Persoon

Vits, Jules

ID: 1157   URI: https://id.erfgoed.net/personen/1157

Beschrijving

Beeldhouwer Jules Vits volgde les aan de Koninklijke Academie voor Teken, Beeldhouw- en Bouwkunde te Gent, zijn studiejaren werden bekroond met een gouden medaille. Toen hij afgestudeerd was, ging hij een tijdje werken in het atelier van Aloïs De Beule. Tot aan de Eerste Wereldoorlog vervaardigde Vits portretbustes, reliëfs en vooral hoogstaand religieus beeldhouwwerk waaronder een ‘Kruisweg met 153 personages’ voor de Kerk van Melle. Later vervaardigde hij ook funeraire monumenten, portretten en elementen die konden ingepast worden bij woningbouw. Tijdens het interbellum maakte hij ook talrijke oorlogsgedenktekens. Reeds in 1922 werd een monument van zijn hand onthuld in Geraardsbergen. In zijn thuisdorp hangt er een gedenkplaat voor de gesneuvelden tegen de kerkgevel, maar ook in Zottegem, Aarsele (Tielt) en in Achel (Hamont-Achel) staan oorlogsmonumenten van Vits. In Gent kreeg hij de opdracht voor het ontwerp van de beeldengroep voor de poortomlijsting van de Leopoldskazerne. Zijn stijl is moeilijk eenduidig te definiëren; in zijn werk zitten zowel elementen uit de neogotiek, de art nouveau, de art deco en het monumentaal realisme. Een thema dat vaak terugkwam in zijn werk zijn dieren.

Bronnen:

Beschermingsdossier DO002348 (2010)

Jules Vits [online], Jules Vits.

P. De Wilde, Jules Vits. Korte levensschets, in Gemeentelijke Cultuurraad van Melle (ed.), Jules Vits, Kruisweg + Anton van Wilderode, Gedichten, Melle 1985, p. 9

Cor Engelen & Mieke Marx, Beeldhouwkunst in België vanaf 1830, reeks Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief in de Provinciën, studia 90, 3 delen, Brussel 2002, p. 1772-1773


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Klooster en college van de paters Jozefieten

Brusselsesteenweg 459 (Melle)
Voormalige priorij van het augustijnenklooster "Onze-Lieve-Vrouw ten Hole", heden klooster en college van de paters jozefieten. In 1424 stichtte een Gents magistraat, Lodewijk van den Hole, een godshuis of hospitaal te Melle bij een lazaret tussen de Schelde,) de oude weg Gent-Aalst-Brussel en de Gondebeek.


Kunstenaarswoning

Brusselsesteenweg 353 (Melle)
Voormalige woning van beeldhouwer Jules Vits.


Leopoldskazerne

Charles de Kerchovelaan 189, 187A, Gaspar de Craeyerstraat 2, Kattenberg 4, Kunstlaan 32 (Gent)
Enorm militair complex in eclectische stijl naar ontwerp van architect Modeste de Noyette, gebouwd tussen 1902 en 1906 op de plaats van de vroegere infanteriekazerne van de Kattenberg, gesloopt in 1830 daar ze het zicht op de stad vanuit de citadel belemmerde.


Monument ter herdenking van de gesneuvelden uit beide Wereldoorlogen

Dorpsstraat zonder nummer (Pelt)
Monument opgericht in 1923 naar ontwerp van Jules Vits.


Neoclassicistisch hoekcomplex

Jan-Baptist Guinardstraat 1 (Gent)
Neoclassicistisch hoekcomplex daterend van 1874. Bepleisterde en witgeschilderde voorgevel verrijkt met contrasterende hardsteen voor plint- en vensteromlijstingen van acht traveeën met drie bouwlagen, onder zadeldak.


Oorlogsgedenkteken

Aarsele-Dorp zonder nummer (Tielt)
Aarsele-Dorp z.nr. <italic>Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers (W.O.I - W.O.II)</italic>. Opgericht in 1926 ter herdenking van de gesneuvelde Aarseelse soldaten, opgeëisten en burgerslachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog. Later worden op het voetstuk de namen van de gesneuvelden en burgerslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog toegevoegd. Ingehuldigd op 29 aug


Oorlogsmonument

Hovingen zonder nummer (Lievegem)
Oorlogsmonument Eerste en Tweede Wereldoorlog voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Waarschoot.


Oorlogsmonument

Dorp zonder nummer (Wichelen)
Het bij MB van 04.11.2002 beschermde oorlogsmonument bij de nieuwe dorpslinde staat op het driehoekige grasperk ten noorden van de provinciale rijweg.


Oorlogsmonument

Dorp zonder nummer (Berlare)
Oorlogsmonument voor de gesneuvelden, de opgeëisten en de burgerlijke slachtoffers van de gemeente Berlare tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog en als aandenken voor de 63 Belgische soldaten gesneuveld tijdens de "Slag te Berlare" van 4-8 oktober 1914.


Oorlogsmonument met waterbassin

Stationsplein zonder nummer (Geraardsbergen)
Oorlogsmonument voor de gesneuvelde soldaten, de burgerlijke slachtoffers en opgeëisten van de Eerste Wereldoorlog en de gesneuvelden en weerstanders van de Tweede Wereldoorlog van Geraardsbergen, met inbegrip van hetoudere waterbassin met fontein uit 1894.


Oorlogsmonument ontworpen door Jules Vits

Heldenlaan zonder nummer (Zottegem)
Oorlogsmonument Eerste Wereldoorlog voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Zottegem.


Oorlogsmonument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog

Generaal Dempseylaan zonder nummer (Hamont-Achel)
Hardstenen monument, naar boven toe versmallend en voorzien van een geprofileerde sokkel op een natuurstenen basis. Gecreëerd door beeldhouwer Jules Vits.


Parochiekerk Sint-Ghislenus

Waarschootdorp zonder nummer (Lievegem)
Ingeplant aan de noordoostzijde van het driehoekige dorpsplein te midden van een parkje, aangelegd op het vroegere kerkhof. Behouden omheining met fraaie ijzeren hekken tussen gietijzeren zuiltjes, op lage bakstenen voet.