Persoon

Lateur, Karel

ID
1166
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1166

Beschrijving

Beeldhouwer Karel Lateur (Heule, 1873 – Brugge, 1949) was de jongere broer van Frank Lateur, alias Stijn Streuvels. Karel Lateur had 6 jaar gestudeerd aan het Sint-Lucasinstituut in Gent, in het atelier van Matthias Zens. Later deed hij ervaring op bij de beeldhouwers Jules Lagae en Juliaan Dillens in Brussel. Hij vestigde zich aanvankelijk als zelfstandig beeldhouwer in Steenbrugge (Brugge) en vanaf 1926 in het geboortehuis van Guido Gezelle in Brugge. Zijn beeldhouwwerk is steeds figuratief en vooral religieus geïnspireerd: Mariabeelden, Christusfiguren, kruiswegen, bas-reliëfs, bustes en medaillons. Hij vervaardigde o.m. het praalgraf van H. Verriest en het grafmonument voor Joe English op de militaire begraafplaats van Steenkerke, dat later overgebracht is naar de IJzertoren bij Diksmuide. Daarnaast realiseerde hij de oorlogsgedenktekens van Ingooigem, Tielt en Otegem.

Bron: Beschermingsdossier DW002452, Hannelore Decoodt.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Decanale kerk Sint-Jacobus-de-Meerdere

Kerkplein zonder nummer (Lichtervelde)
Georiënteerde kruisbasiliek te midden van grastuin begrensd door een laag bakstenen muurtje geritmeerd door postamenten, met gebruik van arduin voor plint en topstuk.


Gedenkteken voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers

Kortrijkstraat zonder nummer (Tielt)
Gedenkteken voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.


Gedenkzuil

Pastoor Verrieststraat zonder nummer (Anzegem)
Gedenkzuil voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers (Eerste en Tweede Wereldoorlog) gesigneerd door "K. LATEUR", beschaduwd door een treurwilg en gelegen tussen de militaire en de gemeentelijke begraafplaats.


IJzertorencomplex met bedevaartweide

Ijzerdijk 49 (Diksmuide)
IJzertorencomplex met bedevaartweide. Monumentencomplex bestaande uit de heropgebouwde Pax-poort, restanten van de oude IJzertoren met bijhorende crypte en de eigenlijke Ijzertoren.


Katholieke Vlaamse Hogeschool voor Vrouwen

Jozef De Bomstraat 11 (Antwerpen)
Voormalige Katholieke Vlaamse Hogeschool voor Vrouwen, opgericht door Marie Elisabeth Belpaire. Complex in neogotische en neo-Vlaamserenaissance-stijl, naar ontwerp van Jules Coomans, stadsarchitect van Ieper, uit 1905-1906.


Kerk van Sint-Leo de Grote

Lisseweegse Steenweg 75 (Brugge)
Niet-georiënteerd kerkgebouw van 1938. Zaalkerk van vijf traveeën met rechthoekige kooruitbouw; kleine voorgeplaatste toren en voorportaal. Oranje baksteenbouw onder zadeldak met Vlaamse pannen.


Mariakapelletje

Altebijstraat zonder nummer (Brugge)
Kapelletje wellicht uit de jaren 1920 met witstenen beeld van Maria door beeldhouwer Karel (?) Lateur (Brugge).


Parochiekerk Sint-Henricus

Meensesteenweg zonder nummer (Roeselare)
Neoromaanse kruiskerk naar ontwerp van J. Callant (Beernem) van 1936 (zie gedenksteen); ingewijd in 1939. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeeltelijk vernield; na 1944 hersteld.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Lateur [online] https://id.erfgoed.net/personen/1166 (Geraadpleegd op )