Persoon

Vander Meeren, Maurice

ID
1165
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1165

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede met fontein

Kortrijkstraat (Tielt)
Beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede met fontein, gemaakt in 1944 naar ontwerp van de Tieltse beeldhouwer Maurice Vander Meeren en geplaatst tegen de muur van het Vijverhof. Bakstenen constructie met bredere onderbouw en smalle rondboogvormige bovenbouw; natuurstenen dekstenen. Smalle open nis waarin bronzen beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Oorspronkelijk in de hoek geplaatst, bij de verbouwingswerken in de jaren 1990 meer naar het midden verplaatst.


Belfort en halle

Markt (Tielt)
Belfort en halle centraal gelegen op de "Neermarkt". Het huidige uitzicht van het belfort dateert grotendeels van 1558-1560 met de gesloten romp opklimmend tot de 14de (romp) en 15de (gewelf) eeuw en de in 1620 aangebrachte campanile. De gaanderijen en de traptoren zijn herbouwd op het einde van de 19de eeuw.


Burgerhuis uit het interbellum

Ieperstraat 81 (Tielt)
Half vrijstaand interbellumwoonhuis met art-deco-inslag gelegen aan de noordzijde van het Polenplein. Gebouwd in 1927 naar ontwerp van architect Willem Nolf. Aan de gevel oorlogsgedenkplaat voor twee Poolse soldaten die tijdens de bevrijdingsacties op het einde van de Tweede Wereldoorlog gedood worden in hun tank.


Gedenkteken met Heilig Hartbeeld

Ieperstraat (Tielt)
Gedenkteken in art-decostijl uit 1938 naar ontwerp van de Tieltse kunstenaar Maurice Vander Meeren, bestaande uit een natuurstenen sokkelvormige constructie met getrapte belijning, een bovenbouw tussen gestileerde biddende engelfiguren en een bekronend bronzen Heilig Hartbeeld. In de onderbouw is een bronzen hoogreliëfplaat (1898) ingewerkt, naar ontwerp van de Oost-Vlaamse beeldhouwer Aloïs De Beule, ter herdenking van de Boerenkrijg.


Kapel van den Roozenboom

Euromarktlaan (Tielt)
Gebouwd in 1944 door de bewoners van de Sint-Janstraat en de Roozenboomwijk uit dank voor de bescherming en de bevrijding tijdens de Tweede Wereldoorlog. De kapel is ontworpen door architect en wijkbewoner Gerard Vande Weghe en uitgevoerd onder aannemer Antoon Braet. Roodbakstenen kapel onder spits zadeldak. Natuurstenen sluitsteen waarop kruis en "ANNO 1944".


Neogotische kapel

Kerkstraat 13 (Tielt)
Voormalige neogotische kapel gebouwd "ANNO 1908" (zie jaarsteen in trapgevel) als uitbreiding van de 19de-eeuwse Sint-Godelieveschool.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Stationstraat 2 (Tielt)
Gebouwd in 1936-1938 naar de plannen van architect Gerard Vande Weghe (Tielt).


Stanislaspoort

Markt 1 (Tielt)
Opgericht ter herinnering aan de Poolse soldaten en aan de Weerstand tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder impuls van burgemeester Baert wordt op 11 november 1948 de Stanislaspoort opgericht ter ere van en zogenaamd naar Stanislaw Maczek (Szczerzec, 1892 - Edinburgh, 1994), generaal en aanvoerder van de Eerste Poolse Pantserdivisie die op 8 september 1944 de stad bevrijdt van de Duitse bezetter. Ruim poortgebouw met korfboogvormige doorgang in witstenen geblokte omlijsting, met dito ribgewelven op gepolychromeerde consoles waarop onder meer het Belgisch wapenschild, de Poolse adelaar en kenteken van het Geheime Leger. Nis boven poort onder driehoekig fronton met gestrekte uiteinden, waarin (gerestaureerd) verguld beeld van Sint-Stanislaw, de patroonheilige van Polen, door de Tieltse beeldhouwer Maurice Vander Meeren die zich hiervoor heeft laten inspireren door een brandvenster uit een Dominicanenklooster in Krakau.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vander Meeren [online], https://id.erfgoed.net/personen/1165 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.