Persoon

Heene, Edouard

ID
11517
URI
https://id.erfgoed.net/personen/11517

Beschrijving

Zoon van aannemer Louis Heene, jongere broer van aannemer René Heene.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Boelare 41-43 (Eeklo)
Burgerhuis volgens het kadasterarchief gebouwd in 1916, op de plint gesigneerd: "Ed. Heene / Aannemer / Eecloo".


Interbellumwoning bij spinnerij L'Ile Adam

Korte Moeie 57 (Eeklo)
Woning voorheen behorend tot de spinnerij "L'Ile Adam" waarvoor bouwvergunning in 1936. Het ontwerp aansluitend bij het modernisme met plat dak, afgeronde gevel en grote vensters, is getekend door aannemer Edouard Heene (Eeklo).


Stadswoning uit het interbellum

Gulden Sporenstraat 61 (Eeklo)
Art-deco-getint rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen met zadeldak (pannen), volgens kadasterarchief en bouwvergunning daterend van 1933 en gebouwd door Ed. Heene voor F. Duchêne.


Twee rijen arbeiderswoningen

Ijzerstraat 17-36 (Eeklo)
Twee rijen arbeidershuizen in eenheidsbebouwing, gebouwd door aannemer E. Heene in opdracht van de wolweverij Ste Peignage De Keyzer in 1923. In 1976 werden de huizen overgenomen door de sociale huisvestingsmaatschappij Meetjeslandse Bouwmaatschappij voor Volkswoningen.


Villa

Nijverheidskaai 15 (Eeklo)
Villaatje, gegelen op de hoek met Nieuwendorpe, volgens de bouwvergunning in het gemeentearchief en het kadasterarchief gebouwd in 1927 voor Leopold Boelens door aannemer Edouard Heene.


Villa

Gulden Sporenstraat 7 (Eeklo)
Villaatje in cottagestijl volgens kadasterarchief en volgens bouwaanvraag gebouwd in 1930 door E. Heene in opdracht van J.C. Philips. Combinatie van bakstenen metselwerk met gepleisterde gevelvlakken en imitatievakwerk. Typische deurportiek in de hoek, veelhoekige erker in de voorgevel met erboven balkon, vensters met afgekante hoeken, voorzien van bovenlichten met roedeverdeling en leien daken.


Villa Ter Heynsloo

Gentsesteenweg 74 (Eeklo)
Villa volgens bouwvergunning van 1930 en kadasterarchief gebouwd in opdracht van nijveraar Jan Danneels door aannemer E. Heene. Villa in cottagestijl in mooi aangelegde tuin, vermoedelijk naar ontwerp van H. De Schrijver (Sint-Amandsberg), volgens bewaard plan van 1934, oorspronkelijk hek verdwenen door onteigening bij de verbreding van de baan aan de straatkant.

Uitvoerder van

Burgerhuis

Visstraat 17 (Eeklo)
Rijwoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, op een gevelsteentje boven de deur gedateerd "anno 1910", links op een plintsteen gesigneerd: "E. Heene / aannemer / Eecloo".


Huis Locufier

Molenstraat 162-164 (Eeklo)
Voormalige woning van Paul Locufier, eigenaar van de erachter gelegen meubelfabriek. Gebouwd in 1929 door aannemer Edouard Heene, naar verluidt een ontwerp van Charles Hoge (Gent). Halfopen villa in neorococostijl voorzien van berotst voortuintje met sierlijke smeedijzeren afsluiting. Bijbehorende dienstwoning.


Huis Verbiest

Molenstraat 33 (Eeklo)
Voormalig woonhuis in art-decostijl bij fietsenfabriek, "Pola Rijwielen fabriek" (nummer 31), gebouwd in opdracht van fietsenfabrikant Maurice Verbiest-Verstraete, naar een ontwerp van architect Alexander Meuleman uit 1938.


Interbellumwoning

Boelare 79 (Eeklo)
Woonhuis van textielfabrikant Arthur Penneman gebouwd naar ontwerp van architect Alex Meuleman in 1933, zie plintsteen, en volgens de bouwvergunning gebouwd door aannemer Edouard Heene.


Stadhuis Eeklo

Markt 34 (Eeklo)
Oud schepenhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl opgetrokken in 1650-1654. Restauratie en uitbreiding met administratieve vleugel en belfort in aangepaste neotraditionele stijl in 1930-1932, naar ontwerp van architect Amand Robert Janssens, uitgevoerd door aannemer Edouard Heene en zonen.


Stadswoning en winkel

Prinsenhofstraat 25-27 (Eeklo)
Ensemble van twee huizen, oorspronkelijk een huis en een winkel, gebouwd in opdracht van de weduwe van August Van Acker en onder leiding van de aannemers René en Edouard Heene in 1903.


Twee interbellumwoningen

Zuidmoerstraat 79-81 (Eeklo)
Twee identieke rijhuizen, volgens het kadasterarchief en bouwvergunning gebouwd in 1937 en uitgevoerd door aannemer E. Heene. Typische interbellumwoningen van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.