Collectief

S.A. Entreprises Immobilières, Financières et Commerciales

ID
11650
URI
https://id.erfgoed.net/personen/11650

Beschrijving

De Naamloze Maatschappij Entreprises Immobilières, Financières et Commerciales, opgericht op 20.11.1929 en in 1954 omgevormd tot de NV NIMECO, verkavelde in de jaren 1930 grote delen van Deurne-Zuid. In de omgeving van het Boekenbergpark en Te Boelaerpark realiseerde de maatschappij tientallen woningen voor particuliere opdrachtgevers.

  • Kadasterarchief Antwerpen, Leggers Deurne, Afdeling VI, Sectie B, artikel 1938.
  • Agentschap Onroerend Erfgoed 2017: Burgerhuis in cottagestijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305126 (geraadpleegd op 7 februari 2018).


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Modernistische woning

Van Notenstraat 5 (Antwerpen)
Modernistisch burgerhuis gebouwd door de Maatschappij Entreprises Financières et Commerciales naar ontwerp uit 1935, voor Antonius-Josephus Cops-Hanssen, beroepsmatig controleur-landmeter van het kadaster.

Uitvoerder van

Art-decoburgerhuis

Boekenberglei 186 (Antwerpen)
Burgerhuis in sobere art deco, gebouwd naar een ontwerp door architect Jef Huygh uit 1935. De woning werd opgericht voor Petrus Leysen-Scheyltjens door de Antwerpse bouwpromotor 'Entreprises Immobilières, Financières et Commerciales'. In 1960 liet eigenaar Ch. Ducheyne het gelijkvloerse niveau vergroten naar een ontwerp door architecten Vincent Cols en Jules De Roeck.


Burgerhuis in cottagestijl

Muggenberglei 218 (Antwerpen)
Burgerhuis in cottagestijl, in 1930 gebouwd voor Antonius Cops-Hanssen, landmeter bij het kadaster, door de Antwerpse bouwpromotor S.A. Entreprises Immobilières, Financières et Commerciales.


Burgerhuis in cottagestijl

Muggenberglei 228 (Antwerpen)
Burgerhuis in cottagestijl, in 1929 als kijk- of referentiewoning gebouwd door de Antwerpse bouwpromotor S.A. Entreprises Immobilières, Financières et Commerciales. Deze maatschappij verkavelde in de jaren 1930 grote delen van Deurne-Zuid en realiseerde in de omgeving van het Boekenbergpark en Te Boelaerpark tientallen woningen. In 1932 kocht graanhandelaar Pieter-Hubert Henderiks het pand.

Opdrachtgever van

Burgerhuis in cottagestijl

Jozef Verbovenlei 13 (Antwerpen)
Nagenoeg half vrijstaand burgerhuis in sobere cottagestijl, gebouwd in 1929-1930, in opdracht van de in 1929 gestichte bouwpromotor Maatschappij 'Entreprises Financières et Commerciales', die het perceel gekocht had van de (Naamloze) Maatschappij voor de onderneming van openbare en bijzondere werken.


Burgerhuis in naoorlogs modernisme

Van Hersbekelei 10 (Antwerpen)
Half vrijstaande villa met garage in een gematigd modernistische stijl, gebouwd naar ontwerp van Carlo Van Grimbergen uit 1948. Opdrachtgever was Frans Van Hest, die toen een woning betrok in de Kerkstraat 72.


Vrijstaand burgerhuis in cottagestijl

Van Hersbekelei 12 (Antwerpen)
Vrijstaand burgerhuis in cottagestijl gebouwd naar ontwerp uit 1926, wellicht getekend door aannemer en opdrachtgever Louis Vermeiren-Broeckx, die waarschijnlijk ook de bouwwerken uitvoerde.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: S.A. Entreprises Immobilières, Financières et Commerciales [online] https://id.erfgoed.net/personen/11650 (Geraadpleegd op )