemaprijs, en in 1999 en 2013 voor de Mies Van der Rohe Europese Prijs voor Architectuur (respectievelijk voor haar eigen huis en de Markthal in Gent). Marie-José Van Hee nam deel aan de 13de Biennale di Venezia op vraag van curator David Chipperfield, en kreeg de tweejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Architectuur en Vormgeving in 1997 (samen met Robbrecht & Daem). Sinds 2008 is ze lid van de Belgische Koninklijke Academie voor Wetenschappen en Kunsten en begin 2017 werd ze geëerd met de RIBA International Fellowship van de Royal Institute of British Architects voor haar bijdrage aan de architectuur.

  • BEKAERT G. 1995: Hedendaagse architectuur in België, Tielt, 184-185.
  • DUBOIS M. 2003: Van Hee, Marie-José, in: VAN LOO A. (red.), Repertorium van de architectuur in België van 1830 tot heden, Antwerpen, 563.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Elektriciteitscabine Prinsenhof

Prinsenhof zonder nummer (Gent)
Tussen 1982 en 1984 realiseerde de Elektriciteits-, Gas- en Waterdiensten van de stad Gent op dit perceel een elektriciteitscabine naar ontwerp van Marie-José Van Hee.


Hôtel Central, Modenatie

Drukkerijstraat 9-17 (Antwerpen)
Imposant complex in eclectische stijl op de hoek van Drukkerijstraat en Nationalestraat, gebouwd in opdracht van Alphonse Van de Put, naar een ontwerp door de architect Ernest Dieltiëns uit 1893. Het complex huisvestte van bij oorsprong een winkel op de begane grond en een hotel voor reizigers op de bovenverdiepingen.


Woning Derks-Lowie

Tinnenpotstraat 17 (Gent)
Tussen 1984 en 1986 realiseerde men op dit perceel een eerste van een hele reeks stadswoningen naar ontwerp van Marie-José Van Hee. Diephuis van vijf traveeën op de hoek van een steeg. Een tuinmuur langs deze steeg verbindt de woning met een carport achteraan het perceel.


Thema's

Ontwerper van

Rector De Somerplein


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Van Hee [online], https://id.erfgoed.net/personen/11447 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.