Persoon

Pilaet, Karel

ID
11600
URI
https://id.erfgoed.net/personen/11600

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Brouwerswoning Convent

Marktplein 7 (Hamme)
Beeldbepalend dubbelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Volgens kadastergegevens en jaarsteen in de achtergevel, woonhuis gebouwd in 1897 in opdracht van de brouwersfamilie Wuytack.


Brouwerswoning Van Haver

Koning Albertplein 10 (Hamme)
Burgerhuis, voorheen brouwerswoning Van Haver, volgens datumsteen in 1899 gebouwd. Beeldbepalend dubbelhuis van tweeënhalve bouwlaag en vijf traveeën in neo-Vlaamserenaissance-stijl.


Burgerhuis

Kapellestraat 10 (Hamme)
Fraai burgerhuis in eclectische stijl, volgens mondelinge bron gebouwd in opdracht van een wijmentelersfamilie. Bouw kadastraal genoteerd in 1912.


Burgerhuis

Kerkstraat 32 (Hamme)
Ruim L-vormig neoclassicistisch complex naar historisch kaartmateriaal teruggaand op een 18de-eeuwse deels omwalde en omgrachte site eigendom van weduwe Frans Van Rossem, die ten zuidoosten grensde aan de Rybeke-beek.


Eenheidsbebouwing

Stationsstraat 23-25 (Hamme)
Gekoppelde rijhuizen van vijf en twee traveeën met twee bouwlagen onder zadeldaken met pannen, volgens kadasterarchief gebouwd in opdracht van onderwijzer J. Tersago in 1901 en 1900.


Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Nood

Durmen zonder nummer (Zele)
De huidige kapel werd gebouwd in 1830 naar verluidt tijdens een cholera-epidemie en toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw ter Nood. Rechthoekig kapelletje met vlakke koorsluiting onder een zadeldak. Op de nok van het dak staat een kleine dakruiter met een smeedijzeren kruis en haan.


Scheepswerven Van Praet-Dansaert en Van Damme

Sint-Ursmarusstraat 137, zonder nummer (Dendermonde)
Scheepvaartmuseum en voormalige scheepswerven Van Praet-Dansaert en Van Damme. De voormalige scheepswerf Van Praet–Dansaert is één van de oudste, zo niet de oudste nog volledig bewaarde Vlaamse scheepswerf met droogdokken, werkhuizen, burelen, loodsen en werktuigen. De nog bestaande droogdokken voor houten schepen van de scheepswerven van Van Damme en van Van Praet-Dansaert dateren uit de 19de eeuw. Het voormalige huis van scheepsbouwer Emiel Van Damme, dateert vermoedelijk uit het tweede kwart van de 19de eeuw.


Villa

Antwerpse Steenweg 50 (Temse)
Complexe villa uit begin 20ste eeuw van twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldaken. Baksteenbouw op breukstenen sokkel.


Woning Van Haver

Kapellestraat 22 (Hamme)
Eind 19de-eeuwse burgerwoning, vroegere woning Van Haver. Stijlvolle baksteenbouw van vier traveeën, twee bouwlagen en zadeldak met aflijnende overstekende kroonlijst en jonger dakvenster in de rechter zijtravee.

Opdrachtgever van

Burgerhuis

Stationsstraat 21 (Hamme)
Burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, volgens het kadasterarchief gebouwd door kunstschilder Karel Pilaet in 1901.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Pilaet [online], https://id.erfgoed.net/personen/11600 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.