Persoon

Dries, Jan

ID
11634
URI
https://id.erfgoed.net/personen/11634

Beschrijving

Jan Dries (1925-2014) is als beeldhouwer gekend omwille van monumentale ingrepen zoals zijn 'Meditatieve Ruimte' die hij in 1974 creëerde in het Middelheimpark voor de overzichtstentoonstelling ‘Belgische Beeldhouwkunst’ en die in 1986 een permanente uitvoering kreeg op het plein voor de nieuwe stadsschouwburg in Antwerpen (gesloopt bij de heraanleg van het plein in 2007). Daarnaast was Jan Dries vooral gefascineerd door het witte Carraramarmer waarmee hij zijn “meditatieve stenen” maakte, zoals de “eerste steen” in de kapel van het Sint-Lievenscollege. Hij zocht met zijn eenvoudige abstracte vormen naar een optimaal spel tussen licht en donker. Dat onderzoek naar de manier waarop licht en materiaal zich verhouden, was een constante in zijn hele carrière.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Sint-Lievenscollege

Zilverenberg 1 (Gent)
Gebouwencomplex gerangschikt rondom een langgerekte, onregelmatige rechthoekige binnenplaats, gevat tussen Zilverenberg, Kalvermarkt, Volmolenstraat en Nieuwbrugkaai, en bestaande uit een 18de-eeuwse herenwoning, een bakstenen neogotische vleugel uit 1881 en naoorlogse gebouwen waaronder een kapel uit 1965 naar ontwerp van Marc Dessauvage.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dries [online], https://id.erfgoed.net/personen/11634 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.