Persoon

Pluys, Leopold

ID
11496
URI
https://id.erfgoed.net/personen/11496

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Decanale kerk Sint-Pieter en Sint-Barbara

Grote Markt (Turnhout)
Georiënteerde pseudo-basiliek, met vroeggotische kern uit de 13de - 14de eeuw, hooggotisch koor en transept, renaissancistische kruisingstoren, schip en zijbeuken in classicistische stijl.


Domein Hof ter Linden

Hogeweg 76, Marterstraat 1 (Mechelen)
Beboomd domein met kasteel in neoclassicistische stijl van circa 1880-1884, voorafgegaan door grasplein, en omringd door een drietal aanhorigheden.


Kapel en voormalig godshuis van het Droogscheerdersambacht

Keizerstraat 23 (Antwerpen)
Kapel in Brabantse laat-gotiek gebouwd in 1513-1514 door het Droogscheerdersambacht, dat hiervoor in 1510 en 1512 twee aanpalende huizen verwierf in de Keizerstraat. Aan de noordzijde van de kapel bevond zich de zogenaamde "Droogscheerderspletse", vermoedelijk een godshuis met elf éénkamerhuisjes, dat in 1900 werden gesloopt voor de bouw van het klooster van de Witte Paters. De Sint-Annagang, de doorgang naar de kloostergebouwen aan de westzijde van de kapel, klimt in oorsprong reeds op tot de 14de eeuw.


Metropolitaanse kerk Sint-Rombouts

Sint-Romboutskerkhof (Mechelen)
Parochiekerk opgetrokken vanaf de 13de eeuw en ingeplant in de stadskern, de monumentale westertoren domineert het stadsbeeld.


Nazarethkapel

Steenweg op Merksplas 66 (Turnhout)
Neoclassicistische kapel, enige overblijfsel van het buitengoed van de Apostolische school. Ook omwalling, vijvertje met ijzeren brug, resten van oude afsluitingsmuur en grot met gepolychromeerde Onze-Lieve-Vrouwebeeld en knielende Heilige Bernadette zijn bewaard.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Onze-Lieve-Vrouwkerkplein 1, 1B (Dendermonde)
Imposante gotische collegiale kerk ingeplant te midden van het huidige Onze Lieve Vrouwkerkplein ten noorden van de Kerkstraat, tot 1784 omgeven door het kerkhof. Nu is de kerk grotendeels omgeven door een lage haag en enkele bomen en struiken. Op de plaats van het kerkhof aan de zuid- en westkant is een parkje aangelegd. De complexe bouwgeschiedenis van de kerk sluit nauw aan bij de geschiedenis van de stad Dendermonde.


Parochiekerk Sint-Amandus met kerkhof

Heffen-Dorp 15 (Mechelen)
Driebeukige neogotische hallenkerk, met huidig uitzicht grotendeels uit de 19de eeuw; ingebouwde toren, waarvan de onderbouw opklimt tot de 13de-14de eeuw. Omheen de kerk ligt een omheind kerkhof.


Parochiekerk Sint-Jozef

Wolverbosstraat 42 (Mechelen)
De huidige neoclassicistische hallenkerk dateert van 1862-1867 en heeft een vrijwel rechthoekig grondplan; voorbouw met ingebouwde westertoren.


Parochiekerk Sint-Libertus

Nekkerspoelstraat 360 (Mechelen)
Georiënteerde basiliek met driebeukig schip, ingebouwd transept en recht afgesloten koor van twee traveeën met zijkoren.

Uitvoerder van

Begijnhof

Ossenmarkt 5-6, Rodestraat 39, 43 (Antwerpen)
Voormalig begijnhof, hier gevestigd in 1544 ter vervanging van het vroegere begijnhof Curtis Syon, dat circa 1245 ontstond aan zuideinde van de Begijnhofstraat.


Begijnhofkerk Sint-Catharina

Begijnhof (Herentals)
Georiënteerde, laatgotische pseudobasiliek van 1599-1614, centraal gelegen op het deels omhaagde voormalige kerkhof, aan de zuidzijde afgesloten door gietijzeren hekken.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pluys [online], https://id.erfgoed.net/personen/11496 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.